NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpska medijska igranka

Hoće li TV Pirot biti zatvorena zbog neposedovanja dozvole za rad, bez obzira što moratorijum o dodeli frekvencija još važi, ili će prestati s radom, jer ometa vidljivost Trećeg kanala RTS-a u Pirotskom okrugu

      Isti dan, 4. oktobra, na adresu TV Pirot (članice ANEM-a i Evropske asocijacije regionalnih televizija, CIRKOM-a) stigli su inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije i pismo istog ministarstva. Povodi su različiti. Inspektori traže zatvaranje TV stanice koja ne poseduje dozvolu, a pismom je saopšteno da je zahtev TV Pirot za vraćanje opreme vredne više od 20 000 nemačkih maraka, oduzimane proteklih godina, odbijen. "Ne možemo da vam vratimo opremu, jer je legalno oduzeta", prenosi glavni sadržaj pisma direktor TV Pirot Miloje Nešić i pita se "otkud sada to kada su javno svi takvi poduhvati na osnovu rešenja nekadašnjeg ministra za telekomunikacije Gorana Matića nailazili na opštu osudu kao gušenje slobode medija".
       Međutim, prava srpska "medijska igranka" počela je prošlonedeljnom izjavom generalnog direktora RTS-a Aleksandra Crkvenjakova da se "TV Pirot nepropisno ponaša i onemogućava emitovanje signala Trećeg kanala RTS-a na području Pirota i Dimitrovgrada". A, iz TV Pirot su uzvratili da ih ne ometaju oni, već da postoji smetnja u prijemnim kanalima (u signalu koji se prima sa Tupižnice), da bi skoro istovremeno tehničari TV Pirot predložili RTS-u bolju lokaciju za repetitor - Jastrebac (umesto Tupižnice), za koji kažu da je "daleko bolje rešenje".
       "Dočekali smo još jedan pokušaj zatvaranja naše televizije i to pod izgovorom da ometamo Treći kanal RTS-a. Kažem izgovor, jer u rešenju koje smo dobili od Saveznog ministarstva za telekomunikacije stoji pravi razlog - neposedovanje dozvole za rad", kaže Momčilo Đurđić pomoćnik direktora za razvoj TV Pirot. "Ali mi kao i velika većina TV stanica čekamo zakonsku dodelu frekvencija. Bez obzira na moratorijum o dodeli frekvencija Ministarstvo za telekomunikacije se rukovodi principom 'dozvolu neću da ti dam, ali ću da ti je tražim'."
       Ipak, kada se na stranu stavi posedovanje i neposedovanje dozvola stvarno stanje je takvo da stanovnici Pirotskog okruga imaju smetnje ukoliko žele da gledaju Treći kanal RTS-a. "Nikakav spor između RTS-a i TV Pirot ne postoji. Oni su ilegalno upali na našu frekvenciju. Dva dana pošto je proradio repetitor Trećeg kanala RTS-a na Tupižnici, TV Pirot počela je da emituje program na 31. kanalu. Predlagali su nam da promenimo frekvenciju iako mi emitujemo legalno. U ovim trenucima izuzetno se trudimo da se zakonito ponašamo. Uostalom, sada smo svi na tržištu", kaže direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov.
       Do direktnog razgovora između predstavnika nacionalne televizije (Aleksandra Crkvenjakova) i lokalne pirotske televizije (Miloja Nešića) došlo je, za naše prilike izuzetno brzo ( 8. oktobra). Po svemu sudeći, problem ko koga ugrožava, odnosno, ko ima zakonsko, a ko prećutno pravo na problematične frekvencije ostaje. Direktor TV Pirot Miloje Nešić predlaže ili da RTS promeni prijemni kanal, u ovom slučaju, ili da se njegova televizija pomeri sa 31. kanala, pa da se mirno dočeka deoba novih frekvencija. U drugom slučaju, po Nešiću, nužno je da se RTS 'pomeri' sa nekih kanala. Nada se dogovoru. Crkvenjakov odlučno odgovara da je svestan da novog zakona o raspodeli frekvencija nema, ali da svoj problem TV Pirot treba da reši sa Saveznim inspektoratom za veze.
      
       DRAGANA BJELICA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu