NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Perom protiv bombe

Naziv:Salon antiratne karikature
Mesto: Kragujevac, oktobar/novembar 2001.

      Milorad H. Jevtić
      
       Poslednjih decenija takmičenja karikaturista (pod raznim nazivima kao što su konkursi, saloni, festivali, smotre...) postaju sve popularniji i održavaju se širom sveta. Mnoge ovakve priredbe ostavljaju učesnicima slobodan izbor teme, ali su brojnije one koje određuju takmičarsku temu bilo da je menjaju od godine do godine, bilo da je drže kao svoje stalno opredeljenje. Kada su mladi ljudi iz kragujevačkog studentskog lista FAKK pre trideset godina pokrenuli međunarodni konkurs za karikaturu bilo je sasvim prirodno da se opredele za temu koju je nametalo tragično iskustvo njihovog grada iz Drugog svetskog rata. Tako je nastao Salon antiratne karikature sa istoimenom temom i bijenalnim priređivanjem. Neke okolnosti, nedugo posle osnivanja, privremeno su prekinuli njegov redovni tok, ali je, na sreću, kasnije uspešno nastavljen, pa je deseti jubilarni Salon održan i 1999. godine - takoreći neposredno posle brutalnog NATO bombardovanja.
       Ugled Salona je postojano rastao, pa je ovogodišnja priredba privukla 254 autora iz 30 zemalja, uz veliki broj radova pristiglih posle određenog roka. Ovu okolnost organizatori su razrešili odlukom da zakasnele radove zapečate i ostave za naredno takmičenje s punim opravdanjem da konkursna tema, nažalost, nikada ne gubi svoju aktuelnost.
       Svojom prvom nagradom - Zlatnom plaketom - Beograđanin Zdravko Todorović, koji se posle duge pauze vratio karikaturi, pridružio se impresivnom nizu naših autora nagrađenim najvišim priznanjima na mnogim međunarodnim takmičenjima. Todorović je svojom karikaturom u dve slike našao upečatljiv jezgrovit izraz za preobražaj militantne sumanutosti u miroljubivu osvešćenost. Bugarinu Rumenu Dragostinovu pripala je Srebrna plaketa za izuzetno originalnu crtačku dosetku sa elementima apsurda. Trećenagrađeni rad Darka Drljevića, sve uspešnijeg karikaturiste iz Kolašina, nema takvu svežinu novine, ali je dovoljno efektna osuda nastranih militarističkih pretenzija.
       O renomeu Salona govori i podatak da su se organizatorima ove godine priključili i inostrani gradovi Ingolštat, Bidgošće i Bijelsko-Bijela, pa su njihove nagrade dodeljene B.Stankoviću, D. Derambakašu (Nemačka ) i M. Miloradoviću. Pet učesnika je dobilo diplome, a još osamdesetorici je pripala čast da im radovi budu prikazani na izložbi i objavljeni u lepom katalogu sa svim reprodukcijama u boji.
       Opšti utisak je da je međunarodni žiri ovogodišnjeg Salona svoj zadatak dobro obavio, da je izložba veoma uspešno organizovana, a da je kvalitet karikatura zadržao ustaljeni visoki nivo.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu