NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nostradamus

Odomaćena fraza da posle 11. septembra ništa više neće biti kao ranije važi i za Internet. Posle napada na Ameriku najtraženiji pojam na Internetu više nisu golišave slike Pamele Anderson, već Nostradamus, najpoznatiji prorok u istoriji

      Nekoliko dana posle napada, po konferencijama i e-mailovima širom sveta počeli su da se pojavljuju proročanski stihovi potpisani od strane Nostradamusa koji govore o pticama grabljivicama žrtvovanim nebesima, potresima i požarima koji će zatresti "Novi grad" i njegove tornjeve, nebu koje će goreti na 45. paraleli, "bašti naroda" koja će potonuti, skrivenim organizatorima ovih nesreća, a sve to u godini ne tako dalekoj od milenijuma...
       Pojmova i asocijacija bilo je dovoljno da se stihovima poveruje kao proročanskim, a sa zebnjom su praćene završne reči koje najavljuju treći veliki rat i propast čovečanstva. U "bašti naroda" prepoznata je zgrada Ujedinjenih nacija kao sledeći potencijalni cilj terorista.
       Mnogi su se tada prisetili i drugih stihova, takođe pripisanih Nostradamusu, koji su Internetom kružili početkom ove godine. U njima se pričalo o tome kako će vođu najvećeg carstva naslediti sin slabić, kratke pameti i nevešt u ratovanju. Stihovi su počeli da kruže nakon što je Buš Mlađi proglašen za predsednika SAD.
       Očigledno je zašto su sajtovi posvećeni Nostradamusu naglo postali izuzetno posećeni. U normalnim okolnostima, svaki od ovih sajtova u proseku ima nedeljno oko 300-400 posetilaca. Sada ih je više od 300 000 sedmično.
       Na skoro svim sajtovima uvodne stranice su izmenjene tokom poslednjih nedelja, u svetlu novih događaja. Međutim, svi demantuju pomenute stihove koji kruže Internetom, naglašavajući da su u pitanju čiste izmišljotine koje ne pripadaju Nostradamusu. Neki stihovi izvučeni su iz konteksta i spojeni tako da stvore utisak predviđanja događaja od 11. septembra. I priča o Bušu, odnosno budalastom nasledniku je izmišljotina, kažu vlasnici sajtova.
       Kako objašnjava autor "Morganine opservatorije" na adresi http://www.dreamscape.com/morgana/titan.htm, u Nostradamusovim stihovima zaista se pominje da će na čelo moćne države doći vladar u koga će se sumnjati, želeće da ima podršku većine, no prestonica (Kapitol) neće ga hteti i neće izdržati breme svoje vladavine. Prema nekim ranijim tumačenjima, ovo se odnosilo na Ričarda Niksona, a posle izbora Buša Mlađeg pripisani su njemu. Tu su i stihovi o velikom čoveku koji će biti mučki ubijen vatrom s krova, a za zlodelo će optužiti nevinu osobu, u čemu je lako prepoznati neke okolnosti atentata na Džona Kenedija.
       Takođe spominje se i teror koji će doći sa neba, ali je eksplicitno navedeno da će se to desiti u sedmom mesecu 1999. godine i da će tim činom biti oživljen Džingis Kan. Na nekim sajtovima ovo se dovodi u vezu sa agresijom NATO-a na našu zemlju i bombardovanjem kineske ambasade posle čega se očekivala agresivnija reakcija Pekinga.
       Razlog za toliko poverenje u Nostradamusove stihove leži u verovanju da je jasno najavio dvojicu Antihrista poslednjih vekova, Napoleona i Hitlera. Na ovom sajtu mogu se pročitati i stihovi u kojima se pominje osoba po imenu Hister, koja će činiti zla po svetu i ljude stavljati u gvozdene kaveze, dok nemačka deca budu spavala.
       Nostradamus je navodno najavio i trećeg Antihrista, pustinjskog vođu sa plavim turbanom koji će započeti treći, najpogubniji rat i dovesti do uništenja sveta. Pre dve decenije mislilo se da to može biti Homeini, zatim se deset godina kasnije posumnjalo na Sadama Huseina, a danas se po svim sajtovima čine napori da se u imenu Mabus, navodnog trećeg Antihrista, nađu sličnosti sa Osamom bin Ladenom. U dokumentarno-igranom filmu "Čovek koji je video sutrašnjicu" snimljenom 1980. godine, Orson Vels se bavio ovim nagađanjima. Posle Zalivskog rata, ta verzija je izmenjena, uz pomoć Čarltona Hestona. A 1994. godine snimljen je i biografski igrani film "Nostradamus". Danas su to najtraženije video-kasete u Americi a više detalja o njima može se naći na adresama http://us.imdb.com/Title?0081109 i http://us.imdb.com/Title?0110689.
       Iz biografije objavljene na sajtu američkog "Društva Nostradamus" (http://www.nostradamususa.com) može se između ostalog saznati da je Mišel de Nostredam ("Mišel naše gospe"), rođen 1503. godine, bio vešt lekar koji je uspešno lečio crnu kugu, opaku bolest koja je tada harala evropskim gradovima (i pokosila njegovu prvu ženu i dvoje dece). Tek kasnije je počeo da se bavi proročanstvima, a slavu je stekao kada su njegovi stihovi, o smrti starog lava probodenog kopljem kroz rešetku, dovedeni u vezu sa smrću francuskog kralja Anrija II koji je život izgubio na viteškom turniru, kada mu je protivničko koplje kroz vizir probilo lobanju. Kraljeva udovica Katarina Mediči se posle toga oslanjala na Nostradamusove savete u svim državnim poslovima. Ipak, njegova vidovita upozorenja o potocima krvi i pogubnim posledicama po njenu porodicu nisu je sprečili da organizuje Vartolomejsku noć i pokolj hugenota 1572. godine, šest godina nakon prorokove smrti.
       Objašnjavajući da su njegovi stihovi namerno pisani konfuzno zbog straha od svemoćne Inkvizicije, sa mešavinom francuskog, italijanskog, grčkog i latinskog jezika, članovi Društva potrudili su se da daju nekoliko mogućih tumačenja budućnosti između 2000. i 2050. godine. Kako je tekst pisan pre događaja od 11. septembra, ova verzija je i dalje "neokrnjena" i tim zanimljivija za čitanje.
       Aleksej Penzenskij se potrudio da na svom sajtu "Nostradamijana" (http://www.astrologer.ru:8003/Nostradamiana) pored francuskog originala ponudi ruski i engleski prevod. A specijalni link na početnoj stranici napravljen je za posetioce iz Srbije (!). Tu je i bogata galerija slika i grafika sa Nostradamusovim likom.
       Međutim, i skeptici imaju svoje sajtove na kojima pokušavaju da rasvetle misterije i navodna proročanstva. Time se bavi sajt na adresi http://skepdic.com/nostrada.html odakle linkovi vode ka drugim sajtovima slične koncepcije, pa je dobro posetiti ih kako bi se upotpunila slika. Između ostalog, jednom od glavnih zabluda smatra se verovanje da je Nostradamus proricao događaje svetskih razmera. Na ovakvim sajtovima se objašnjava da se njegovi stihovi tiču prvenstveno budućnosti francuskih provincija u kojima je živeo, potom Evrope i delimično Azije i Afrike, a svega nekoliko strofa odnose se na Novi svet koji je, da podsetimo, otkriven 11 godina pre njegovog rođenja. No, kako su Amerikanci i pre 11. septembra verovali da se sve vrti oko njih, neki su sa zadivljujućim fanatizmom pokušali da nađu skriveni smisao i šifre u svakoj Nostradamusovoj reči. Tako autor članka na adresi http://www.earthchangestv.com/predict/nostrabobus/October2000/1113crisis.htm potanko objašnjava transformaciju francuske reči "dedans" u ime teksaškog grada Ostina, kao i "pavilion" u američkog lava (lion in u.s.), glavom i bradom Džordža Buša Mlađeg kome se, izgleda, ne da da se otrese Nostradamusa.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu