NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko su bili disidenti

(Sve naše robije", NIN br. 2649)

      Nije mi do polemike sa dr Predragom Ristićem, njegovom mentalnom sklopu bi pozavideo svaki sudija talibanskog prekog suda, niti bih da se trpam u priču o četnicima i partizanima jer mi je odavno mučna (spadam u one, koji bi da što pre stignu do čovečnije budućnosti). Čitalaca radi želim da pojasnim "spornu" rečenicu na osnovu koje dr Ristić izvlači zaključak (pogrešan) o mojim političkim ubeđenjima, pri tom besno me anatemišući.
       Pojam disidentstva javlja se sredinom pedesetih godina i ima smislenu upotrebu do pada Berlinskog zida. "Politički progonjeni" deo moje rečenice je onaj koji se odnosio na disidentstvo pod Titovim režimom. Nisu svi hapšeni i sve njegove žrtve bili disidenti, recimo, Adem Demaći. To su bili oni koji su javno osporavali dogmatski koncept realnog socijalizma, javno ga kritikujući i tražeći njegovu promenu. Zbog toga su neminovno ulazili u sukob sa režimom, trpeći sankcije, odnosno kazne, što je naročito bilo izraženo u vreme kada su na vlasti u Srbiji bili tzv. liberali. Jedan od takvih tada progonjenih i utamničenih bio je, recimo, Lazar Stojanović.
       Kritika režima dolazila je najčešće sa levičarskih, antidogmatskih stanovišta, i gotovo su nepoznati oni koji su to radili s drugih pozicija. Građanska opcija je u to vreme uglavnom ćutala, tiho paktirajući s Titovim režimom, čemu se u svojim knjigama dosta bavi Slobodan Selenić. Naravno, kroz prizmu ljudskih sudbina. Mihajlo Đurić nije kritikovao taj sistem, već ga je osuđivao, na način koji to danas čini opozicija u parlamentu u odnosu na vladajući DOS. O disidentstvu u nas postoje podrobna istraživanja a objavljene su i knjige.
       Jarosna priča dr Ristića podseća na petooktobarsku: svi su bili protivnici Miloševićevog režima i svi su bili proganjani. Valjda bi davno otišao s vlasti da je bilo toliko takvih.
      
       LJUBIŠA STAVRIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu