NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O sukobu interesa je reč

("Vidimo se na sudu", NIN br. 2659)

      Moja namera je bila da u NIN-u otvorim temu, a sva je prilika da sam otvorila slučaj koji najavljuje Kolegijum Ministarstva kulture Srbije. Ruku na srce, zanimalo me je da saznam šta predstavlja "Kolegijum", kakve su njegove dužnosti i obaveze kako bih znala sa kime se dopisujem, ko će to da me tuži, ali u Zakonu o ministarstvima i Zakonu o vladi nisam našla ništa slično.
       No, da se ne bavimo formom. Suština pisma je, valjda, u tome da ja lažem jer Ministarstvo kulture, kako tvrdi Kolegijum, nikada nije pomagalo gostovanje predstave "Kontejner". Ne znam da li je to istina ili laž, ali laž je da sam ja to napisala. Budite ljubazni, poštovani Kolegijume, pa ponovo pročitajte tekst. Možda ćete iz drugog pokušaja razumeti.
       A ja ću, čitalaca radi, reći zašto sam napisala tekst koji se Kolegijumu Ministarstva toliko ne dopada.
       Kada je premijer Zoran Đinđić saopštio sastav Vlade Srbije, obećao je, između ostalog, da se ministri neće baviti bilo kakvim poslom osim ministarskim. Ovaj potez predsednika vlade bio je u javnosti veoma dobro prihvaćen, jer je dugo iskustvo prethodne vlasti pokazivalo svu opasnost i sve naličje činjenice da su premijer i ministri u Vladi Srbije koristili svoj položaj zarad profita sopstvenih firmi. I tako se, u skladu sa premijerovim obećanjem, moglo za očekivati da ministar pravde ne može više da radi kao advokat, da ministar policije zamrzne rad u svojoj firmi... da glumac ministar pusti kolege da igraju, dok on brine kako će ovde i u svetu srpska kultura biti najbolje predstavljena. Kako će da funkcionišu institucije, koji su zakoni potrebni, kada će se doneti...
       Ne znam šta rade ostali ministri, ali ministar kulture transparentno igra širom Evrope i Srbije. A o onome šta je uradio u vladi, transparentno nismo znali dok ga nismo transparentno javno upitali.
       Ovih dana Vlada Srbije osnovala je Savet za borbu protiv korupcije koji je na prvoj sednici predložio hitno donošenje tri zakona. Jedan od njih je zakon o sukobu interesa. A odnosi se upravo na ljude na vlasti, ministre i ostale koje bi trebalo i zakonom naterati da budu moralno čisti i nepotkupljivi. Što će reći da svoj položaj ne koriste u privatne svrhe. Sticaj okolnosti je da je ova vest stigla u javnost desetak dana po objavljivanju mog teksta u NIN-u.
       Uverena sam da nam u medijima ova priča tek predstoji. Između ostalog, i zbog toga što je na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji u Evropskom pokretu rečeno kako su brojni "poslovi" ministara i poslanika ovde dobro plaćeni, a u Evropi i SAD zabranjeni. I nema tog kolegijuma ni ministra koji će sprečiti da javnost izriče svoj sud i traži povećanu odgovornost onih čiji privatni interes preti da se sukobi sa interesom funkcije na kojoj su.
       A što se Kolegijuma Ministarstva tiče, sve mi se čini da su govorili "više nego što je za njih napisano", što bi rekao dobri stari Šekspir.
      
       RADMILA STANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu