NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Crvene beretke

      Mnogo šta se kod nas dešava prvi put. Ovoga puta to je pobuna Jedinice za specijalne operacije u Štolcu kraj Kule. Reč je o takozvanim crvenim beretkama ili "frenkijevcima". Oni protestuju protiv hapšenja i izručenja Hagu blizanaca Predraga i Nenada Banovića, koje ocenjuju protivustavnim (iako su u hapšenju učestvovali i ne znajući razlog hapšenja), traže smenu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.
       Jedinica za specijalne operacije Državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova nazvana je po crvenim beretkama koje su deo njihove uniforme. "Frenkijevcima" ih zovu po Franku Simatoviću Frenkiju, jednom od osnivača ovih jedinica.
       Osnovana kao paravojna početkom 90-ih godina prošlog veka, ova formacija godine 1996. formalno postaje deo resora Državne bezbednosti MUP-a Srbije. U to vreme na čelo ove jedinice staje Milorad Ulemek Legija, bivši komandant.
       Beretka je složenijeg porekla nego što bi se moglo pretpostaviti. Preuzeta je od Francuza (béret gde se spominje tek od 1819), ali etimolozi su ustanovili da preko galskog vodi poreklo još od srednjoevropske latinske reči birrum, ogrtač sa kapuljačom. Današnja beretka nema nikakve veze sa kapuljačom.
       Pridev crven je starog slovenskog porekla. Iako su crvi uglavnom beli, postoji etimološka veza između prideva crven i tih malih gmizavih.
       Crvena boja je boja protivurečnosti, boja krvi, života, ljubavi, ali i smrti. Bez krvi nema života, ali kad ističe znači smrt. Crvena boja je i boja ratnika, koji prolivaju krv, svoju ili svojih neprijatelja.
       Crvena boja je boja radosti, vaskresenja u hrišćanstvu, te otuda farbanje crvenih jaja za Vaskrs. Ali crvena boja je i boja ateističkog komunizma, kao boja revolucije za koju valja proliti krv. Balzak je u svom romanu "Devojka zlatnih očiju" napisao: "Duša, ne znam zašto, ali ima neku težnju ka belom, ljubavi se sviđa u crvenilu, a zlato laska strastima."
       Dakle, crvenilo beretki srpskih ratnika poniklih na nacionalnoj ideologiji, kao simbol, daleko je složenije nego što može da se pomisli. Ali u nas je sve složeno.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu