NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Francuski sirevi

Sir je bio poznat još kod starih Grka i Rimljana. Do tog doba razvijen je proces sazrevanja i znalo se da različiti uslovi i tretmani dovode do različitog ukusa i karakteristika

      Za današnju raznovrsnost sireva dugujemo zahvalnost monasima koji su u srednjem veku bili inovatori. U periodu renesanse naglo opada popularnost ove namirnice, jer se smatralo da je nezdrav, tako da tek u XIX veku ponovo zadobija naklonost ljudi. U isto vreme počinje fabrička proizvodnja.
       Sirevi se najbolje mogu klasifikovati na osnovu procesa proizvodnje. Tako postoje sveži, nezreli sirevi slabog ukusa, pa čvrsti kao edam i gauda, švajcarski ementaler, ekstra tvrdi pogodni za rendanje kao parmezan, aromatični i pikantni kao gorgonzola i rokfor, mekani i žuti kao kamembert, dimljeni, ovčiji, kozji i dr.
       Francuzi, poznati po otmenom i rafiniranom ukusu, oduvek su sir smatrali veoma bitnim elementom svake bolje trpeze, pa se i danas u mnogim otmenim restoranima sir služi čak posle večere, umesto deserta. Shodno tome, u ovoj lepoj zemlji možete da probate 400 vrsta sireva a o tome kako se prave možete da saznate na lokaciji http://www.franceway.com/cheese/intro.htm.
       Sajt na kome su predstavljeni tradicionalni francuski sirevi nalazi se na adresi http://www.fromages.com na kojoj pored najrazličitijih informacija o siru, recepata, magazina i sl. možete da naručite, direktno iz njihovog podruma na vašu trpezu, najbolje sireve i vina.
       Da li ste znali da trapist može da se gricka uz voće i krekere, a rokfor uz salatu, meso i sufle, ali obavezno sa slatkim francuskim vinom? Ako želite da uživate u dobroj hrani i vinu na francuski način onda obavezno posetite lokaciju http://www.frenchwinesfood.com/html/home.htm na kojoj ćete saznati sa čime se najbolje jede određena vrsta sira.
       Sir je oduvek predstavljao osnovnu hranu za ljude na selu, za razliku od građana koji su morali da čekaju da sir putem železnice stigne na njihove trpeze. Međutim, uz pomoć Interneta, najrazličitiji svetski sirevi mogu veoma brzo doći i na vašu trpezu. Tako jedan londonski butik sira (http://www.cheesemongers.co.uk), za koga je još Čerčil rekao da u njemu kupuje samo gospoda, može za samo 24 sata da vam isporuči razne vrste sira po ceni od 10 do 20 funti po kilogramu.
       Već skoro dvadeset godina, mnogi poznati pariski restorani snabdevaju se čuvenim sirevima iz butika Parižanke Meri En, koja je primila veliki broj nagrada širom sveta za svoj trud i rad. Ako želite da saznate kako je njena strast za sirom prešla u tradiciju, posetite lokaciju http://www.cantin.fr/en/som.htm na kojoj je predstavljen butik ove Parižanke sa velikim izborom najrazličitijih vrsta sira.
       Još jedan francuski majstor i poznavalac sira vam na adresi http://www.cheese-gourmet.com pruža mogućnost "degustacije" ovčijeg, kozjeg, tvrdog, mekog, plavog, narandžastog ili sivog francuskog sira.
       Restoran koji je predstavljen na adresi http://www.baudetmillet.com/anglais/princip.html jedinstven je po tome što u njemu možete da uživate u ukusu 280 vrsta sireva i retkim vinima iz 1900. godine. Da bi se sačuvao njihov ukus, sirevi se smeštaju u hladne pećine bez ventilacije i sa konstantnim dotokom vode, a stavljaju se na grube daske od omorike koje su sečene u vreme mladog meseca, kada je sok u drvetu veoma obilan i kada daje poseban ukus i miris siru.
       Zvuči pomalo čudno, ali fabrika koja već 136 godina proizvodi tradicionalne francuske sireve kao što su kamembert, bri i mnoge druge kremaste vrste, nalazi se u Kaliforniji. Svi sirevi u ovoj porodičnoj manufakturi pravljeni su i pakovani ručno, a koštaju između 15 i 50 dolara. Na veoma lepo dizajniranoj i bogato sadržajnoj lokaciji http://www.marinfrenchcheese.com predstavljena je ova fabrika na kojoj možete i da naručite sireve koji su pakovani u specijalne kutije koje mogu da budu lep poklon za prave ljubitelje sira.
       Ako želite nekome da poklonite čuveni kolač od sira ili da zagolicate svoja divna, topla i ukusna sećanja, posetite lokaciju http://frenchharvest.com na kojoj možete da naručite ovaj kolač pravljen "sa ljubavlju, kremom i buterom" uz varijacije sa medom, čokoladom, jagodama, kokosom, konjakom... Ovo slatko zadovoljstvo koštaće vas 30 dolara, a na vašu trpezu stići će za dva dana. Vredi čekati, zar ne?
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu