NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TV ličnosti

Šta se na Internetu može naći o ljudima koji nam svake večeri ulaze u domove putem TV prijemnika

      Najpoznatija TV ličnost u celom svetu danas je nesumnjivo Lari King. Ovaj 68-godišnji voditelj već 44 godine postavlja najrazličitija, često provokativna pitanja slavnim osobama, uključujući i sve danas žive američke predsednike. Uradio je više od
       40 000 intervjua, a njegov talk-show "Larrdž King Live" na Si-En-Enu traje od 1985. godine. Osvojio je mnogo značajnih nagrada za svoj rad, ali i imao čak šest brakova. Lari nema svoj zvanični lični sajt, već je predstavljen unutar Si-En-Enovog sajta, na adresi http://www.cnn.com/CNN/Programs/larry.king.live koja je posvećena njegovoj emisiji. Tu su, pored njegove biografije, i podaci o aktuelnim i budućim gostima koji se svakodnevno ažuriraju. Posebna zanimljivost su transkripti prošlih emisija, do kojih se dolazi preko adrese http://www.cnn.com/TRANSCRIPTS/lkl.html. Ako ste propustili neku emisiju, ovde možete saznati o čemu je Lari ćaskao sa Nelsonom Mendelom, dalaj-lamom, Jaserom Arafatom, Margaret Tačer, Stivenom Hokingom i drugima, ili kakva je pitanja postavljao bivšem robijašu Rodžeru Klintonu nakon što ga je njegov mnogo poznatiji polubrat abolirao tokom svog predsedničkog mandata (http://www10.cnn.com/TRANSCRIPTS/0106/21/lkl.00.html).
       King je takođe bio višedecenijski kolumnista vodećih američkih listova, sve donedavno kada se povukao. Njegovu poslednju kolumnu, posvećenu Njujorčanima nakon terorističkih napada od 11. septembra, možete pročitati na adresi http://www.usatoday.com/life/columns/lking.htm.
       Malo je poznato da je Lari King priveden 1971. godine pod optužbom da je od svog poslovnog partnera ukrao 5000 dolara, jer se zadužio preko mere živeći ekstravagantno u Majamiju. Optužba je kasnije povučena, ali su Larija slikali u policijskoj stanici, pa tu fotografiju i detalje oko hapšenja možete videti na http://www.mugshots.net/larry_king (na ovom sajtu mogu se inače naći policijski dosijei i fotografije mnogih danas poznatih ličnosti - Al Paćina, Bila Gejtsa i drugih).
       Podjednako značajna ličnost američkih televizijskih šou programa je legendarni Džoni Karson, koji je od 1962 do 1992. godine vodio "Tonight Show". Gledaocima ga je predstavio Gručo Marks, a oproštajnu pesmu u poslednjoj emisiji otpevala Bet Midler. Na adresi http://www.johnnycarson.com mogu se saznati zanimljivi detalji kako o Karsonu i njegovom karakterističnom odnosu prema gostima (koji danas mnogi bezuspešno kopiraju), tako i o samom programu.
       Među onima koji su najčešće gostovali kod Džonija Karsona je i Dejvid Leterman, koji je kasnije napravio uspešnu sopstvenu karijeru koja traje već 20 godina. Danas "Late Show njith David Letterman" spada među najgledanije emisije na američkoj televiziji. Na adresi http://www.cbs.com/latenight/lateshow je zvanična prezentacija koja obiluje brojnim Letermanovim duhovitostima. Najviše pažnje privlače njegove "Top ten" liste - http://www.cbs.com/latenight/lateshow/top_ten/index.shtml. Tu možete saznati "Deset Bušovih komentara nakon posete Evropi" ("Što bi ova Ajfelova kula dobro poslužila za naftnu bušotinu..."), ili "Deset Bušovih komentara nakon posete Njujorku" ("Što su ovde ljubazni građani - bar pet dama me na Tajms skveru pitalo želim li da spavam s njima...") i slično.
       Zanimljivo je videti ima li na balkanskom parčetu Interneta sajtova i vesti o ličnostima iz zagrebačkog studija koje su bile izuzetno popularne u nekadašnjoj Jugoslaviji - Oliveru Mlakaru, Saši Zalepuginu, Mladenu Deliću... Jedini od njih koji obitava u cdžber-prostoru je legendarni "Oli" koga i danas, u 64. godini, smatraju za jednog od najelegantnijih muškaraca u Hrvatskoj. Svaki dan vozi bicikl, kosi travu, "gimnasticira" i šeta svojih pet patuljastih šnaucera na čije nagrade je ponosniji više nego na sopstvena priznanja. Doduše, nema svoj sajt, ali zainteresovani mogu naći nekoliko intervjua i reportaža na adresama http://www.gloria-eph.com/Mlakar.html i http://www.gloria-eph.com/mlakar329.html i otkriti koristi li Oli i danas vegetu i zašto je "prestao šajbati naokolo"...
       Po istom rezonu pokušali smo da na Internetu pronađemo sajtove sa informacijama o ovdašnjim TV ličnostima koje su obeležile protekle decenije televizijskog programa u Srbiji i Jugoslaviji. Nije iznenađujuće da nismo pronašli nijedan. Doduše, nismo proveravali ima li ikakvih informacija o ljudima koji danas u šuškavim trenerkama poziraju pred kamerama kič-televizija i predstavljaju u sadašnjim uslovima uzor onima koji bi želeli da se bave sličnim poslom...
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu