NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jesenje lišće

Nešto staro na potpuno nov način predstavili su nam modni dizajneri u svojim revijama za sezonu jesen zima 2001/2002.

      Da se moda uvek iznova vraća uverili smo se već početkom milenijuma kada su modni kreatori lansirali povratak linije sedamdesetih godina. Pantalone koje se blago šire od kolena - popularne zvoncare, strukirane bluze i široke kragne kao i suknje krojene u gloknu dužine do kolena posle trideset godina ponovo su postale aktuelne. Ipak, ovaj "povratak u prošlost" nije bukvalno preslikao modu sedamdesetih - nešto je umereniji i primereniji sadašnjim generacijama, a koriste se i novi elastični materijali.
      
       Kao nekad
       Trend povratka u prošlost nastavlja se i ove jeseni, ali su se kreatori potrudili da uz pomoć novih tehnologija urade interesantne kombinacije. Neke od njih predstavljene su na adresi http://www.vogue.co.uk/trends/Automn_Winter_2001. Mošino, Ana Sui, Luis Vuton i kuća Kašarel vraćaju eleganciju šezdesetih godina. Setovi, haljine i klasičan Šanel kostim sa obrubljenim reverima i kontrastnim paspulima. Crno-bela ili bež boja dominira njihovim kolekcijama.
       Veliki hit ove jeseni predstavljaju izbledele kožne jakne Kelvina Klajna i neuništivi džins. Ovu udobnu kombinaciju možete nositi tokom celog dana, a koža je tako obrađena da je otporna i na vodu. Za veče možete poneti i elegantni komplet od prerađenog teksas platna sa strečom ili pak plitke farmerke ukrašene sitnim nitnama. Prošlogodišnji "neohipi" stil zamenjuje "neopank".
       Nagrađenu kolekciju Xulijena Mekdonalda sa Nedelje mode u Londonu, možete pogledati na sajtu http://www.londonfashionweek.co.uk. Njegovi modeli za jesen i zimu dopunjeni su luksuznim krznom, ogromnim dijamantima, perlama i kapama. Smatra se da su kreacije Mekdonalda nadmašile glamur i eleganciju kuće Živanši, a u poslednje vreme on je i omiljeni kreator poznatih ličnosti. U njegovim modelima nastupale su i Kajli Minoa i Dženifer Lopez.
       Interesantan model od kože - jakna i vruće pantalone sa kragnom od prirodnog krzna predstavio je makedonski kreator Marjan Đorđov Pejoski, a zagasiti tonovi boje maline bili su inspiracija za Emu Kuk. Aron Šarif, koji je nastupao sa Saciko Okadom, uradio je interesantnu kolekciju za muškarce u živim bojama na londonskoj Nedelji mode. Prikazao je udobnu i ležernu odeću za muškarce, upadljivih boja. Pantalone sitnog karo desena i xemperi i rolke sa bogatim radom krupnih petlji i pletenicama ponovo se nose. Muški sakoi krojeni su sa nešto manjim reverima dok su ženski sa izraženijim reverima i upadljivim štepovima.
       Jesenje večernje toalete sa raskošnim raznobojnim perjem i balske haljine od teške svile i satena Đan Franka Ferea prikazane u Šangaju, predstavljene su na sajtu http://www.gianfrancoferre.com. Modne novitete kuće Živanši potražite na sajtu http://www.givenchy.com, Žan Pola Gotijea na http://www.jpgaultier.fr, Pjera Kardena na http://www.pierrecardin.com. Interesantan video-snimak sa revija Dolče i Gabana pogledajte na adresi http://www.dolcegabbana.it.
      
       Detalji u prvom planu
       Đorđo Armani ne odustaje od pročišćene elegancije i tamnih tonova: jednostavna crna haljina sa naglašenim strukom dopunjena je samo krupnijim dugmetima u dvorednom kopčanju.
       Modni trend ove jeseni najbolje možete otpratiti u detaljima. Poneki crveni detalj odlično se kombinuje sa preovlađujućim tamnim tonovima i crnom bojom. Velike naočare za sunce sa debelim ramovima koji pokrivaju pola lica pravi su hit za ovu sezonu, ali nećete pogrešiti ukoliko nosite sasvim neupadljive modele sa tankim metalnim ramovima koje predlaže Maks Mara. Krupan nakit, narukvice, ogrlice i prstenje koji su se pravili od metala i bižuterije, sada se izrađuje od plemenitih metala (http://www.salvini.it i http://www.davitedelucchi.com). Duge kožne rukavice za veče učiniće da izgledate zaista elegantno i glamurozno, a kao modni detalj preporučuju se i torbice od krzna ili kože intenzivnih boja: crvene, narandžaste, zelene, crne ili drap. Alvijero Martini i Laura Bjađoti predlažu detalje u vojničkom stilu. Na adresi http://www.alvieromartin.it pogledajte i vojnički, popularan "total militardž look": pantalone, suknje, jakne i cipele u kombinaciji sa crvenom bojom.
       Cipele sa tankim visokim potpeticama, naglašeno špicaste, u crvenoj i crnoj boji kože kao i čizmice od crno-belog tvida naglašavaju ženstvenost. Odlična izrada italijanskih majstora obuće učinila je i ove modele udobnim. Interesantne modele potražite na sajtu http://www.testoni.com, a aktuelni su i modeli tašnica i čizama do kolena od krokodilske kože. Muške cipele takođe su sve više špicaste, ali one nisu potisnule ni udobne modele anatomski oblikovanih polupatika za dan.
       Ove jeseni i zime koristite neupadljivu šminku tokom dana. Naglasite samo usta ili oči. Karmin se stavlja bez olovke i ajlajnera, tako da se ne preporučuju jasne i naglašene konture. Jarkocrvena boja, koja je aktuelna u svim modnim detaljima, koristi se i na usnama dok se za senčenje očiju preporučuju svetli tonovi za dan. Za veče koristite obrnutu kombinaciju: izrazito tamne senke oko očiju i svetle karmine. Efekat uvećane donje usne postići ćete ako na nju stavite za nijansu svetliji karmin ili malo sedefastog sjaja po sredini. Najviše pažnje posvetite tenu i koži.
       Za svež i blistav izgled tokom celog dana nanesite puder sa diskretnim sjajem "pupa" - http://www.pupa.it. Nova kolekcija za negu kuće Dior - "jod" na bazi mineralne vode iz gejzira Bretanje savršena je za isušivanje masnih zona. Za čišćenje lica i skidanje šminke preporučuje se "vodeni žele", a za svakodnevnu negu krema za dan sa mirisom svežeg krastavca.
       Modni frizeri za ovu sezonu preporučuju nijansiranje kose i izvlačenje debljih pramenova. Frizure su sasvim neobavezne i lepršave a ako želite da budete baš u trendu koristite bar dve boje koje se mogu isprati nakon trećeg pranja.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu