NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pijačni barometar

Komšija, je l' skupa pijaca danas?

      Mesto na kome možete da upadnete u gužvu između tezgi, cenkate sa prodavcima, uživate u lepoti zrelog i svežeg voća, povrća, mesa, sira, kajmaka i drugih plodova netaknute prirode je pijaca. Pored trgovine, pijace su mesta gde se često sretnu stari poznanici, pogotovo penzioneri, koji skoro po "zadatku" svakodnevno obilaze tezge ne bi li obradovali svoje ukućane uvek svežim izborom.
       Beograd kao dvomilionski grad ima preko trideset pijaca, od kojih su najpoznatije Zeleni venac, Kalenić, Bajloni, zemunska, a o istorijatu svake pijace, radnom vremenu, pijačnom redu, zakupu tezgi, možete da saznate nešto više ako posetite veoma sadržajnu lokaciju http://www.bgpijace.co.yu. Pored ovih informacija, na ovom sajtu imate i pijačni barometar gore navedenih najpoznatijih pijaca, ali iako piše da se cene dnevno ažuriraju, "najsvežiji" datum je sa početka septembra. Ne preostaje vam ništa drugo nego da uzmete ceger u ruke i uputite u pijačni metež. U tome je, izgleda, i šarm pijačne kupovine!
       Novi Sad ima osam pijaca koje su predstavljene na adresi http://www.nstrznica.co.yu/trzdanas.htm, a njihov pijačni barometar malo je svežiji, datira iz polovine septembra, i može se primetiti da su cene samo za koji dinar niže nego u Beogradu.
       Akcionarsko društvo "Tržnica" iz Subotice, na svom sajtu http://www.trznica.co.yu predstavilo je novitete kao što su izgradnja parkinga i nadstrešnice u Tržnom centru "Mali Bajmok" koji je infrastrukturno najbolje opremljena robna pijaca u Jugoslaviji.
       Kako se kreću cene u unutrašnjosti Srbije ne možemo da saznamo putem Interneta jer prezentacija kragujevačkih pijaca na adresi http://www.kgtrznice.co.yu ne pruža ništa osim istorijata i propisa istih.
       Orošeno voće tek ubrano sa grana, masline, sir, kajmak i pršute sa planinskih padina, tek ulovljena riba, mirišljavo bilje koje Mediteran čini tako privlačnim, nalazi se na tezgama crnogorskih zelenih pijaca(http://www.visit-montenegro.com/shopping/shopping.htm).
       O tome kako neka pijaca izgleda, ispravnosti i tačnosti kantara, kvalitetu voća i povrća, najbolje može da se sazna od samih potrošača. Banjalučki reporteri obišli su sve pijace kako bi se na licu mesta uverili u kvalitet ponude, i mišljenja kupaca ali i prodavaca preneli na sajt banjalučke "Tržnice" (http://www.trznica-bl.com). Iz komentara može da se primeti da se snabdevenost pijaca u Banjaluci vidno poboljšava a da se cene prilagođavaju prema potražnji i kupovnoj moći. Međutim, i dalje mnogi ne mogu sebi da priušte južno voće, ali, kako kaže jedan banjalučki sugrađanin, ne prođe ni jedan dan, a da se ne prošeta pijacom, jer mu to pričinjava veliko zadovoljstvo i duhovnu hranu.
       Pulska "Tržnica" predstavljena je na adresi http://www.trznica-pula.hr, ali pored fotografija sa kraćim tekstom ne može se ništa konkretnije naći na ovoj veoma skromnoj prezentaciji.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu