NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ptice na žici

Ornitologija je nauka koja za svoj predmet proučavanja ima ptice. Ornitolog nije, međutim, nužno naučnik, već je za to "zvanje" dovoljno biti i zaljubljenik u ptice, "naoružan" strpljenjem, dobrim dvogledom i smislom za lepo

      Ptice (lat. Aves) predstavljaju značajnu klasu životinjskog carstva i na taksonomskoj lestvici zauzimaju jednak nivo sa sisarima, vodozemcima ili ribama, (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/htbin-post/Taxonomy/wgetorg?mode=Info&id=8782&lvl =3&keep=1&srchmode=1&unlock). Portal sa koga nije zgoreg početi krstarenje Internetom u potrazi za zanimljivostima iz sveta ptica je na adresi http://www.ornithology.com. Podeljen u dva osnovna segmenta, komercijalni i stručni, on nudi obilje podataka, među kojima su autentični zvučni zapisi zova određenih vrsta ptica, veliki broj linkova sa slikama iz divljine, kao i posebne sekcije za osvrt na ugrožene i retke vrste divljih ptica. Redovno se osvežava novim sadržajima i saznanjima, a studentima i drugima od posebne koristi može biti segment posvećen najnovijoj sistematici klase ptica (http://www.ornithology.com/taxonomy/taxonomy.html).
       Odličan univerzitetski sajt posvećen pticama je sajt http://birds.conell.edu. Pored neophodnih multimedijalnih stranica, poseduje ekskluzivne informacije o tekućim istraživačkim projektima širom sveta. Uz malo sreće, možete dobiti i besplatan primerak njihovog periodičnog štampanog magazina sa vrhunskim foto-storijama (http://birds.cornell.edu/bluebird_mon_guide.html).
       Sjedinjene Američke Države pokazale su se (ako je suditi po onome što se može naći na Mreži) kao svetski lider u oblasti ornitologije. U to nas uveravaju sajtovi Američke asocijacije za ptice (http://www.americanbirding.org), Američke ornitološke unije (http://www.nmnh.si.edu/BIRDNET/AOU) i Društva ljubitelja ptica (http://www.nmnh.si.edu/BIRDNET/AFO). U poslednje vreme vodi se žučna polemika oko toga da li je, kada i na koji način postojalo biće - predak savremenih ptica, Archaeopterdžx. O tome možete pročitati na http://www.daily-tangents.com/Aves/Archaeop. Američki ptičji svet dočaran je na još nekoliko sjajnih sajtova: http://204.255.212.10/~tross/baltbird.html , http://www.birdingamerica.com , http://www.imperial.cc.ca.us/birds , http://audubon-omaha.org/bbbox/index.htm , http://www.massbird.org/bbc.
       Naš kontinent odlikuje se bogatstvom živog sveta, pa i ptica. Na Mreži prednjače sajtovi iz Velike Britanije i zemalja Beneluksa, koji, razumljivo, forsiraju domaće vrste (http://www.birdcare.com/birdon , http://www.globalxs.nl/home/m/markui/Dutch_Birds.htm , http://www.instnat.be/broedvogels , http://www.nhm.ac.uk , http://www.bou.org.uk , http://www.diomedea.org).
       Na Zapadu je posmatranje ptica zadovoljstvo na kojem neki zarađuju veliki novac od prodaje opreme. Da je naša predstava ornitologa kao osobe koja od svega koristi samo moćni sovjetski dvogled zastarela, možete se uveriti na sajtovima nekih od proizvođača i prodavnica (http://www.birdcam.co.uk , http://www.thebirdbox.com , http://www.hyperscribe.org/merlin, http://www.birdworksinc.com).
       Osim sajtova generalne namene, nebrojeni su oni posvećeni samo jednoj grupi ili vrsti ptica ili samo nekim aspektima ornitologije. Igrom slučaja, naišli smo na sajt koji održava naš čovek i koji je posvećen crnoj čiopi (Apus apus L.) - http://www.swift.utigges.il.eu.org/home_serbian.html. Vodič kroz ptičje zovove naći ćete na http://research.amnh.org/ornithology/crossbills, a o pticama pevačicama na http://www.hummingbirds.net. Kako mnogi od nas imaju papagaja kao kućnog ljubimca, njihovoj pažnji preporučujemo virtuelni leksikon kroz svet ovih pernatih lepotana (http://www.parrot-lexicon.com).
       Slike ptica možete naći na mnogo mesta na Internetu. Zanimljiva su ona na kojima se pored radova profesionalnih pojavljuju i radovi fotografa - amatera, na kojima potencijalno možete i vi objaviti svoje radove (http://www.ecoventures-travel.com/vso/photo_albums.htm , http://www.galleryofbirds.com , http://museum.nhm.uga.edu/htmldocs/birds/birdpintro.html , http://www.chebucto.ns.ca/Environment/NHR/bird_images.html).
       U poslednje vreme, za sve one koji ne žele da se odreknu "topline doma svog", a želeli bi da budu "na licu mesta", postavljenje su Njeb kamere koje beleže dešavanja u habitatima određenih ptica (http://members.aol.com/owlbox/owlhome.htm , http://www.icehouse.net/erickw/nestcam/http://wwwnestcam.html).
       Jedna od najomiljenijih ptica kod nas, ali u potpuno drugačijem kontekstu od dosadašnjeg, fazan, "zaslužio" je posebno mesto na Internetu i ono se nalazi na adresi http://www.open.ac.uk/OU/Academic/Biology/ P_McGowa/TRAGOPAN/TRAGOPAN_2.html.
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu