NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kapija na Jadranu

Bar postaje novi Bled, Portorož, Neum, sinonim za festival televizijskih ostvarenja i susreta stvaralaca, TV poslenika i novinara.

      Selektor VI međunarodnog TV festivala, ugledni TV stvaralac Peđa Babović, probrao je i pred žiri priredio za ocenjivanje drame, dokumentarce, ukupno osamdeset jedno TV ostvarenje, naglasivši "da je ponuda izuzetno kvalitetna" "i da Bar može konkurisati mnogo poznatijim festivalima u svetu".
       Oslobodivši festival globalnog praćenja i ocenjivanja kvaliteta raznih televizijskih funkcija i žanrova, direktor Pero Radović se opredelio za takmičenje u dve kategorije: dokumentarni program (sa potkategorijama-emisijama o turizmu, ekologiji i aktuelne reportaže) i igrani program. To je bitno odredilo ovogodišnji karakter festivalskog programa. Na teren su "istrčale" emisije i programi koji se već uveliko takmiče i pobeđuju na svetskim smotrama: "Čile izbliza", Silvija Kalocija i "Čarobna Hrvatska" Balda Čupića, oba iz oblasti turizma, nagrađeni na više festivala posle ovoga barskog, putuju u Beč na evropsko finale. Čileanski reditelj je potvrdio svoju reputaciju (nagrada za najbolju emisiju u kategoriji turizma), ali su mu se opasno približili dva mlada autora iz TV stanice B 92, Uroš Bobić i Nikola Momčilović sa šarmantnim filmom 2CV o putovanju na svetski vašar "spačekovih" obožavalaca u Austriji.
       U kategoriji dokumentarnog programa, najjačoj i najreprezentativnijoj, došlo je do blage prevlasti čistog dokumentarca nad aktuelnom reportažom. Žiri se više zalagao za procenu estetskog i zanatskog (rediteljskog i snimateljskog dela posla), što je rezultiralo nagradom za režiju emisije "Bilo jednom na divljem zapadu Bosne" Nenada Đurića (BiH) u Terentino stilu citiran vestern žanr (odlična fotografija i muzika). Za autorski senzibilitet i moralni stav nagrađena su dva dobitnika Gran prija Beogradskog festivala dokumentarnog filma Nada Rahović (nagrada za scenario) za film "Iskušenje" i Janko Baljak (nagrada za režiju) "Anatomija bola". Visoko su ocenjene i emisije iz oblasti istraživačkog novinarstva: "Čekajući pravdu" Branka Stankovića (RTS) i "Divlji lov" S. Golovetskog (ORT Rusija), nagrađeni su Srebrnom, odnosno Bronzanom maslinom. Kineski "Želim da idem kući", Panga Ksinhua govori o starici koja šezdeset godina ne zna šta je sa porodicom od koje ju je odvojila japanska invazija, susreće se sa sinom prvi put u prisustvu TV kamera. Ova emisija je dobitnik Zlatne masline u kategoriji dokumentarnog programa i Gran prija VI barskog festivala.
       Specijalnom nagradom je izdvojena reportaža "Radoje" Nataše Mićović (RTS), a za jedinstveni kadar-prizor u reportaži "Automobili umesto gondole" nagradu za fotografiju zaslužio je Nikola Todorić (TV NS). Izdvajam i dva medijska eksperimenta u oblasti tona: "Šaljapin" (ORT) i "Moj bioskop za uši" (Nemačka). Tema "ilegalnih stranaca" dominirala je u slovenačkoj selekciji ("Begunci", Žilnik-Tršar), kao i u koprodukciji hrvatske, srpske i bosanske televizije u emisiji "Trgovina belim robljem" koja "kao takva ima dimenziju novosagrađenog mosta među donedavno ljutim ratnicima", istakao je Pero Radović na konferenciji za štampu.
       Žiri sa predsednikom Vangom Ksijem na čelu lako je razrešio dileme u kategoriji ekološkog programa dodeljujući nagradu Petru Laloviću ("Ko drugome jamu kopa") i Vladi Denčevu ("Miško"), dvojici majstora za parabole na temu živi svet i ekologija.
       Dva reditelja i kritičarke: Lordan Zafranović, Draško Đurović, Branka Otašević i Ljudmila Strikina članovi žirija, nisu bili previše oduševljeni ponudom od devet dramskih programa. Zlatna maslina nije dodeljena, Srebrnu je dobio film "Doktor Pamiris" (Kina), Bronzanu "Kopile" (Rusija). U oba slučaja reč je o ambiciozno urađenim produkcijama.
      
       DRAGOMIR ZUPANC


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu