NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gde su pare

      Podsećamo čitaoce da je krajem septembra 1998. Kolubarski okrug zahvaćen zemljotresom od koga je pričinjena znatna materijalna šteta na stambenim i drugim objektima. Nakon posete političkog rukovodstva Srbije i Jugoslavije ovom području i uvida u stanje na terenu, Vlada Republike Srbije, odnosno njeno Ministarstvo građevine, formira "Direkciju za izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom sa sedištem u Valjevu" koja ima zadatak da sagradi i adaptira-sanira objekte koji su stradali u pomenutom zemljotresu. Sredstva su obezbeđena tako što se svakom privrednom subjektu na teritoriji Republike Srbije sa njegovog žiro-računa skida 0,15% i uplaćuje na određen žiro-račun s namenom obnove ovog područja.
       Prepustio bih ekonomskim analitičarima da konstatuju kolika su prikupljena sredstva, a ona su sigurno ogromna te sama činjenica govori da bi obnova ovog kraja trebalo da ide vrlo brzo, ali to se, nažalost ne ostvaruje. No, to neka drugi ispitaju uzroke a ja bih pažnju usmerio, a naravno tražim i odgovor, kako da zadruga "Napredak" iz Ljiga naplati svoje potraživanje od Direkcije za izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom, Valjevo, za izvršene radove na izgradnji porodičnih kuća.
       Naime, 7.12.2000. zadruga "Napredak" iz Ljiga zaključila je Ugovor br. 1484 sa gorepomenutom direkcijom kao investitorom za izgradnju porodične stambene zgrade tipa "C" što je i urađeno.
       Izvršena je primopredaja objekta između izvođača radova i vlasnika porodične kuće u prisustvu nadzornog organa i na osnovu okončane situacije potpisana od strane izvođača, investitora i nadzornog organa.
       Investitor, gorenavedena direkcija, bila je u obavezi da na osnovu člana 5 pomenutog ugovora plati vrednost izvedenih radova izvođaču koji su ostali za uplatu po okončanoj situaciji i to po prijemu okončane situacije, a okončanu situaciju direkcija je primila 7.3.2001. godine.
       Investitor nije pokazao volju da izmiri svoju obavezu prema izvođaču radova, jer se izgovarao da nema novčanih sredstava.
       Proizvodno-uslužna zadruga "Napredak" iz Ljiga bila je jedan od izvođača radova na izgradnji porodičnih kuća pogođenih zemljotresom i pripada korektnim i kvalitetnim izvođačima jer u prilog ide činjenica da smo u 1999. i 2000. godini izgradili i predali četiri kuće na zadovoljstvo i investitora i vlasnika kuća, i radove, naravno, naplatili.
       Zato želimo da postavimo pitanja:
       Zašto nam Direkcija za obnovu ne uplati naša potraživanja kada smo kvalitetno izvršili svoju obavezu?
       Kako je moguće da nema novčanih sredstava na žiro-računu Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga kada cela Republika Srbija izdvaja sredstva za ovu namenu, a koliko nam je poznato, ona nisu usmerena u bilo kakvu građu počev od januara do 1.9.2001. godine?
       Da li se novčana sredstva namenjena obnovi Kolubarskog okruga usmeravaju u druge tokove, a posle ovog izlaganja sumnja je opravdana.
       Sigurno da na ova pitanja u Vladi Srbije imaju odgovor, jer konkretne ingerencije nad Direkcijom za obnovu Kolubarskog okruga u Valjevu ima Ministarstvo za građevinu.
      
       MILORAD VOJINOVIĆ,
       Ljig


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu