NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vukoje Bulatović

In memoriam
(1927-2001)

      Brojni prijatelji, kolege i saborci oprostili su se u utorak na beogradskom Novom groblju od Vukoja Bulatovića, istaknutog javnog, kulturnog i političkog radnika i dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika i direktora Politike.
       Čitavog života bio je jednom nogom u politici a drugom u novinarstvu, trudeći se da nikada ne postane politički moćnik ili novinarski cenzor, u šta su se najčešće pretvarale ličnosti s funkcijama poput njegovih. Kao društveni radnik, umesto jalovog iscrpljivanja u vrtlozima dnevne politike, posvećivao se brizi i problemima kulture, nauke, obrazovanja i zaštite kulturnih dobara. Kao skoro deceniju prvi čovek Politike (1976-1982), a istovremeno i član Predsedništva CK SK Srbije, branio je novinarstvo od vulgarne političke funkcionalizacije, vrhunskim perima omogućavao puno kreativno iskazivanje a mladima brzo profesionalno afirmisanje. Iako je zbog toga često doživljavao nerazumevanje, i na jednoj i na drugoj strani, ostao je dosledan u svom uverenju da nikada ne proda dušu politici ili da u novinama igra komesarsku ulogu. Pokazao je to i na Osmoj sednici CK SK Srbije, kada je s malobrojnim pojedincima pružio otpor novoj srpskoj politici koju su zlokobno najavljivali tek rođeni vožd i njegove slepe pristalice.
       Posle neizbežnog političkog šikaniranja, penzionerske dane (od 1989) provodio je povučen od javnog života, posvećujući se porodici i druženju s prijateljima. Bavio se i prevođenjem novinskih tekstova i knjiga s francuskog i italijanskog. Mada je bio svedok ili akter mnogih značajnih događaja u politici i kulturi, dugo je odbijao da o njima ostavi neki pisani trag. Nagovorima da piše memoare počeo je da popušta tek pre nego što će ga zauvek izdati srce.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu