NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bora na Kineskom zidu

"Verujem da Kina ubuduće neće čekati pedeset godina da bi postala šampion sveta", izjava je koja je obišla svet posle dogovora Bore Milutinovića i Kineske fudbalske asocijacije

      Jednom u auli hotela "Carlton Ric" u Pasadeni Velibor Bora Milutinović, glavni kouč selekcije SAD, uoči osmine finala svetskog fudbalskog šampionata 1994. protiv tada trostrukog svetskog prvaka selekcije Brazila izrekao je i ovo: "Učinio sam mnogo da Amerikanci napreduju, ali ne osećam da možemo na utakmici u San Francisku da 'prođemo' Brazil." I Amerikanci nisu "prošli" Brazil, a duboko su verovali da su u svetu u svemu najbolji, pa i u fudbalu - igri u koju se možda svaki njen hiljaditi žitelj nešto malo razume! Bora je dobio otkaz. Na oproštaju, američki demokratski potpredsednik i pokrovitelj šampionata Al Gor, kako to dolikuje, biranim rečima se oprostio od Milutinovića. Bora je na sve to još dodao: "Ne brinite, Srbi uvek pobeđuju. Meni lično, posle ovoga, preostaje jedino da treniram selekciju Kine..."
       U igračkom smislu "najtanji" među braćom Milutinović (Miloš, Milorad i Velibor) najmlađi Bora, trener svetski poznat i priznat, proročanski, vođen sopstvenim instinktom, stigao je do Kine - šest godina kasnije. Naravno, kao glavni trener fudbalske selekcije najmnogoljudnije države na planeti. Velibor Milutinović Bora uspeo je, prvi put od kada je 1930. ustanovljen fudbalski šampionat sveta, da Kineze odvede - na jedan (17. po redu) koji se narednog leta igra u Japanu i Južnoj Koreji.
      
       Mi Lu Tin
       Milutinović je teško izgovorljivo na kineskom jeziku. Zato, Mi Lu Tin. Bora se na Kineski zid uspeo podnevši Tantalove muke. A i Kinezi nisu bili poslovično velikodušni za kakve se, inače, predstavljaju. Posle prvog kruga kvalifikacija, u Azijskoj zoni vrteli su glavama, klanjali se, ali ne do zemlje. Tek nešto kasnije, kada su postali apsolutno sigurni da će putovati na šampionat, naklon je bio onaj iskren - kineski i do zemlje!
       Odmah posle uspešnih kvalifikacija, ali i poraza bez značaja za Kinu, u poslednjoj utakmici u Uzbekistanu (0:1), u svetskim medijima je procurila vest da Bora Milutinović neće predvoditi selekciju ove zemlje na predstojećem šampionatu sveta. Kineska vlada je, navodno, ozbiljno razmišljala da na klupi sedi neko od domaćih stručnjaka. Pominjan je izvesni Šen Ksijangfu. Očigledno da procene nisu bile valjane, jer je Kineskoj federaciji stigao i "signal" iz Svetske fudbalske asocijacije da takav potez nije baš valjan, i u interesu njihovog fudbala! Po sistemu toplo-hladno, Kinezi su do pre nekoliko dana vagali i prevagnuo je tas na kome je bilo napisano: "Milutinović je za vas najbolji."
       "Nisam bio posebno iznenađen, a još manje brinuo. Moji uslovi su bili poznati Kineskoj fudbalskoj federaciji. Smatrao sam da ako se ne dogovorimo, valjda će se nešto naći za mene", kaže za NIN Bora Milutinović, koji je do sada na šampionatima sveta predvodio Meksiko (1986), Kostariku (1990), SAD (1994) i Nigeriju (1998). "Verujem da Kina ubuduće neće čekati pedeset godina da bi postala šampion sveta", izjava je koja je obišla svet posle dogovora Bore Milutinovića i Kineske fudbalske asocijacije. Prvobitni dogovor svetskog stručnjaka i Kineza vredeo je 700 hiljada američkih dolara, novi - ostala je poslovna tajna...
      
       Brazil visi
       Većina učesnika fudbalskog šampionata sveta 2002, koji se prvi put igra u dve države - Južnoj Koreji i Japanu, uglavnom je poznata. Iz Evrope sigurno stižu Rusija, Švedska, Poljska, Španija, Engleska, Hrvatska, Portugalija, Danska i Italija. Ostali učesnici biće poznati posle baražnih mečeva (igra se 10. i 11. novembra, a revanši 15. novembra): Slovenija-Rumunija, Belgija-Češka, Ukrajina-Nemačka, Austrija-Turska i Republika Irska - treći iz Azijske zone (Iran-Ujedinjeni Arapski Emirati).
       Posebno je zanimljiva selekcija Irana koju predvodi bivši "izbornik" selekcije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević. Maher u stvaranju atmosfere kada je preuzeo ovu selekciju, Blažević se obratio naciji: "Mi Hrvati bili smo treći na svijetu, a zna se i da povjesno vodimo porijeklo iz stare Persije." Povjesno ili ne, selekcija Irana ima gotovo minimalne šanse da prođe i prvi meč baraža.
       Na velikim mukama je i trostruki šampion sveta selekcija Nemačke (1954, 1974. i 1990) koja će imati izuzetno težak meč sa Ukrajinom. U poslednjoj rundi kvalifikacija kada su igrali protiv selekcije Finske (0:0), otac selektora Rudija Felera doživeo je težak srčani udar. Zato se bez baraža direktno plasirala selekcija Engleske. Nemačka štampa je kratko i zajedljivo u teškom momentu komentarisala: "Lako je njima kada im je selektor Šveđanin", misleći na Svena Gorana Eriksona.
       Afrika će biti zastupljena sa pet reprezentacija: Kamerun, Nigerija, Južna Afrika i Tunis koje su i na prethodnom šampionatu u Francuskoj bile učesnici i Senegal kao debitant.
       Aziju će predstavljati već pomenuta Kina, domaćin Japan i Južna Koreja, KONKAKAF (Srednju i Severnu Ameriku): Kostarika, SAD i možda Meksiko.
       Argentina, dvostruki šampion sveta, sigurna je iz Južnoameričke zone. Ostale četiri reprezentacije, među kojima i četvorostruki šampion sveta Brazil, igraće još po dve utakmice. Kandidati za preostala četiri mesta su još Ekvador, Paragvaj i Urugvaj (dvostruki šampion sveta), s tim što petoplasiranog iz ove zone očekuju dve baraž utakmice sa selekcijom Australije. Znači, "veliki" Brazil još nije siguran učesnik šampionata. U međuvremenu, u Brazilu je smenjen selektor Luksemburgo, a postavljen malo poznati Luis Felipe Skolari. Kandidat je bio i Bora Milutinović, kako je pisala naša sportska i ostala štampa, zbog izuzetnog poznavanja latinoameričkog fudbala i mentalnog sklopa tamošnjih fudbalera. Naravno da od svega nije bilo ništa, jer FIFA takvu mogućnost ne odobrava - da u jednom kvalifikacionom ciklusu jedan trener predvodi dve selekcije.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu