NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sto sati filma

Kako rukovodstvo RTS-a najavljuje, bogat repertoar pripremljen za novogodišnje praznike predstavlja samo uvod za kvalitetniji i obimniji filmski program koji će se na RTS-u naći početkom naredne godine

      Novogodišnji program naše nacionalne televizije još nije u potpunosti poznat javnosti, ali je zato obelodanjeno kako će izgledati filmski i serijski program. Kao i prethodne, tako i ove godine Redakcija filmskog i serijskog programa pripremila je paket filmova, koji se, kako je najavljeno, premijerno prikazuju na RTS-u. Miloš Paramentić, glavni i odgovorni urednik Redakcije filmskog programa naše nacionalne televizije, najavio je 100 sati kvalitetnog filmskog i serijskog programa koji će početi 30. decembra i trajaće do 13. januara.
       "Ovogodišnji novogodišnji filmski program biće natprosečno kvalitetan i uveren sam da će gledaoci biti zadovoljni. Međutim, želja redakcije, a i kompletnog rukovodstva RTS-a, jeste da ovakav program bude "samo" najava onoga što RTS ima u planu da radi tokom cele godine, a to je da rejting filmskog i serijskog programa RTS-a poraste", rekao je Miloš Paramentić.
       Kako je rukovodstvo RTS-a najavilo, u toku dve nedelje prazničnog programa prikazaće se 40 filmova, počev od dečjih i porodično-dečjih filmova ("Istinita priča o Deda Mrazu", "Karakum", "Čarobni portret", "Avanture velikog zlog vuka"), preko poznatih hitova ("Vrata sudbine" sa Gvinet Paltrou, "Nekoliko lekcija o ljubavi" sa Šonom Konerijem i Anđelinom Žoli), do posebno odabranih filmova pripremljenih za Božić, kakav je "Sibirski berberin" Nikite Mihalkova i "Tri sestre" Sergeja Solovjeva. Na programu RTS-a naći će se i filmovi, kako je najavljeno, "savremene Evrope", od nemačkog dokumentarca "Havana, ljubavi moja", do "novog skandinavskog čuda", kakav je film "Aberdin". Domaćih filmskih ostvarenja, prema svemu sudeći, neće biti previše - za sada je izvesno da će se u vreme praznika emitovati jedino film Isidore Bjelice "Dorćol - Menhetn".
       Na programu naše nacionalne televizije u toku ove dve nedelje naći će se i pet mini-serija (od četiri do šest nastavaka). Serijski program počeće ekranizacijom romana Marka Tvena "Avanture Haklberi Fina", namenjene, pre svega, deci, i serijom "Nana" prema romanu Emila Zole. Gledaoci će videti i Bi-Bi-Sijevu seriju "Ajvanho" i biografsku seriju o Džeki Kenedi ("Život Džeki Kenedi") i Džudi Garland ("Živeti sa Džudi Garland - ja i moje senke").
       Vrednost paketa filmova, kako je rekao Miloš Paramentić, iznosi oko 80 000 dolara. "Kupili smo ovaj paket kao deo onoga što ćemo i kasnije emitovati. Plaćali smo oko 800 dolara po premijernom satu i 200 dolara po satu emitovanja."
       Pored filmskog i serijskog programa, na RTS-u u vreme praznika naći će se i igrani domaći program. "Domaći igrani program je velika investicija, jer 30, 40 minuta tog programa košta kao deset stranih filmova", kaže Aleksandar Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a. Prema njegovim rečima, u planu je da se više pažnje posveti tom segmentu programa, ne samo za vreme praznika već i kasnije, budući da, kako je rekao, nacionalna televizija treba da se razlikuje od drugih i po kvalitetnom igranom programu.
       Za kvalitet budućeg programa RTS-a od posebne važnosti je ugovor sklopljen sa najvećom svetskom filmskom i televizijskom kompanijom - "Njalt Disnedž" (sklopljeni su ugovori i sa evropskim televizijama, sa Bi-Bi-Sijem i TV RAI).
       Prema rečima Paramentića, poslednji aranžman sa ovom filmskom kompanijom imala je JRT 1984. godine. Sadašnji ugovor predviđa dvogodišnju saradnju i podrazumeva 350 sati kvalitetnog programa, od toga 34 filmska hita, oko 50 vrhunskih starijih i novijih filmova, dečji, animirani program, dokumentarni i preko 150 sati serijskog igranog programa. Kako je najavljeno, premijerno prikazivanje ovog programa najavljeno je za 15. februar.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu