NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Raste spisak kandidata

Od očekivane godišnje produkcije koja obično dostiže stotinu, pred članovima NIN-ovog žirija već se našlo više od pedeset romana

      I ove, kao i ranijih godina, posle Sajma knjiga NIN-ov žiri je zatrpan romanima. Uz Sajam je, izgleda, i jesenji početak rada NIN-ovog žirija postao važan impuls za zahuktavanje proizvodnje romana. Od prosečne godišnje produkcije koja obično dostiže brojku sto (100), do početka Sajma i finala utakmice za izbor najboljeg, objavi se možda tek jedna trećina. Srpski izdavači i pisci ubeđeni su, izgleda, da samo "taze" odštampana knjiga može da zavredi ozbiljnu pažnju članova žirija.
       Ovog puta NIN-ov žiri je najviše zaposlila Narodna knjiga - isporučila mu je čak 18 romana. Za njom sledi jedan manji izdavač, Apostrof, sa čak šest, zatim Stubovi kulture sa četiri, Glas srpski sa tri... Do nedavne, treće ovogodišnje sednice žirija, spisak romana koji konkurišu za NIN-ovu nagradu dospeo je bio do broja 52. To je, dakle, tek polovina od očekivanog broja.
       Kvantitet, nema sumnje, neće izostati. A kvalitet? Žiri će i o tome izreći svoj sud ali tek u januaru, pošto prethodno izabere najboljeg. Izvesno je, međutim, već sada da je konkurencija veoma jaka. U prilog tome govori podatak da nove romane imaju čak četiri dosadašnja dobitnika NIN-ove nagrade: Vidosav Stevanović, David Albahari, Pavle Ugrinov i Danilo Nikolić. Tu je, zatim, i nekolicina pisaca kojima je ova nagrada zamalo izmicala ili kojima još samo ona nedostaje u ličnoj kolekciji. Reč je, pre svega, o Draganu Velikiću, Svetislavu Basari i Miroslavu Toholju, a onda o Radovanu Belom Markoviću i Miru Vuksanoviću. Svoj prvi roman objavio je i Zoran Ćirić a u konkurenciji je i novi roman Ljiljane Habjanović-Đurović, našeg najuspešnijeg bestseler pisca. S druge strane, s obzirom da NIN-ov žiri sve knjige iščitava pažljivo i tretira ravnopravno, moguće je da će borbu za nagradu učiniti neizvesnijom i poneke od onih koje nisu na listi tzv. favorita. To će se, uostalom, znati već krajem decembra kada će žiri saopštiti širi spisak kandidata za dobitnika NIN-ove nagrade.
       Dotle, podsećamo da žiri radi u sastavu Svetozar Koljević (predsednik), Adrijana Marčetić, Boško Ivkov, Tihomir Brajović i Teofil Pančić, a izdavače molimo da romane koje objave u međuvremenu, sve do 31. decembra 2001, dostave redakciji NIN-a. Sponzor nagrade je JUBANKA AD Beograd.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu