NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Fudbal je najprofitabilniji

Nebojša Leković, predsednik fudbalskog Saveza Srbije

      Da li se zna kako će izgledati model privatizacije fudbalskih klubova?
       - Klubovi će morati na ovaj ili onaj način da se transformišu u preduzeća. To je zakonska obaveza. Trenutno se pominje struktura vlasništva nad klubom u kome će 20 procenata biti “unutrašnje akcije”, dakle vlasništvo samih članova kluba, 20 procenata bi pripalo gradu i od drugih vlasnika niko ne bi imao mogućnost da ima preko deset procenata.
      
       Ko će biti motivisan da proda ili da kupi klub ako novac od kupovine ne ostaje u klubu? Prema postojećem zakonu, taj novac se usmerava u republički fond za razvoj privrede.
       - To će biti promenjeno. Razume se da će taj novac ostati u klubovima. Pa ko bi se upustio u takvu trgovinu ako bi pare od akcija u nekom klubu bile usmerene recimo, za unapređenje Basena Bor. Uz to, tražićemo da se oslobode poreza svi oni koji su sponzori ili donatori klubova. Moramo imati u vidu to da je fudbal jedna od naših najisplativijih izvoznih grana.
      
       Da li je? Podaci kažu da su trenutno košarkaši mnogo bolje plaćeni.
       - Fudbal je najprofitabilniji. Samo jedan transfer u prošloj sezoni, Drulićev, bio je vredan 11 miliona maraka. Da se reprezentacija plasirala na svetsko prvenstvo inkasirali bismo 50 miliona maraka.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu