NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Doneti zakone
       Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija privatnih radio-stanica "Spektar", uputili su apel međunarodnoj i domaćoj javnosti povodom višemesečnog odlaganja Vlade Srbije da se izjasni i uputi parlamentu na razmatranje Nacrt zakona o radio-difuziji.
       U zajedničkom saopštenju je ukazano da je finalna verzija novog zakona o radio-difuziji dostavljena vladi pre četiri meseca i da ne postoje ni objektivni ni pravni razlozi da vlada odlaže njegovo razmatranje i upućivanje u Skupštinu.
       Model zakona o radio-difuziji, čiju izradu je inicirao NUNS, rezultat je rada ekspertske grupe koju je organizovao Medija centar, stručne i savetodavne pomoći brojnih eksperata, kao i široke javne rasprave.
       NUNS, ANEM i "Spektar" su naglasili da su protiv svih parcijalnih ili privremenih rešenja koja bi, u nedostatku zakona, dovela do novih ili drugačijih privilegija, te da se zalažu za konkurenciju na osnovu zakonskih kriterijuma i za poništavanje privilegija stečenih na osnovu političke podobnosti.
       U situaciji pravnog, tehničkog i medijskog haosa u radio-difuziji Srbije, od 5. oktobra prošle godine "pojavilo se na stotinu novih emitera, što je dovelo do potpunog kolapsa kako u radio-frekvencijskom spektru, tako i na tržištu oglasa", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su žrtve toga "upravo elektronski mediji koji su u prošlom režimu bili pod represijom, imali sužen medijski prostor i bili diskriminisani na tržištu".
       U saopštenju, koje su potpisali Gordana Suša (NUNS), Veran Matić (ANEM) i Slavica Čorbić (Spektar), navedeno je i da su nezavisnim i privatnim medijima "hitno potrebni pravda i propisi, a ne priznanja za hrabrost"
      
       Vratiti
       upravljačka prava
       Skupština Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije da pokrajinskom parlamentu vrati upravljačka prava nad Radio-televizijom Novi Sad.
       Vojvođanska skupština je većinom glasova podržala zaključke Izvršnog veća Vojvodine kojim se od Vlade Srbije traži da, do donošenja zakonskih promena , u vezi sa upravljanjem RTV Novi Sad, vrati upravljačka prava nad tom medijskom kućom pokrajinskom parlamentu kao ranijem osnivaču.
       U zaključcima Skupštine Vojvodine navodi se da je taj stav zauzet na osnovu odluke tog parlamenta od 22. novembra 2000. godine, kao i u skladu sa Platformom o ostvarivanju autonomnih nadležnosti Vojvodine usvojenoj u martu 2001. godine.
       U ranijim dokumentima Skupština Vojvodine imenovala je vršioce dužnosti rukovodstva RTV Novi Sad i navela da pokrajinskom parlamentu treba da se vrate osnivačka prava nad tom medijskom kućom koja su joj oduzeta početkom devedesetih godina.
      
       Ostavka
       Odgovorna urednica Redakcije kulturno - zabavnog programa RTS-a Mirjana Bobić - Mojsilović podnela je ostavku na tu funkciju, uz obrazloženje da je to za nju previše zahtevan posao. Ona je rekla agenciji Beta da tu funkciju ne obavlja od juče i da će, posle godišnjeg odmora, napustiti državnu televiziju i posvetiti se pisanju knjiga.
       "Nisam imala kapacitete za tako veliko društveno preduzeće. Došla sam mirno i tako sam otišla", naglasila je gospođa Bobić, ne želeći da navodi konkretnije razloge za odustajanje od posla u RTS-u. Aleksandar Crkvenjakov, direktor RTS-a, rekao je da u slučaju Mirjane Bobić - Mojsilović ne postoji nikakav konflikt i da zato ne želi da komentariše njenu ostavku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu