NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Saradnja
       Beogradska BK Televizija potpisala je sporazum o saradnji sa zagrebačkim Obiteljskim radijom, što je prvi takav ugovor između medija u Srbiji i Hrvatskoj. Zamenik glavnog i odgovornog urednika BK TV izjavio je da potpisivanje tog ugovora označava početak otvaranja BK TV prema hrvatskom tržištu. Direktor Obiteljskog radija Juraj Hrvačić planira osnivanje agencije radijskog programa koja bi servisirala sve elektronske medije na prostoru bivše Jugoslavije, te da je u tom pogledu za glavnog poslovnog partnera u SRJ odabrao Kompaniju "Braća Karić".
      
       Greška
       Predsednik Radija Glas Amerike (VOA) Mark Nejtanson priznao je da je bilo "problema i grešaka" u načinu na koji je taj radio pokrivao događaje vezane za terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra. Američki zvaničnici oštro su kritikovali VOA zbog emitovanja kratkog intervjua s liderom talibana Mulom Omarom.
      
       Kontrola
       Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je različite pokušaje vlasti u pojedinim zemljama da kontrolišu medije i pozvala ih da ne ugrožavaju medijske slobode u pripremi zakona o borbi protiv terorizma. U izveštaju "Novinarstvo, građanske slobode i rat protiv terorizma", u kojem je istraženo stanje u više od 20 zemalja, posebno su pomenute Kanada, Velika Britanija, SAD, Australija, Francuska, Rusija i pojedine zemlje Evropske unije, koje "suviše žure u pripremi antiterorističkih zakona". Istovremeno, IFJ je pozvao novinare da oprezno izveštavaju o strahu izazvanom slučajevima antraksa.
      
       Kazna
       Regionalni mađarski Radio Panon iz Budimpešte osuđen je krajem oktobra na novčanu kaznu od 4000 evra zbog širenja mržnje prema manjinama, a preti mu i gubitak dozvole za emitovanje, saopštio je nacionalni savet za radio i televiziju Mađarske. Radio Panon je "redovno emitovao izjave koje su jevrejsku manjinu predstavljale u lošem svetlu i ozbiljno je uvredio romsku i homoseksualnu manjinu", tvrdi Savet i ukazuje na "bliske veze" te stanice sa mađarskom ekstremnom desničarskom Partijom pravde i života.
      
       Zakon
       Poslanici Zastupničkog doma i Doma naroda parlamenta Federacije BiH usvojili su 24. oktobra Zakon o Radio-televiziji tog entiteta BiH, identičan zakonu o RTV FBiH koji je u septembru 1999. godine proglasio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Poslanici su se dogovorili da signal RTV FBiH bude proširen na celo područje tog entiteta, kao i da sednice oba doma parlamenta budu direktno prenošene.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu