NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Glasanje za opstanak

Preporuka predsednika SRJ Vojislava Koštunice da Srbi treba da izađu na kosmetske izbore 17. novembra, donela je olakšanje i domaćoj i međunarodnoj javnosti, ali među srpskim liderima sa Kosova i Metohije tek predstoji preispitivanje ko je do sada grešio u koracima

      Sada, kada je "kocka bačena" i sa najvišeg državnog nivoa SR Jugoslavije kosmetskim Srbima preporučeno da izađu na izbore za skupštinu Kosova i Metohije 17. novembra, svima je laknulo. I predstavnicima međunarodne zajednice koji organizuju izbore, preostalim Srbima u enklavama koji su željno očekivali šta će reći "matica", kao i onima koji kao "privremeno raseljena lica" čekaju priliku za povratak.
       Kakav god bude bio odziv Srba, njima je u budućem kosmetskom parlamentu rezervisano 10 poslaničkih mesta. Toliki je minimum zagarantovan ustavnim okvirima koji je propisao Hans Hekerup, sadašnji civilni administrator UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. Prema važećim izbornim pravilima, Srbi i drugi nealbanci mogu osvojiti i više poslaničkih mesta, u zavisnosti od odziva biračkog tela. Prema, procenama CeSID-a, organizacije koja će nadgledati izbornu proceduru, Srbi mogu osvojiti 28 poslaničkih klupa u budućem parlamentu. Naravno, uz uslov da na izbore izađe velika većina od 178 hiljada registrovanih srpskih birača.
       Srbi na Kosovu i Metohiji se ovoga puta neće deliti oko toga za koga će glasati. Podela je ovoga puta na one koji će izaći na izbore i one koji će ih bojkotovati.
       - Da li ću izaći na izbore? Ne. Međunarodna zajednica nije učinila ništa da zaštiti Srbe na Kosmetu. Zabranjeno nam je da od svog rada živimo, isterani smo s posla, a ja od dolaska mirovne misije ne primam lični dohodak - kategorično tvrdi Siniša Ničić, radnik iz Gračanice.
       Tako ne misli Ljiljana Murganić iz Kosovske Mitrovice:
       - I pre poziva iz Beograda odlučila sam da učestvujem na izborima. Ako već živimo ovde i mislimo da tu i ostanemo, moramo biti aktivni učesnici svega što se ovde dešava.
       Očekivano iznenađenje
       Penzioner Čedomir Stojanović koji trenutno živi u Zvečanu, poručuje:
       - Izaći ću na izbore, ali je odluka doneta kasno, pa ne znamo ko su naši kandidati za skupštinu Kosova.
       Vladimir Petrović iz Gračanice i dalje je u nedoumici:
       - Još se dvoumim. Neujednačenom i nejedinstvenom politikom ovdašnji lideri ne mogu da zastupaju interese Srba.
       Mnogi, poput Slađane Radulović iz Zvečana, smatraju da će Srbima i posle izbora biti kao i do sada:
       - I bez mog glasa biće onako kako UNMIK hoće. Volela bih, ipak da po ovom pitanju Srbi jednom na Kosovu budu jedinstveni.
       U Leposaviću, opštini gde je gotovo stoprocentno srpsko stanovništvo i koja se najvećim delom graniči sa Srbijom, mnogo je više onih koji su za izlazak na izbore. Od završetka ratnih operacija NATO snaga ovde deluje politička grupacija "Pokret za Leposavić" koja okuplja sve one koji se zalažu za saradnju i komunikaciju sa međunarodnom zajednicom, ali i za bilo kakvu vrstu komunikacije s Albancima.
       - Ne očekujem ja da ćemo mi i Albanci u godinama koje su pred nama gajiti neku veliku međusobnu ljubav, ali ovo je bar neki način i put da se dogovorimo kako da svako živi na svome - objašnjava svoj stav Miloš Janićijević, student iz Peći na Višoj ekonomskoj školi u Leposaviću.
       Ma koliko preporuka Vojislava Koštunice za izlazak na izbore bila očekivana, iznenadila je mnoge srpske lidere sa Kosova i Metohije. Čak i u redovima Koštuničine stranke. Potpredsednik DSS-a i poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić je prošlog ponedeljka na skupu u Gračanici ponovio svoj poziv kosmetskim Srbima da bojkotuju predstojeće izbore. Svesrdno ga je podržao i njegov kolega direktor mitrovičke bolnice Milan Ivanović, predsednik Političkog komiteta za odbranu severnog Kosova.
       - Svoje mišljenje imao sam još pre dva meseca - kaže Marko Jakšić za NIN. Poštovaću volju državnog vrha, ali i dalje smatram da ne postoje uslovi da Srbi izađu na izbore na Kosovu.
       - Nelogično je da naše vlasti pozovu Srbe da izađu na izbore ali vidimo da je i tako nešto moguće. Nastavlja se politika po kojoj Beograd popušta pod pritiscima međunarodne zajednice. Većina će te izbore da bojkotuje, bez obzira na odluku zvaničnog Beograda. Srbi neće glasati, niti će biti građani drugog reda i svoju glavu spustiti pod sekiru albanskih ekstremista - poručio je prošlog ponedeljka u Gračanici Milan Ivanović.
       Na skupu u Gračanici za bojkot se izjasnio i Momčilo Trajković, predsednik Saveznog komiteta za saradnju sa međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji, potpredsednik Koordinacionog centra u timu Nebojše Čovića i predsednik Srpskog pokreta otpor (SPOT):
       - Naš stav je bio poznat odranije. Ne postoje uslovi za bezbedan život Srba na Kosovu, pa nema ni uslova za izlazak na izbore, rekao je Trajković.
       Na skupu u Gračanici nisu prisustvovali predstavnici Srba koji se odavno zalažu za saradnju sa međunarodnom zajednicom i za kakav-takav zajednički život na Kosovu i Metohiji. Za NIN Rada Trajković, potpredsednik Demohrišćanske stranke i jedini srpski predstavnik u sadašnjem Privremenom administrativnom veću Kosova, kaže:
       - Naravno da je skup u Gračanici bio potpuni promašaj i ne vidim razlog što je organizovan kada je već doneta odluka na najvišem državnom nivou. Možda je odluka doneta relativno kasno, ali je najvažnije da je doneta prava odluka, a to je da Srbi moraju učestvovati na ovim izborima ako žele da ovde i dalje žive. Ono što je za Srbe sa Kosova i Metohije u ovom trenutku najvažnije, jeste da izlazimo sa jednom listom, a to je lista koalicije Povratak.
      
       Vladika raško-prizrenski Artemije ne krije zadovoljstvo što je odluka o učešću Srba na kosmetskim izborima doneta na najvišem državnom nivou:
       - U situaciji u kojoj se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze, manja je šteta izaći nego ne izaći na izbore. Otkako smo dobili demokratsku vlast u Beogradu i predsednika koga priznaje ceo svet, mi treba da ovako važne stvari prepustimo državnim organima. Takva odluka više nije partijska, već je državotvorna, sa državotvornim pogledima i odgovornošću.
       Među onima koji su poslednjih meseci korigovali svoj stav prema saradnji sa međunarodnom zajednicom i učešću Srba u političkom životu na Kosmetu je i Oliver Ivanović, doskora neprikosnoveni srpski lider severnog dela Kosova. Iako je nedavno smenjen sa mesta predsednika Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice, politički angažman nastavlja kao jedan od potpredsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Sada decidirano tvrdi da se na izbore mora izaći:
       - U pregovorima sa međunarodnom zajednicom postigli smo ono najviše što je moglo da se postigne i zato sada moramo da pokažemo da smo zreli politički partneri. Vremena za nove pregovore uvek ima. Važno je da smo dobili garancije da neće biti nikakvog jednostranog preglasavanja oko budućeg statusa Kosova i Metohije.
       Jedini put
       Predsednik Nove demokratije za Kosovo i Metohiju i predsednik opštine Leposavić Nenad Radosavljević je zbog svoje kooperativnosti sa UNMIK-om, OEBS-om i drugim međunarodnim institucijama, poslednjih godina stalno dobijao epitete da je "strani plaćenik i domaći izdajnik". Zbog svoje "podaničke" uloge često je trpeo prozivke "kolega" iz koalicije DOS.
       - Valjda je sada svima postalo jasno da je ovo jedini put kojim moramo i možemo da idemo - kaže on. - Meni je drago da su se tim putem okrenuli i neki koji su se do juče "busali u junačka prsa". Koalicija Povratak koja okuplja sve trezvene Srbe sa Kosova i Metohije je trenutno naša jedina šansa. Znam da će ovih dana mnogi pokušati da uskoče makar u poslednji vagon tog voza koji se zove koalicija Povratak. Na nama ovde je da im to ovoga puta onemogućimo. Kad sednemo u skupštinske klupe i kada se pogledamo oči u oči sa albanskim kolegama, onda će nam biti lakše.
       Definitivna odluka o izlasku Srba na izbore 17. novembra svakako neće ostati bez posledica u mnogima stranačkim centralama. Pojedini srpski lideri sa Kosova i Metohije napravili su "greške u koracima". Ne čudi zbog toga što se već pominje da će u DSS-u ovih dana biti "preispitano ponašanje pojedinih visokih funkcionera", kako najavljuje Zoran Šami, potpredsednik DSS-a. Potpredsednik Demokratske stranke već je obelodanio da će Zlatibor Đorđević, dosadašnji poverenik ove stranke za Kosovo i Metohiju, biti isključen iz stranke. Savezna vlada je najavila da će preispitati postupke Momčila Trajkovića i svrsishodnost njegovog daljeg boravka na funkciji predsednika Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju.
       Odluka državnih vlasti SRJ o učešću kosmetskih Srba na izborima nije se dopala ni pojedinim liderima kosmetskih Albanaca. Hašim Tači je napustio sednicu Privremenog administrativnog veća nezadovoljan sporazumom koji je Jugoslavija postigla sa UNMIK-om, a Ramuš Hajradinaj nije ni došao na sednicu. Civilnom administratoru UNMIK-a Hansu Hekerupu, nije preostalo ništa drugo nego da odloži sednicu.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu