NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pogled jednim okom

("U senci 'Hiljadu brežuljaka'", NIN br. 2653)

      Ne bojte se, gospođa Hartman neće nikad dati ostavku i niko neće optužiti novinare za sejanje mržnje, ona će sama da se bori za njihovu bezbednost, jer bi onda bilo lako sastaviti sve članke te gospođe u "Mondu" i dokazati da je veoma mnogo doprinela sejanju mržnje protiv srpskog naroda u Francuskoj, sistematski zaboravljajući da govori o srpskim žrtvama, o izbeglicama i o hrvatskim zločinima, baveći se pojedinačnim incidentima da bi sakrila ogromne pogrome srpskog naroda u Hrvatskoj u početku rata i posle. Nije sejanje mržnje konstatacija ogromnih redova ljudi koji su stajali pred Komesarijatom izbeglica i pred Srpskom maticom, da bi se registrovali kao prognana lica u jesen 1991. pre zvaničnog priznanja samostalne Hrvatske. Florans je čak napala predstavnika međunarodne zajednice Akašija za to što je spomenuo da je zločine počinila Hrvatska vojska za vreme "Oluje". To nije sejanje mržnje nego sama mržnja.
       Što se tiče sejanja straha, dovoljno je da se pomene obnova Ustava Hrvatske 1990. koji ukida ravnopravnost srpskom narodu sa Hrvatima u Hrvatskoj i dovodi Srbe u neprilike i nemilosrđa, koji su se širom Hrvatske odmah dogodili tokom 1990. podsećajući taj narod na sve što se bilo dogodilo u vreme prve hrvatske nezavisne države 1941.
       U Hrvatskoj se vodi istraga protiv zločinaca u Lori. Pokušalo se da se izbegne autentičan proces o Gospiću, ali izgleda da će sudija morati da preuzme taj predmet kao ozbiljno suđenje. Ništa nismo pročitali o tome u NIN-u. Da li nedostaju dopisnici iz Hrvatske pa se ništa ne zna? Nadam se da je gospođa Seška Stanojlović koju ne poznajem a koja se bavi ljudskim pravima u Slavoniji, više privržena pravdi i istini nego Nataša Kandić koja ne vidi mržnju i osvetu na Kosovu, i koja sve radi da pusti iz zatvora zbog političkih razloga i teške kriminalce i teroriste koji će čim budu na slobodi, da ucenjuju i da poubijaju ono malo nealbanskog naroda koji je ostao na Kosovu. Kakva će biti bezbednost i ucenjivanje glasača na Kosovu pod ovakvim uslovima?
       Molim vas, ljudi, biti dobar novinar ne znači samo promeniti gazdu, pa bio on državni ili neki privatni, nego istraživati istinu i samostalno je publikovati pa šta bude. Nikako da vam to uđe u mozak! Doduše, primer koji vam daju novinari u svetu ovih poslednjih deset godina, pa baš i Florans Hartman, nije najbolji. Mi računamo na vas koji ulazite u željnu demokratiju da joj vratite nekadašnji duh, da vratite čast ovoj profesiji, jer samo ona može da izbegne svojim istinitim izlaganjem, budući treći svetski rat. Nije gospođa Hartman primer za pravedno pisanje po novinama. Ona je ta koja je izmislila političku strast i pogled na svet samo jednim okom. Zna se da pogled samo jednim okom ukida opštu viziju reljefu.
      
       MARI MATEJ,
       "Teleobjektif", francusko udruženje koje je dostavilo dosijee Haškom tribunalu o zločinima sa početka rata u Hrvatskoj


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu