NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Na Himalajima
       Mahabir Pun, učitelj u siromašnom nepalskom selu Nangi i veliki zaljubljenik u računare, proslavio se tako što je svoju školu opremio kompjuterima povezanim na Internet. Priča počinje još 1996. godine kada je Pun uz pomoć nekolicine kolega s Nepalskog univerziteta napravio Internet prezentaciju o svom selu, prvu takve vrste u zemlji. Putem prezentacije, koja je doživela veliku popularnost, pozivani su darodavci da svojim prilozima pomognu nabavku učila za decu koja su saznanja o savremenim tehnologijama sticala isključivo iz Punovih predavanja. Računarske komponente su polako pristizale, dok je Pun sagradio minielektranu za napajanje računarskog centra. Malo-pomalo i napravljeno je 15 operativnih računara na kojima radi oko 500 učenika iz Nangija i još pet okolnih sela. Putem Interneta stanovnici ovog sela pozivaju dobrovoljce širom sveta da im se pridruže u izgradnji prvog seoskog Internet-centra na svetu, u kome će se učiti i raditi budući programeri.
      
       Nezadrživ rast
       Prema istraživanjima najvećeg sajta za istraživanje Interneta, Nua Internet Survedžs, u avgustu ove godine na svetu je bilo, prema procenama, oko 520 miliona surfera. To znači da se Internetom koristi 8,46% svetskog stanovništva, od čega na Evropu otpada oko 154,63 miliona, na SAD i Kanadu 180,68 miliona, a na Afriku, Aziju, Srednji istok i Latinsku Ameriku 178,54 miliona. U decembru 1995. godine na svetu je bilo samo oko 16 miliona surfera, ili 0,39 posto svetske populacije, da bi tokom 1996. procenat svetskih surfera prešao jedan posto svetske populacije.
      
       Majkrosoft uz teroriste?
       Nakon povlačenja velikog broja kopija igre Flight Simulator, kako bi se izbacile scene koje prikazuju zgrade nedavno uništenog Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, Microsoft je optužen da njegov operativni sistem Njindonjs XP predstavlja pretnju kao potencijalno oružje terorizma. Naime, sudski veštaci su procenili da neke superiorne bezbednosne opcije u novom operativnom sistemu mogu onemogućiti federalne agente da pronađu i rekonstruišu digitalne dokaze sakrivene na hard disku nekog teroriste ili utajivača poreza. Do sada su se eksperti oslanjali na neobrazovanost kriminalaca koji su smatrali da brisanjem fajlova neki nestaju sa hard diska, ali nova "file-njipe" sigurnosna opcija omogućava daleko viši stepen kontrole nad procesom brisanja fajlova i razne vrste manipulacija osetljivim sadržajima.
      
       Antraks profiteri
       Otkako je svetom zavladala "antraksna groznica", zabeležen je značajan porast broja Internet sajtova preko kojih proizvođači lekova i dileri nude antibiotike za lečenje ove opake bolesti. Trenutno najtraženiji, ujedno i najskuplji lek je ciproflokascin, antibiotik nove generacije koji se pokazao veoma efikasnim, posebno u slučajevima sistemske infekcije. Tim povodom američka vlada je u saradnji s Farmaceutskom asocijacijom sprovela istraživanja čiji su rezultati porazni. Naime, veliki broj dobavljača koji se reklamiraju putem Mreže nude neproverene, u nekim slučajevima i neadekvatne preparate i prodaju ih pod etiketom ciproflokascina. Drugi, pak, nude alternativne metode lečenja, takođe neproverene i, u najmanju ruku, rizične. Tako, vladine agencije preporučuju građanstvu da ne nasedaju na svaku reklamu koja nudi lekove za prevenciju antraksa, već da se obavezno konsultuju sa stručnim medicinskim osobljem.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu