NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Sudije

      Na tapetu je najveća "čistka" u istoriji među sudijama u Srbiji. Ministar pravde i lokalne samouprave Vladan Batić predložio je Vrhovnom sudu razrešenje 118 sudija.
       Razlozi za razrešenje su različiti, ali se uglavnom svode na služenje prošlom režimu ili sebi. Reč je o sudijama koji su učestvovali u izbornim krađama, kažnjavali novinare, novine i pripadnike "Otpora" ili sebi pribavljali korist preko višestrukih kredita za stanove. Predlaže se razrešenje još šezdeset sudija zbog neažurnosti i neefikasnosti. Spisak je javan.
       Osnovna dužnost sudije je da u sudskom procesu ustanovi istinu i po zakonu donese presudu.
       Nekada je vladalo uverenje da su u drevnim vremenima sudije bili izvršioci ne samo pravnih, već i religioznih i moralnih shvatanja društva. Međutim, Hamurabijev zakon, donet u 18. veku pre Hrista u Mesopotamiji, imao je izrazito svetovni karakter, što se ne može reći za sudije u drevnom Egiptu i Kini.
       Stari zavet, induske Vede i Upanišade, kao i muslimanski Kuran, svedoče o sudskom sistemu sa jakim religioznim i moralnim karakteristikama.
       U istoriji sudstva s mukom i polako se razvijao sistem u kome su sudije bili stručnjaci za zakone. U Rimu, među patricijima, i u starih Germana bilo je stručnjaka za zakon, ali nisu smeli biti plaćeni. Postojali su i branioci okrivljenih, povereni takozvanim oratorima. Međutim, rimski sudski sistem sigurno stoji u osnovi savremenog evropskog sistema.
       Ma kako to zvučalo čudnovato, reč sud (posuda) u tesnoj je etimološkoj vezi sa rečju sudija. Obe reči vode poreklo od indoevropskog glagola somdheh, sastaviti, skupiti.
       Sudija je onaj koji sudi, prosuđuje, skuplja misao u jednu tačku. A sud služi da se u njemu nešto skuplja.
       Smatra se da sudije treba da budu nepristrasne. Naravno da je Servantes, koji je bivao i poreznik i zatvorenik, sa puno razumevanja napisao u svom remek-delu "Don Kihotu" da je "bolji sudija koji naginje sažaljenu nego strogosti".
       Član 172 Dušanovog zakonika glasi: "Sve sudije da sude po zakonu, pravo kako piše u zakoniku, a ne da sude po strahu od carstva mi."


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu