NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Radikali protiv Maršićanina

Predsednik republičkog parlamenta, čiju smenu traže radikali, verovatno neće biti smenjen, ali to za radikale nije ni važno, važna je samo borba neprestana

      Onog trenutka kad je voda radikalima došla do grla, kad ni oni, blagi i tolerantni, nisu više mogli da trpe "zulum" koji je njima, kao devojka sokolu, činio predsednik Narodne skupštine Srbije Dragan Maršićanin, odlučili su da pokrenu inicijativu za predsednikovo smenjivanje. Figurativno rečeno, optužnica protiv Maršićanina sadržana je u jednoj podebeloj knjizi (dvesta trideset i tri strane velikog formata, ili četiri stotine šezdeset i šest stranica prave knjige), i ona je svojevrsna razrada poznatog narodnog stiha - Srbin ima svoja četir' slova, jedno drugom okrenulo leđa, teško onom ko Srbina vređa..."
       - Srpska radikalna stranka podnela je zahtev za razrešenje predsednika Narodne skupštine Srbije Dragana Maršićanina, jer smatramo da je često kršio Ustav i zakone, a da i ne govorimo o tome kako se odnosio prema poslanicima. Razume se, imao je podršku medija da čini što je činio, ali način obraćanja poslanicima, kojima je govorio da ne kevću, da ne laju, ili da samo po tome što imaju glavobolju može da se pomisli kako imaju i glavu, govori o tome kakav nam predsednik ne treba - kaže Aleksandar Vučić, poslanik Srpske radikalne stranke.
       A sada da malo zavirimo u knjigu koju smo u početku pomenuli. Ona je nastala na osnovu stenografskih beležaka, ali ima i prilično originalne sadržine. To su komentari. Oni će biti štampani kosim slovima (kurzivom), i molimo poštovanog čitaoca da na to obrati pažnju.
      
       Prvi događaj, sa komentarom
       Tomislav Nikolić: Kažite zašto mi niste dali pravo na repliku?
       Dragan Maršićanin: Daću vam pravo na repliku, ukoliko ne uvažite moje objašnjenje, to vam garantujem.
       T.N. Pa neću ja da zavisim od vaše milosti, gospodine predsedniče.
       D.M. Pa, u ovim okolnostima vi ćete morati.
       T.N. Pa neću od toga da zavisim. Hoću da zavisim od poslovnika, a ne od vaše milosti. Hoćete li mi dati reč?
       Onda Dragan Maršićanin javno saopštava da od njegove volje zavisi da li će narodni poslanici Srpske radikalne stranke ostvariti pravo na repliku.
      
       Drugi događaj, sa komentarom
       Dragan Maršićanin: Ja vas molim da prekinemo raspravu. O ovome se ne vodi rasprava. Vi se javljate za reč, raspravljate o predlogu koji je izneo gospodin Čedomir Jovanović. Ne raspravlja se, već se mućne glavom i glasa.
       Vojislav Šešelj: Gospodine predsedniče, vi ste povredili poslovnik time što ste rekli da svi poslanici treba da mućnu glavom. Da mućnu glavom. Što se tiče poslanika Srpske radikalne stranke, oni mogu da tresu glavu, ali se nikakvo mućkanje neće osetiti. Vi koji mislite da kada se oseti mućkanje, onda nema ničega u glavi, strašno grešite. Uzmite jaje u ruku pa ga mućnite. Ako se ne oseti mućkanje, jaje je zdravo. Ako se oseti da se jaje mućka, reč je o mućku. Prema tome, vi koji mućkate glavom, znate u kakvom ste stanju.
       Ukoliko prema odredbama poslovnika nema rasprave, onda se samo navede taj član i to se saopšti poslanicima. Predsednik Narodne skupštine nema prava da vređa narodne poslanike.
       Kada bismo sve bisere iz knjige uzeli da nižemo, ispao bi lanac od Pančeva pa do Velike Kekende. Ali, jasno je da su radikali ubeđeni kako njih vlast mrzi. Bez razloga.
       - Predlog koji su podneli poslanici Srpske radikalne stranke za razrešenje predsednika Maršićanina samo je još jedan dokaz da oni nastupaju agresivno, primitivno, da govore govorom mržnje, o čemu govori i više od dvesta strana njihovog predloga. Mislim da nema razloga za razrešenje predsednika Maršićanina, ali predsednik će ovaj predlog uskoro staviti na dnevni red - kaže Nataša Mićić, potpredsednik republičkog parlamenta.
       Predsednik poslaničke grupe Dosa Čedomir Jovanović, koji je prečesto bio meta neodmerenih radikalskih napada, kaže da njegova poslanička grupa nikada neće glasati ni za kakvu inicijativu koju daju radikali.
       - Što se tiče predloga o razrešenju nekih funkcionera koje je birala Skupština, mi smo na primeru ministra Vladana Batića mogli da vidimo kako nije reč o civilizovanom nastupu radikala, nego o degradiranju samog parlamenta i same funkcije ministra. I bilo šta da dođe od radikala, poslanička grupa Dosa neće ubuduće podržati nijednu inicijativu radikala, jer njihovo ponašanje nije blisko našem razumu i samim tim ne može ni biti predmet našega rasuđivanja - kaže Jovanović.
       Na kraju, da čujemo i predsednika Dragana Maršićanina (kad ga je Šešelj polio vodom i napustio skupštinsku salu, predsednik Maršićanin je stavio na glasanje Šešeljev amandman i posle glasanja mirnim glasom saopštio "da je amandman gospodina Šešelja odbijen").
       - Ja sam tu njihovu knjigu prelistao, ali nisam imao ni vremena ni strpljenja da se u sve to udubim. Tih inicijativa za razna razrešenja ima podosta i to je pravo narodnih poslanika. Predlog radikala, kojim se traži moja smena, staviću na dnevni red prve sledeće sednice. Mada mislim, na osnovu letimičnog pogleda na obrazloženje, da se Skupština o svemu tome već izjašnjavala, kad je odbijala prigovore o mom navodnom kršenju poslovnika. Ne znam šta je njihov pravi cilj, nije to ni važno, ali 'ajde, uradićemo sve što treba - kaže Maršićanin.
       Srpski radikali? Zašto su njihovi postupci i govori ponekad neumereni, kao kod adolescenata kad osete izvesno nerazumevanje ili odbijanje? Oni politiku doživljavaju kao pasiju, sve do vrhunskog cilja - neke krajnje kolektivne strasti. Ta želja za večitim prikazivanjem, koje ne mora biti gluma nego njihova osobina, verovatno proizlazi iz njihovog radikalnog bića.
      
       PETAR IGNJA
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu