NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poznati pojmovi

Kada je registracija domena, zajedno sa njegovim nazivom u pitanju, na Internetu važi osnovno, surovo pravilo "First Come - First Served" (Ko prvi - njemu domen)

      Ljudi koji su u ranim danima registracije domena imali dobru viziju, imali su i te kakve koristi od toga što su stigli prvi da se "uknjiže" kao vlasnici sajtova koji između "www" i "com" imaju neki uobičajen pojam.
       Problem započinjanja aktivnosti na Mreži se lako dă rešiti upamćivanjem makar jednog domaćeg ili stranog portala (Yahoo, MSN, Krstarica), ali da li ste se ikada zapitali da li postoje sajtovi koji u "sredini svog imena" imaju neki opštepoznati pojam?
       Zgodan primer je http://www.sex.com. Prema istraživanjima, ovo je najčešće ukucavana adresa "naslepo" (bez upotrebe pretraživača), što je dovelo do toga da se o pravu na ovaj domen povede maratonski spor pred jednim američkim sudom. Vrednost ova tri slova u sredini URL-a se procenjuje na gotovo 100 miliona dolara!
       Sajt http://www.electronics.com u vlasništvu je američke kompanije za on-line prodaju aparata visoke tehnologije. Sajt http://www.whatis.com je za basnoslovnu nadoknadu prešao u ruke Techtargeta. Na njemu možete naći gotovo sve što vas ikada može zanimati iz oblasti tehnike i tehnologija.
       Sajt http://www.biology.com je on-line biblioteka najeminentnijih naučnih radova iz oblasti biologije (možete se prijaviti za "besplatnu turu" - trajaće vam 24 časa). Interesantan je i http://www.internet.com, veliki komercijalni portal posvećen sticanju (novčane) koristi od Interneta. Iza "duple" adrese http://www.www.com krije se pretraživač (doduše, ne tako dobar), baš kao i iza http://www.about.com (mnogo bolji).
       Lokacija http://www.mp3.com poznata je po tome što ju je serijom tužbi američka muzička industrija "primirila", tako da se na njoj sada ne mogu besplatno naći numere zaštićene autorskim pravom. Sajt namenjen on-line kockarima je http://www.fun.com, dok http://www.history.com svakodnevno donosi opširan članak "dogodilo se na današnji dan". Sajt preporučen svim pravnicima (i jedan od najlepših od svih pomenutih) je http://www.law.com. Sajt http://www.chemistry.com je "raskrsnica" u oblasti farmaceutske industrije, a http://www.download.com je sajt bez premca u svojoj oblasti, sada u vlasništvu giganta Cneta.
       Ovakvih primera ima mnogo. Pokušajte da eksperimentišete, ali se nemojte iznenaditi da vas umesto željenog, sačeka potpuno drugačiji sadržaj (probajte http://www.philosophy.com).
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu