NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Dugovanja
       Radio Jugoslavija (RJ) prestala je da emituje program zbog neizmirenog duga za električnu energiju koju koristi kratkotalasni centar (KC) te državne stanice u Bijeljini. Dug za protekle dve godine iznosi oko devet miliona dinara. Rukovodstvo RJ je više puta od početka godine upozoravalo Saveznu vladu, osnivača RJ, na mogućnost prestanka rada KT centra u Bijeljini, ali, kako je navedeno u saopštenju, to nije naišlo na razumevanje.
      
       Zakon
       Predstavnici domaćih medija kritikovali su najnoviju radnu verziju novog srpskog zakona o javnom informisanju, a primedbe na ključne principe imali su i sami predstavnici Radne grupe za izradu tog zakona. U javnoj raspravi u Medija centru, na kojoj je predstavljena druga radna verzija zakona, ocenjeno je da izmene učinjene na osnovu primedbi iz ranije rasprave i komentara stručnjaka Saveta Evrope nisu zadovoljavajuće, kao ni pojedine ranije odredbe zakona. Kako se pokazalo, osnovni nerešen problem je sama koncepcija zakona, odnosno da li bi trebalo da ostane detaljan ili bi trebalo da reguliše rad medija, kako traže stručnjaci Saveta Evrope.
      
       Nezadovoljstvo
       Budimpeštanski dnevnik "Mađar nemzet" tvrdi da je informisanje Mađara u Vojvodini dovedeno u opasnost Nacrtom zakona o radiodifuziji u Srbiji. List je ocenio da su posebno umanjena prava mađarske nacionalne manjine u Vojvodini, koja je do sada imala radio na svom jeziku 24 časa dnevno. Prema nacrtu novog zakona, manjinske zajednice dobile bi jednu frekvenciju.
      
       Govor mržnje
       Učesnici skupa "Suočavanje s dokumentima o prošlosti" ocenili su da je govor mržnje, koji su u poslednjih deset godina širila državna glasila, i dalje prisutan u medijima. Analizirajući učinak rubrike "Odjeci i reagovanja" u listu "Politika" od 1988. do 1991, autori istraživanja "Vreme kada je narod govorio" Aljoša Mimica i Radina Vučetić obradili su više od 4000 tekstova, pisama, pesama i telegrama, koji su, prema njihovim rečima, odredili ritam budućih zločina.
      
       Monopol
       Rumunski parlament je, posle osmočasovne debate i u odsustvu poslanika opozicije, odbacio Izveštaj o radu državnog radija, što automatski povlači smenjivanje Upravnog odbora te stanice. Poslanici opozicije optužili su socijaldemokratsku vladu da, uz podršku Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji, želi na taj način da preuzme monopol nad rumunskim radijom.
      
       Suđenje
       Rusko tužilaštvo je zatražilo da vojni novinar Grigorij Pasko, u ponovnom suđenju, bude kažnjen sa devet godina zatvora, na osnovu optužnice za izdaju, odnosno davanje tajnih podataka o ruskoj vojnoj floti u Pacifiku japanskim medijima. Pasko je 1999. godine osuđen na tri godine zatvora, ali je amnestiran, budući da je već proveo u zatvoru 19 meseci.
      
       Gola istina
       Privatna bugarska TV M-SAT je pokrenula večernju, desetominutnu emisiju vesti "Gola istina", u kojoj se četiri spikerke pojavljuju najpre obučene, da bi na kraju ostale gole. Organizatori emisije tvrde da je to prvi TV šou te vrste u Evropi.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu