NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Crna knjiga o Srbima

Da li je knjiga "Srbi o Srbima", u izdanju Saveza logoraša BiH, samo svedočanstvo o ratnim zločinima ili i sugerisanje kolektivne krivice jednog naroda

      Na prošlomesečnom banjalučkom Sajmu knjige, na štandu sarajevskog knjižara i izdavača Tajiba Šahinpašića (TDK "Šahinpašić") pogledi mnogih posetilaca zaustavljali su se na jednoj knjizi koja već samim svojim dizajnom i naslovom nije mogla ostati neprimećena. Na njenim crnim, tvrdim koricama, ilustrovanim kolornim fotografijama što svedoče o ubistvima, stradanjima i tragovima zločina, crvenom bojom ispisan je naslov Srbi o Srbima i podnaslov Jesmo li čudovišta?
       Kao izdavač ove obimne knjige (oko 700 strana, velikog - B 5 formata) naznačeni su CID - Centar za istraživanje i dokumentaciju Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Sarajevo, i "BAKE - LINE" d.o.o. Sarajevo. Naziv biblioteke u kojoj se pojavljuje je "Svjedočanstva" a ona "sadrži naša izdanja u kojima objavljujemo autentična svjedočenja žrtava ratnog zločina, genocida i homokausta u Bosni i Hercegovini, kao i svjedočenja, stavove i mišljenja istaknutih novinara, publicista, književnika, političara, vojnih analitičara i umjetnika kroz njihove napise, intervjue, knjige i časopise". U toj ediciji ovo je četvrta knjiga (nema podataka o prethodnim), tiraž joj je 1 000 primeraka a cena oko 50 DEM, bez sajamskog popusta koji je iznosio 20 odsto. Za izdavače je potpisan Irfan Ajanović, urednik a kao recenzenti dr Nada Popović (Toronto) i dr Vitomir Galić (Beograd).
      
       Ko su nakaze
       Logoraši su, nesumnjivo, najverodostojniji svedoci zla koje su preživeli. I jedini kojima je, bez ikakvih kalkulacija, stalo da se zločini obelodanjuju i ne zaboravljaju. Drugima je to moralna obaveza, pitanje savesti, političkog angažmana, dužnosti... Nešto što se mora učiniti da bi se otkrili počinioci zločina i ustanovila njihova krivica i odgovornost.
       I sami, očigledno, svesni da knjigom/zbornikom Srbi o Srbima napuštaju poziciju neposrednog svedočenja o zlu koje su preživeli, izdavači i recenzenti osetili su potrebu da budućim čitaocima (i javnosti) objasne zašto objavljuju ovu knjigu i kome je ona namenjena. Namenjena je, kažu, "prije svega, Srbima, prevashodno mladima, ali i svima drugima, baš iz pera Srba, srpskih nezavisnih intelektualaca, najlegitimnijih dijagnostičara duha srpskog nacionalnog bića".
       U "Riječi izdavača", napisanoj 1. jula 2001, kaže se još:
       "Srpski intelektualci čiji napisi, intervjui, eseji, čije izjave doslovno - u potpunosti čine ovu knjigu, izdigli su se iznad svog subjektivnog osjećaja i odnosa prema sebi, svome nacionalnom utemeljenju, nacionalnom duhu, identitetu. Putujući svijetom, živeći sa drugima i drugačijima, bili su u prilici da objektivnim spoznajama o drugima, o drugim nacionalnim bićima, u svome kolektivnom nacionalnom duhu prepoznaju elemente iracionalnog i retardiranog mitomanstva koje je okovalo i koje u zatočenju drži ogroman broj Srba. Svojom objektivnošću, svojim otvorenim porukama, srpski nezavisni intelektualci upozoravaju da je krajnje vrijeme u srpskom nacionalnom duhu postići otriježnjenje - izliječenje.
       Uz ovakve priloge srpskih intelektualaca u ovoj knjizi se nalaze izjave, intervjui, dijelovi intervjua Srba političara, umjetnika, vojnih lica, javnih ličnosti, u kojima još uvijek intenzivno živi mit i iz kojih on progovara cjelinom svog iracionalnog duha, što u zbiru sa drugim oslikava i ukupni srpski nacionalni, kolektivni duh."
       Izuzev ovoga, izdavači se, kako napominju, svesno suzdržavaju od iskazivanja nekog svog određenijeg stava-komentara, očekujući da će to "sobom samom učiniti ova knjiga".
       Suzdržanost izdavača ne slede, međutim, recenzenti. Tako dr Nada Popović, uz štedre komplimente srpskim intelektualcima što su imali hrabrosti za "razobličavanje celokupne nakaznosti bolesnog srpskog ultranacionalizma bez presedana u istoriji, bez mogućnosti da se ta nakazna izopačenost veže uz bilo koju fašistoidnu paradigmu i ljudske porive", govori i o svojoj dugoj unutrašnjoj muci da i sama nađe odgovor "kako doprineti da dođe do izlečenja, do osveštenja srpskog naroda, njegovog duha". Našla ga je, reći će, u ovoj knjizi koja "razara, secira poraženu srpsku mitomansku ideologiju".
       Drugi recenzent, dr Vitomir Galić, ističe da je ova knjiga "jača i ubitačnija od više stotina knjiga objavljenih u posljednjih 10 godina, a koje govore o zločinima i zločincima, genocidu i fašizmu, o agresiji Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, o ljudskoj, mitomanskoj omamljenosti, o mitomanskoj robotizaciji Srba". Ona je, po njegovom mišljenju, i udžbenik i dokument i literatura koja Srbe vodi "iz njihovog iracionalnog ka pravom racionalnom centru". To je neka vrsta "šok terapije", "prekog lijeka" koji bi trebalo da "djeluje na što veći broj Srba, da se Srbima konačno desi osveštenje, kolektivna katarza".
      
       Zloupotreba literature
       Koliko su namere i očekivanja od ove knjige usaglašeni sa intencijama autora u nju uvršćenih tekstova, je li takvo njihovo korišćenje bilo dozvoljeno i da li će izazvati neka ogrešenja, teško je reći pre nego što dospe u ruke čitalaca i onih čijim su prilozima ispunjene njene korice. Literatura iz koje su čupani fragmenti da bi se sačinila jedna ovakva crna knjiga o Srbima očigledno je već postojala. I po mestima objavljivanja, i po ceni koštanja, očekivanim čitaocima svakako pristupačnija od sarajevskog zbornika. No, ona je (ta literatura) toliko raznorodna, pisana u različita vremena i sa različitim motivacijama da ju je zaista krajnje rizično stavljati u jedan te isti kontekst, u kojem ona neizbežno dobija prizvuk kolektivne nacionalne samooptužnice i genetske krivice. A kad se na optuženičku klupu žele izvesti čitavi narodi, obično se izvuku i prođu bez odgovarajuće kazne pravi počinioci zla. A, da se to ne desi, verujemo, prevashodno je stalo i logorašima u čije ime je sklopljen zbornik Srbi o Srbima.
      
       SAVA DAUTOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu