NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jedan primer

      Osnovna škola "Laza Kostić" u Kovilju kod Novog Sada razlikuje se od drugih. U njoj nema uzbuđenja zbog uvođenja veronauke pošto se ona u njoj predaje već jedanaest godina.
       Direktor ove škole Petar Viđikant objasnio nam je da je ova nastava uvedena na zahtev roditelja.Nikada nije bila obavezna, predavana je kao izborni predmet a nastava je počinjala u trećem razredu. Na početku svake školske godine škola bi pismom obavestila roditelje o mogućnosti pohađanja ove nastave.Deca koja bi donela pismenu saglasnost roditelja, bila bi upisana na nastavu. Prve godine se za veronauku prijavilo dvadesetak đaka a prošle godine je od tri stotine đaka koji pohađaju ovu školu, na veronauku išlo njih sto devedeset i pet. Taj broj od trećine đaka koji pohađaju ovu nastavu direktor Viđikant smatra optimalnim i veruje da će se broj polaznika stabilizovati na tom nivou.
       Do 1995. godine veronauku su predavali pravoslavni sveštenici a otada to rade monasi iz obližnjeg manastira. Nastavni plan za ovaj predmet sastavljali su veroučitelji i direktor. U tom poslu oni su se koristili iskustvima iz Grčke i Republike Srpske. Proučili su i američke udžbenike veronauke a i o hrvatskim udžbenicima imaju veoma dobro mišljenje. Kao osnovni problem sa kojim su se susretali tokom izvođenja nastave ovog predmeta u školi, ističu neobaveznost njegovog pohađanja i neocenjivanje.
       Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva u ovoj školi smatraju da veronauka mora da bude obavezna za onoga ko odluči da je pohađa i da treba da se ocenjuje kao i svaki drugi predmet.
       Direktor Viđikant je izričit u tome da su u ovoj školi znali da je držanje veronauke tokom svih ovih godina bilo nezakonito ali i da su bili ubeđeni da je to što rade ispravno. Ispričao nam je da su kršili zakon i na časovima informatike jer nisu radili po programu koji je sastavljen još 1987. godine.
       Srbi su većinsko stanovništvo u Kovilju (89 odsto) ali u selu žive i katolici i adventisti. Objašnjavajući zašto se u školi održavala samo pravoslavna veronauka, direktor Viđikant kaže da je to bilo zato što se niko nije prijavio za katoličku veronauku i nastavlja "da jeste, mi bismo je sigurno organizovali. Mislim da se roditelji tih đaka nisu usuđivali da prijave svoju decu zato što su se plašili 'nacoinalnog prozivanja'."
       Ove godine se jedan đak prijavio za pohađanje katoličke veronauke i u ovoj školi su bili spremni da za njega organizuju nastavu. "Ozakonjenjem" veronauke pojavio se problem jer propisi zahtevaju da se verska nastava može održavati ako se za nju prijavi najmanje deset učenika. Direktor Viđikant smatra da je nedopustivo da se u njegovoj školi ne održava i katolički veronauk bez obzira na broj polaznika i nada se da njegova škola neće ponovo kršiti zakon.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu