NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O prijateljstvu je reč

Delo: Grk Zorba, po N. Kazancakisu
koreograf i reditelj: K. Simić
Kompozitor: M. Teodorakis
Dirigent: Imre Toplak
Mesto: Centar "Sava", SNP i KUD "Svetozar Marković"

      Mirjana Zdravković
      
       U prepunoj sali Centra "Sava", uz ovacije publike, izvedena je (četvrti put u Beogradu) premijerna obnova "Grka Zorbe" Krunislava Simića i Mikisa Teodorakisa, u izvođenju novosadskog Srpskog narodnog pozorišta. Multimedijalni spektakl snažne dramaturgije poput grčkih tragedija, prestupničkim strastima, iskrenim emocijama i žudnjom za potpunošću u ljubavi pretvara se, u apoteozi, u odu prijateljstvu koje trijumfuje nad patrijarhalnom uskogrudošću i senkama smrti.
       Stilskim i vizuelnim finesama u igri protagonista dopunjenoj sjajnom pesmom i komentarima hora (izvanredni ansambl Baleta, Hora i Orkestra SNP i KUD "Svetozar Marković"), Simić zaoštrava do paroksizma individualne motivacije, strasti, želje i snove suprotstavljajući ih oporoj neelastičnosti i tvrdoći balkanskog ambijenta. Karakterno oblikovanje likova i mentaliteta patrijarhalne sredine, plastičnost izraza "duše" naroda ali, i njihovih zabluda, podređeni su, u završnici, uzbudljivoj i strasnoj igri sirtaki, koju igraju svi, predvođeni bravurama Grka Zorbasa i pisca Nika. Kao da je iz multimedijalnog spektakla progovorila Nikomahova etika: "Prijateljstvo je zanat najstariji, a velikodušnost - žrtva najmilija."
       Celokupan ansambl predvođen protagonistima, majstorom dirigentom Imreom Toplakom, scenografom Miletom Leskovcem, kostimografom Mirjanom Maurič Stojanović uložio je ogroman umetnički potencijal ostvarujući, na moćnu i dirljivu partituru Teodorakisa, monumentalno scensko delo. Setan i duboko potresan zvuk buzukija Nenada Marinkovića i lirska osećajnost mlade Ane Jovanović delovali su kao solo podsticaj, kao opomena i poziv na uzvišenost druženja.
       Kao po nekoj skali sudbina, nad uzvišenom patetikom i žudnjom za srećom Madam Ortans u izvanrednoj interpretaciji Gordane Simić, nadvila se nežna, dirljiva emotivnost, plastičnost i bojažljiva prestupnička strastvenost udovice Marine Oksane Storožuk, suprotstavljena nekompromisnom Pavlosu Dragana Vlalukina, koji kao "lik", samoubistvom uznosi svoju neprihvaćenu ljubav do onostranosti; dok pisac Nik, u prefinjenom i elegantnom tumačenju Milana Lazića sjedinjuje svoje slobodoumlje "krivicu" i širinu ličnosti sa obesnom, zračnom energijom Grka Zorbe, u nadahnutom i bravuroznom tumačenju Konstantina Kostjukova. Kao da se u porazu koji donosi smrt rađa nova energija feniksa koji nosi poruku prijateljstva, ljubavi, oproštaja i - velikodušnosti.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu