NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Crvene beretke

      Jedinica za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije naslednica je jedinice koju je organizovao Franko Simatović Frenki. Navodno, Slobodan Milošević je od Jovice Stanišića, tadašnjeg šefa DB-a, tražio formiranje tajne oružane grupe, a Stanišić je zadatak poverio Frenkiju.
       U to vreme policija Srbije je imala Jedinicu za posebne namene kojom je rukovodio Radovan Stojičić Badža. Ta jedinica je izbacila iz rudnika Stari trg albanske demonstrante 1989. godine.
       Činjenica da se formira nova jedinica mimo postojećih vojnih i policijskih specijalaca, odmah je proizvela gomilu nagadanja o njenim posebnim namenama, kao i priču da se među njenim pripadnicima nalaze i kriminalci kojima su zatvorske kazne oproštene zarad svrstavanja u novoobrazovanu jedinicu.
       O zadacima i operacijama Frenkijevih "crvenih beretki", kako je u javnosti najčešće nazivana ova jedinica, zna se neverovatno malo. Izvesno je samo da jedinica nije bila zvanično vezana ni za Vojsku Jugoslavije ni za MUP Srbije.
       Da su "crvene beretke" "mimo posebnih jedinica policije" potvrđuje u jednom intervjuu 1993. godine Dragoslav Bokan vođa paravojnih "Belih orlova". Zoran Aranđelović Baki kaže da pojma nije imao šta je JSO radio na Kosmetu 1998. i 1999. godine: "Oni su bili mimo nas (političari) i policije."
       Tek 1966. godine JSO, odnosno "crvene beretke" (crvene beretke nose, inače, i neke jedinice Vojske Jugoslavije) ulaze u sistematizaciju Službe. Posle smenjivanja Jovice Stanišića sa mesta šefa DB-a, Franka Simatovica na celu JSO zamenjuje Milorad Ulemek Legija, koga je u ovu jedinicu - sa još nekoliko Arkanovih "tigrova" doveo upravo Stanišić zadovoljan njihovim učinkom u Bosanskoj krajini tokom hrvatske "Oluje".
       Posle okončanja agresije NATO-a na Jugoslaviju Slobodan Milošević je odlikovao Milorada Ulemeka Legiju Ordenom za hrabrost i požrtvovanje. Orden su dobili još neki pripadnici JSO, ali niko od njih nije snimljen, jer je televizijskim i foto-ekipama rečeno da ih "preskoče".
       Od 1966. godine JSO je u sistematizaciji Službe državne bezbednosti. "Dotad je to bila neregularna poluvojna formacija koja je korišćena za ratna dejstva", rekao je u intervjuu NIN-u Goran Petrović, načelnik DB-a, i dodao "Služba je promenila namenu jedinice i ona sada služi za borbu protiv raznih oblika otmica i terorizma, a imaće i ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala."
       Kada je na celo Ministarstva unutrašnjih poslova došao Dušan Mihajlović, svi pripadnici JSO su primljeni u stalni radni odnos, dotad su bili "vojnici po ugovoru", kako kaže Goran Petrović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu