NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svemirska trka

Sovjetski Savez lansirao je 4. oktobra 1957. godine prvi veštački satelit Sputnjik I u svemir i tog trenutka otvoreno je jedno novo poglavlje istorije

      Pre četrdeset četiri godine, Rusi su lansirali prvi veštački satelit sa kosmodroma u Kazahstanu koji je pokazao tehnološku superiornost komunizma u odnosu na kapitalistički Zapad. Sputnjik je bio opremljen radio predajnicima pomoću kojih se na frekvencijama od 20 i 40 megaherca moglo uvek znati gde je. Težio je 83,6 kilograma i bio dizajniran da odredi gustinu gornje atmosfere i vrati podatke o Zemljinoj inosferi.
       Ovim činom Sjedinjene Države bile su šokirane. Senator Džonson izjavio je da su Rusi korak ispred u osvajanju svemira, a Amerikanci nisu znali šta uopšte da misle o satelitu u orbiti. "Da li on gleda dole na nas?" bila su reagovanja običnog naroda. Sve je to za njih bila velika misterija, a "hladni rat" je počeo. Prvi korak u svemiru bio je dostignuće koje je nadmašilo politiku.
       Veoma sadržajan sajt agencije NASA, na adresi http://www.hlj.nasa.gov/office/pao/History/sputnik dobar je početak za priču o zori "svemirskog doba" koje datira još od 1952. godine kao i o satelitu koji je promenio istoriju. Dr Rodžer Lonijus, glavni istoričar Nase, upoznaje nas sa agencijom, tehnološkim uspesima i američkom odgovoru na Sputnjik, a prezentacija još nudi i veoma opširne podatke o tome kako su sami ruski naučnici reagovali na lansiranje.
       Novinarstvo je prva, ali gruba skica istorije, a Rusi su novinama davali limitirane podatke, ostavljajući tako prostora za špekulaciju. Specijalna prezentacija "Njujork tajmsa" na adresi http://www.nytimes.com/partners/aol/special/sputnik pruža mogućnost čitanja članaka i reportaža o američkoj reakciji, razgledanje fotografija iz prve nedelje Sputnjikovog lansiranja, kao i linkove srodnih sajtova radi upotpunjavanja priče. Na ovoj prezentaciji možete još pročitati i raspravu kojoj se pridružio dr Lonijus povodom četrdesetogodišnjice lansiranja Sputnjika. On je dao svoja razmišljanja o prvim danima istraživanja svemira, o rusko-američkoj svemirskoj trci, kao i o aktuelnim rusko-američkim projektima.
       Još jedan sajt koji je kreiran povodom četrdesetogodišnjice početka "svemirskog doba" nalazi se na adresi http://www.batnet.com/mfwright/sputnik.html. Na skromno dizajniranoj, ali vrlo preglednoj i sadržajnoj lokaciji možete da saznate šta je prethodilo lansiranju prvog satelita, američka reagovanja, šta je NASA preduzela posle oktobra 1957. godine, šta su Rusi još uradili za ovih četrdeset godina kada je u pitanju svemirska trka, ali i da putem linkova, koji se nalaze u tekstu, dođete do velikog broja sajtova koji se bave ovom temom.
       Definitivno je rusko lansiranje satelita uzdrmalo Ameriku. Na namere Rusa o slanju satelita u orbitu Amerikanci nisu ozbiljno reagovali, smatrajući da je ruska tehnologija isuviše prosta za bilo kakve komplikovane poduhvate. O prvim rezultatima koji su promenili američku istoriju saznajte na sajtu http://ussrsputnik.homestead.com/SputnikInfo.
       Pored Sputnjika I, Rusi su u novembru 1957. godine lansirali i Sputnjik II, u kome je transportovan i pas Lajka koji je imao zadatak da pokaže kako se živo biće adaptira u svemiru. Ovog puta satelit je težio 508,3 kilograma, a u orbiti je proveo 162 dana. Treći satelit bio je lansiran u aprilu 1958. godine ali je pao pre nego što je ušao u orbitu. Bio je uništen svega 88 sekundi nakon lansiranja. Već sledećeg meseca lansiran je Sputnjik III, težak 1,327 kilograma koji je kružio oko Zemlje sve do aprila 1960. godine. Za više informacija o "svemirskim vozilima", istoriji svemira, istraživanjima sortiranim po dekadama posetite sajt http://www.nauts.com/vehicles/50s/sputnik.html.
       O prvom putovanju i jednonedeljnom životu u svemiru simpatične Lajke koja je prokrčila put ljudima za odlazak pre nego što je bila uspavana, možete da saznate na adresi http://cbc4kids.ca/general/the-lab/big-bang/97-12-04/default.html. Odatle možete saznati i kako su tri meseca po lansiranju prvog ruskog satelita Amerikanci pustili u orbitu Eksplorer 1. Sledećih dvanaest godina, Amerikanci i Rusi su u svemirskom istraživanju išli sve više i dalje, sve dok se 1969. godine američki astronauti nisu spustili na Mesec. Od tada je svemirska trka išla malo sporije, ali promišljenije.
       "Šok veka" je najnovija knjiga vašingtonskog novinara Pola Diksona o lansiranju Sputnjika. Glavna karakteristika sajta http://www.sputnikbook.com je predstavljanje Diksonove knjige, kako je autor uopšte došao na ideju da je napiše itd. No, pored uvodnog teksta koji treba da vas zainteresuje za kupovinu knjige, ova prezentacija nudi i jedinstvene video i audio-zapise iz tog vremena kao i interesantnu galeriju slika.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu