NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slučaj Everts

Kako je svojina na jedan srpski stan u Prištini bila nesporna za OEBS pre bombardovanja i kako je postala sporna posle

      Šef misije OEBS-a na Kosmetu holandski ambasador Dan Everts stanuje u Prištini u istom stanu u kojem je bio i čuveni šef Verifikacione komisije OEBS-a pre bombardovanja ambasador Vilijam Voker.
       Nije poznato kako se Everts odlučio baš za ovaj stan, ali je sigurno da nikad nije potpisao Ugovor o zakupu sa Mirjanom Bičanin za koju je ambasador Voker svojim potpisom potvrdio da je "jedini zakonski vlasnik vlasništva u ulici Beogradskoj 69V/6 u Prištini i ima puno pravo da prostor izda u zakup". Tako glasi čl. 1. ugovora koji je "napravljen u 8 (osam) identičnih kopija, a od kojih su 4 (četiri) na srpskom, a 4 (četiri) na engleskom". U čl. 13 još stoji da će "u slučaju nejasnoća, verzija na engleskom biti validna".
       Izgledalo je da nejasnoća nema ni kad je OEBS ponovo stigao u Prištinu. Naime, kad je Dan Everts stigao u Prištinu, gospođa Bičanin je, iz razloga koje nikom ne treba posebno iznositi, bila nešto severnije, u Kraljevu, ali je ovlastila svog brata i jednog komšiju koji zna engleski da stan mogu da izdaju i OEBS-u daju ključeve. Usmeno je ugovorena cena. Nešto viša od one Vokerove. Inače, svi Srbi u toj zgradi, svi radnici aerodroma Priština, izdali su još tada svoje stanove strancima. Jedino Mirjana Bičanin, sekretar aerodroma, nikad nije videla ni čula telefonom svog stanara.
       Nikad joj nije isplaćena nijedna stanarina. "Voker je isplaćivao redovno u zgradi OEBS-a, bivšoj Ljubljanskoj banci, koja je inače u istoj ulici kao i stan", kaže ona.
       Portparol OEBS-a Kler Travena će na ovo NIN-u reći: "Sva sporna pitanja oko vlasništva su u nadležnosti Habitata".
       Habitat je, recimo, direkcija za imovinske odnose. Mirjana Bičanin se još 25.8.2000. obratila Habitatu - redni broj predmeta 383. Odgovor nije stigao, iako je Habitat bar za dva puta kraće vreme trebalo da to uradi. "Verovatno su pretrpani", smatra Bičaninova.
       Ona je u međuvremenu dva puta bila u Prištini sa dokumentima i ključevima. Visoki funkcioner OEBS-a Tom Kuperus ju je posle jednoipočasovnog razgovora takođe upućivao na Habitat. "U Habitatu su mi tada rekli da su Evertsu slali poziv, ostavljali poruke na vratima, ali da se on nije odazivao". Kad se vratila u Kraljevo, posredno je telefonom saznala da je Dan Everts bio u Habitatu i navodno "sve obećao". Ovo nije moglo biti provereno.
       Portparola OEBS-a NIN je pitao kako je stan koji je bio nesporan za OEBS pre bombardovanja, postao sporan za istu organizaciju posle. Kler Travena se uzdržala od komentara. Kako to da gospodin Everts ne plaća stanarinu, pitao je NIN. "Plaća", saopštila je Travena. "Plaća na jedan privremeni račun."
       Dan Everts je pred izbore u velikom poslu. "Ja sam promoter ljudskih prava i zakona na Kosovu", rekao je nedavno. Takvom čoveku teško da može biti išta bliže od Evropske konvencije o ljudskim pravima, čl. 1, Protokol br. 1: "Svako fizičko ili pravno lice ima pravo na slobodno uživanje svog poseda. Niko ne može biti lišen svog poseda, osim u slučajevima javnog interesa..."
       Ugovor br. 329/16.4.1998. o otkupu stana overen je u sudu u Prištini. Do danas je nejasno zašto je OEBS-u taj stan iznenada postao sporan.
      
       SLOBODAN RELJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu