NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veronauka u unutrašnjosti

      Prema podacima Ministarstva prosvete i sporta, oko 30 odsto roditelja čija su deca ove godine krenula u školu odlučilo je da njihova čeda ne pohađaju nijedan od novih predmeta. Trećina se opredelila za veronauku, 20 odsto za građansko vaspitanje, a 10 odsto za oba predmeta. U srednjim školama Srbije, gde su đaci sami odlučivali, čak 67 odsto odabralo je - ništa, 15 odsto veronauku, oko 10 odsto građansko vaspitanje, dok se svega dva do tri odsto odlučilo za oba predmeta.
       Kako Srbija ni o ovom pitanju nije homogena, izdvajamo da su roditelji u Sevojnu i selu Ravnima prednost dali građanskom vaspitanju, da će 96 odsto osnovaca škole "Branko Radičević" u Štavlju pohađati veronauku, da je Bajina Bašta upečatljiva po tome što su učenici i Tehničke škole i Gimnazije u visokom procentu birali slobodnih 45 minuta (97,5 odsto i 86 odsto).
       Indikativno je i da u Subotici, gde ima mnogo katolika, nije prijavljen očekivani broj učenika, te će ankete biti ponovljene.
       U Kovačici, Slovaci uopšte neće organizovati protestantsku veronauku, jer se ovaj predmet već izučava pri crkvama.
       Na kraju, nasuprot Beogradsko-karlovačkoj eparhiji, u unutrašnjosti će katihizis predavati i sveštena lica, koji na nastavu dolaze u mantijama, s obrazloženjem da su sveštenici uvek i svuda. S druge strane, veroučitelji Islamske verske zajednice časove drže u civilnom odelu.
      
       V. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu