NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vlast bez podrške državne televizije

Novinari će uoči referenduma u Crnoj Gori opet biti na ceni, jer se od njih u prelomnim trenucima uvek očekivala logistička podrška

      Potreba rešenja državnog statusa Crne Gore u ovoj manjoj jugoslovenskoj republici nikog ne ostavlja ravnodušnim: svi - od građana, pa preko medija i političara, imaju stav kakav bi njegov ishod trebalo da bude. Ali, rezultati poslednjih parlamentarnih izbora, kada je razlika u podršci blokovima koji su zagovarali jugoslovensku ili suverenističku opciju bila minimalna, upozorili su i jedne i druge da referendum moraju pripremati obazrivije.
       Tu, naravno, ako ne glavnu, a ono jednu od najvažnijih uloga, treba da odigraju mediji i to elektronski, odnosno televizije.
       Najveće interesovanje stranaka izaziva, naravno, Televizija Crne Gore, čiji je osnivač crnogorski parlament. Državna televizija je među opozicijom tretirana kao neobjektivna, "dukljanska", jer, prema njihovim ocenama, promoviše crnogorsku nezavisnost i Demokratsku partiju socijalista. Kao i svaki državni medij, TV Crne Gore je, razume se, promoter državne politike. Međutim, iako joj se na objektivnosti može zamerati, činjenica je da je i ona napravila pomak. Do pre nekoliko meseci stavovi opozicije su uglavnom bili ignorisani, ili minimalno zastupljeni u njenoj udarnoj informativnoj emisiji - TV Dnevniku u 19 sati i 30 minuta (koji je za stranke i reper objektivnosti). U poslednje vreme TV Crne Gore prenosi njihove poruke, koliko god one bile kritičke prema crnogorskoj vlasti - ali opet sa dozom selekcije. I dalje nezadovoljna njenim izveštavanjem, opoziciona Koalicija za Jugoslaviju odbila je nedavno da pošalje svoje predstavnike u Programski odbor TV Crne Gore jer, kako je kazala, ne želi da snosi odgovornost za njenu neprofesionalnost.
       Državna televizija nedavno je dobila i novog direktora Miodraga Vučinića, koji je na tu funckiju postavljen sa mesta generalnog sekretara crnogorske vlade. Vučinić je direktorsko mesto preuzeo nakon što je nekoliko funk cionera DPS-a odbilo da se prihvati "vrućeg krompira", odnosno televizije koja posluje sa nekoliko miliona gubitaka - makar je tako bilo u prethodnoj godini. Vučinićev prethodnik Goran Rakočević Sito prešao je na mesto savetnika premijera Filipa Vujanovića, nakon što je izvesno vreme u TV Crne Gore bio na "odmoru". On je, kako se nezvanično moglo čuti, napustio direktorsko mesto pošto je saznao da njegova partija - DPS, namerava da ga smeni. Rakočeviću se zamera da je odgovoran za prekoračenje budžeta u Televiziji za nekoliko miliona maraka. Naravno, zvanično o tome niko nije rekao ni reč, a problem je bio aktuelan mnogo pre početka priprema za referendum. Pritisnuta nezadovoljstvom opozicije, sugestijama međunarodne zajednice i potrebom reformi u svim delovima crnogorskog društva, koje stremi evropskim integracijama, ovdašnja vlast je počela pripreme za transformaciju državnih medija, pa i televizije, u javni informativni servis. O tome je u pripremi i zakon, pa je vlast (DPS) ocenila da se u referendumskoj kampanji ne može osloniti na otvorenu podršku TV Crne Gore.
       Do kraja godine u Crnoj Gori bi trebalo da počne da radi privatna televizija - IN. Njen osnivač je preduzeće "Montepano" iz Podgorice, koje širom Crne Gore ima mrežu reklamnih bilborda. Predsednik Upravnog odbora tog preduzeća je Rade Vojvodić, glavni urednik Trećeg kanala državne televizije i čovek koji je, kako je rekao za NIN, napravio koncept te televizije. Uz "Montepano" pare za televiziju daće i Hipotekarna banka, firma "Adriatiko finandriju" i dva fizička lica, čija se imena zasad čuvaju u tajnosti. Vojvodić je najavio da će to biti komercijalna televizija, koja će imati i informativni program. U izjavi za NIN on je rekao da će IN pokrivati oko 80 odsto crnogorske teritorije i da će to biti prva privatna televizija sa "novim standardima u tehničkom, tehnološkom i profesionalnom radu". Mada se u Podgorici nezvanično može čuti da iza ove televizije stoji DPS, Vojvodić tvrdi da to nije tačno. "Ova televizija nema nikakve veze ni sa referendumom, a ni sa DPS-om. Dovedite mi nekog iz DPS-a koji je rekao da će ta televizija biti njihova. Te priče verovatno potiču od konkurencije koja pokušava da nas uvuče u partijsku matricu", tvrdi on u izjavi za NIN.
       Kad je u pitanju opoziciona Koalicija za Jugoslaviju, odnosno "jugoslovenska opcija" u Crnoj Gori, ona zasad može računati jedino na TV podršku privatne "Elmag" televizije, koja pokriva veći deo Republike, a čija uređivačka politika naginje ka ovoj opciji. Televizija DžU info, koja nema zvaničnu dozvolu za rad u Crnoj Gori, program na ovim prostorima emituje preko repetitora postavljenih u vojnim objektima. U poslednje vreme, njen program je u većem delu Crne Gore slabo vidljiv, a to se iz opozicionih redova tumači ometanjem signala. Međutim, kad kampanja za referendum krene, nije isključeno da će i ova televizija naći načina da dođe do gledalaca - takav je slučaj makar bio u vreme vlasti Slobodana Miloševića.
       Da li će i Koalicija za Jugoslaviju pokušati da nađe sigurniji TV oslonac u Crnoj Gori - videće se uskoro. Ovdašnji mediji objavili su da se i ona sprema da napravi svoju televiziju, ali o tome podataka nema, kao ni potvrde iz stranaka koje čine tu koaliciju. U svakom slučaju, novinari će uoči referenduma u Crnoj Gori opet biti na ceni, jer se od njih u prelomnim trenucima uvek očekivala logistička podrška.
      
       MILA RADULOVIĆ
       (BETA)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu