NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nisam to rekao

("Ni kapitalizam nije neka sreća", NIN br. 2653)

      U navedenom broju vašeg lista na str. 36-38 objavili ste intervju, što sam ga dao vašem novinaru g. Draganu Jovanoviću u Beogradu, a pod naslovom "Ni kapitalizam nije neka sreća". Budući da se u tom tekstu nalaze neki stavovi (a i greške) koji ne odgovaraju onome što sam dotičnom novinaru rekao, molim vas da u rubrici Odjeci (ili drugdje?) objavite moje ispravke:
       1. Nisam dosada nikada - ni za najveće filozofe dvadesetog stoljeća koji su to možda i zaslužili - upotrijebio kvalifikaciju - "briljantan filozofski um", što mi ju je u usta stavio vaš novinar, pa mi ni za Mihaila Markovića (na koga bi se to imalo s moje strane odnositi?) nije moglo pasti na pamet da tu kvalifikaciju upotrebim!
       2. Na istoj 36. strani govori se o "bivšem asistentu kod Huserla", pa sve do kraja tako, a da se ne kaže kako je tu riječ o poznatom njemačkom filozofu Eugenu Finku (1905-1975), a s kojim sam prijateljevao dugo godina, što nipošto nije korektno spram njega, koji je bio jedan od članova Redakcijskog savjeta časopisa "Praxis" od samog početka, kao i stalni učesnik Korčulanske ljetne škole.
       3. Na svoje pitanje meni: "A nismo li, već, imali socijalizam?" Vaš novinar D. Jovanović stavlja mi u usta ovaj odgovor: "Nismo mi ni imali, ni videli ni 's' od socijalizma, imali smo diktature, od Lenjinove do Brozove." Ja u svojoj knjizi, o kojoj je ovdje bilo riječi, pod naslovom "Šverceri vlastitog života" (ali ne samo ovdje, jer sam o tome tako pisao već mnogo ranije i mnogo puta) ističem jednu bitnu i za razumijevanje i našeg života u bivšoj Jugoslaviji značajnu istinu, kako poslije Lenjinove smrti čitavoj jednoj epohi dvadesetog vijeka najdublji pečat daje Staljinova era pod imenom staljinizma, pa u tom kontekstu može biti riječi o Staljinovoj diktaturi! A dosada nisam upotrebio pojam diktature za Lenjina i Tita.
       Vaš novinar g. Dragan Jovanović nije smatrao ni potrebnim, ni svojom profesionalnom obavezom da mi objavljeni intervju pošalje.
      
       Prof. dr MILAN KANGRGA,
       Zagreb


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu