NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Redukcija sile

      U nedavnom intervjuu NIN-u, koji je bio uglavnom posvećen saradnji sa Hagom, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković govorio je i o promenama u vojsci izvršenim u poslednjih godinu dana. Iz tehničkih razloga taj deo intervjua nije objavljen.
      
       Kakve su se promene dogodile u VJ posle 5. oktobra?
       - Prvo, na planu organizacije VJ, mi smo na osnovu iscrpnih i sveobuhvatnih prethodnih studija, sačinili tri varijante, a sve u cilju da stvorimo brojno manju ali efikasniju vojsku, primerenu savremenim uslovima, našim potrebama i mogućnostima. U tom smislu, realizuje se ili je već realizovano rasformiranje 10 jedinica ranga puka-brigade, 22 bataljona i četiri čete; preformiraće se 11 pukova, 12 bataljona, a dislociraće se 12 jedinica ranga puk-brigada, 12 bataljona i tri čete.
       Svakako, kadrovske promene su sastavni deo procesa reorganizacije. U tom smislu, velikom broju generala, oficira i podoficira prestala je profesionalna služba ispunjavanjem svih uslova za to, a izvršene su i kadrovske promene na svim nivoima komandovanja.
       Vojska je bila inicijator izmena i dopuna Zakona o odbrani, Zakona o vojsci i drugih zakona koji dotiču tu problematiku, a kojima se predviđaju promene kao što verovatno znate, u domenu skraćenja dužine trajanja vojnog roka, načina tzv. civilnog služenja vojnog roka, ali i promene u domenu mobilizacije, sistemu popune i slično.
       U smislu racionalizacije, predvideli smo otuđenje 14 kasarni, 23 skladišta, 40 karaula i 18 parcela zemljišta. Novčana sredstva prikupljena po tom osnovu koristila bi se za finansiranje vitalnih funkcija značajnih za borbenu gotovost VJ.
       Modernizacija je, svakako, prateća pojava reorganizacije VJ. U tom smislu, u uslovima kakvi jesu u našoj zemlji, u smislu izdvajanja za potrebe odbrane, planirano je uvođenje savremenih sredstava i sistema naoružanja i vojne opreme. Treba imati u vidu da smo reorganizaciju sistema vojnog školstva skoro doveli do kraja i da to funkcioniše u praksi.
       Svakako, standard pripadnika VJ jeste jedno od nezaobilaznih pitanja reorganizacije vojske. Stoga, nadležnim saveznim organima smo predložili niz mera kako bi se ta, moram reći nezavidna situacija, poboljšala u narednom periodu. To se, pre svega, odnosi na usklađivanje primanja profesionalnih pripadnika VJ sa zakonskom regulativom i rešavanje stambene problematike vojnih i civilnih lica.
      
       Da li je VJ pripremljena za eventualnu odluku o preuređenju odnosa u federaciji ili možda odluku o razdvajanju Srbije i Crne Gore?
       - Vojska Jugoslavije će i u vezi s tim pitanjima poštovati odluke državnog i političkog vrha kao što ih je i do sada uvek poštovala. Mi ćemo potpuno spremno dočekati rasplet ove krize bez obzira na to kako se ona bude završila. VJ nije nikakva izolovana i otuđena oaza, ona je sastavni deo društva jer iz njega proističe. Prema tome, da vas podsetim, bez obzira na česte kritike, Vojska Jugoslavije je uvek izvršavala odluke državnog vrha zemlje, čak i kada se sa tim odlukama nije u potpunosti slagala. Tako će biti i ubuduće.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu