NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Bioterorizam

      U "Internešnel herald tribjunu" nedavno je reprodukovana Fenenbosova karikatura pod naslovom "Ubistveno oružje u prošlosti i sadašnjosti". U prva tri kvadrata prikazani su davnašnji ratnici: prvi sa kopljem u kameno doba, drugi srednjovekovni vitez sa katapultom i treći musketar sa topom iz koga ispaljuje đule. U četvrtom je nacrtan savremeni "ratnik" - običan civil koji u poštansko sanduče ubacuje pismo. Naravno, svima je jasno da je pošiljka zaražena bacilom antraksa.
       Taj poslednji rat ovih dana je nazvan bioterorizmom. Novine su ga pune već danima. Svako razume ovu sasvim svežu kovanicu, sastavljenu od grčke reči bio- (bios, život), prvi deo pojma biologija (reč je o biološkom ratu bakterijama), i reči terorizam (latinski terror, strah), znači rat koji se vodi izazivanjem straha i panike.
       Dok su za napad na nebodere-blizance jasno optuženi Bin Laden i njegova dobro uvežbana teroristička mreža, FBI je analizom rukopisa na koverti sa antraksom došao do uverenja da je reč o Amerikancima koji su učili da pišu u SAD.
       Osim karikatura i viceva, pisma su izazvala veliku paniku u SAD. Raspolažući sa "samo" 11 143 agenta, FBI je upozorio da ne može da obuhvati celu problematiku i preventivno upozori na mogućne nove napade avionima niti da otkrije individualne bioteroriste.
      
       Sekretar za javno zdravlje Tomi Tomson upozorava da bi Amerika morala da pripremi trista miliona doza vakcine protiv antraksa.
       Pregledi senatora u Vašingtonu bili su maksimalno sistematski, čak i sa psima koji su dresirani da nanjuše svaki sumnjivi prašak, pa je, ipak, vođa manjine u Senatu izjavio: "Mi bez prave odgovornosti minimalizujemo opasnost. I uopšte nismo sigurni."
       Kako bilo da bilo, tek bioteroristi su postigli svoj cilj. Cela američka državna administracija i stanovništvo je uznemireno do krajnjih granica. Svet uopšte nije onaj stari pre 11. septembra ove godine.
       Kada sam ovih dana ulazio u zgradu velelepne Pariske opere da slušam Ravela i Fon Zelinskog, morao sam da pokažem sadržinu svoje torbe. Kao što sam do sada ulazio u avion.
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu