NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Moralno pravo

("Olako obećana brzina", NIN br. 2649)

      Pročitao sam tekst gospodina Dačića, u rubrici "Šta da se radi". Gospodin je još jednom potvrdio kako nema ni stida ni obraza, kao što ih nije imao ni svih ovih godina, kada je kao visoki funkcioner SPS-a (što je i sada) bahato delio lekcije i vređao ljude koji su se protivili režimu bede, zločina i patnje, kojem je i sam pripadao.
       Demokratsko i građansko pravo na kritiku vlade i njene politike, partija (trenutno) na vlasti je savremeno, poželjno i treba da bude omogućeno svakom građaninu, pa i gospodinu Dačiću. To nije i ne sme biti sporno. Međutim, smatram da pravo na kritiku može biti ograničeno jedino u moralnom i ljudskom smislu: da onaj koji je učestvovao u razaranju, pljački, stvaranju nesreće i bede nema pravo (ni ljudsko, ni moralno, jedino zakonsko) da kaže ni jednu jedinu reč. Neka drugi to čine. Stojim iza ovoga što kažem, pa makar me i proglasili (neki) za antidemokratu. Pravo na reč treba da se zasluži. Gospodin Dačić je poslednji koji to pravo zaslužuje.
       Od sadašnje (hvala bogu, trenutne) vlasti u Srbiji očekivao sam više, to je normalno. Vlade su tu da dolaze i odlaze, partije da se sastaju i rastaju.
       Vi i sada, gospodine, kada je i najmanje selo na jugu Srbije shvatilo da su Milošević i njegovi poltroni upropastili Srbiju, poturate Rambuje i Rezoluciju 1244 kao uspeh!? Šta će Albancima sada referendum? Ne treba im, dali ste im Kosovo vi i Milošević, sa 10 godina pogrešne, bahate, glupe i neodgovorne politike. Ova sadašnja vlast se drži pomenute Rezolucije, ne zato što je dokument dobar, niti što je sadašnja Vlada Srbije posebna, nego zato jer nema drugog rešenja. Vaš šef Milošević ga je nametnuo i zapečatio.
       O vašoj analizi ekonomske situacije ne bih puno govorio. Ona je, nažalost, formalno čak i tačna u nekim tvrdnjama, ali bih tu postavio nekoliko pitanja: "Ko je vladao ovom zemljom više od DESET GODINA, neprikosnoveno, bahato, kao slon u radnji sa kristalom. Ko je DESET GODINA smatrao državnu kasu privatnom kasom? Gde su pare od devizne štednje? Gde su pare iz raznih kvazibanaka? Ko je doveo zemlju do ovog stanja u kome je sada? Da li može da se napravi bitan pomak nabolje posle GODINU DANA, nakon DESET I VIŠE GODINA RAZARANjA?
       Izvinjavam se redakciji ako je pismo pomalo konfuzno. Razlog tome je lična iritiranost tekstom Dačića. Bez obzira na to želim da ovakvih komentara, od ovakvih ljudi, bude što više. Neka se vide i prikažu.
      
       ZORAN VISAK,
       LISABON, PORTUGAL


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu