NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dosta im je politike

Latinoameričke sapunice, kvizove i vesti svi vole

      Oni koji imaju satelitske antene uvek mogu da zavire u komšijsko TV dvorište i ocene ko ima veći studio i najzgodniju voditeljku u ex-DžU TV selu. Ostali TV smrtnici bi i dalje voleli da znaju šta gledaju bivše komšije. Oni malobrojni, koji odu i sami se uvere u (ne)kvalitet televizijskih programa obično tvrde da je "isto, kao kod nas: mnogo jeftinih serija, kvizova, dobrih i loših, provokativnih talk shonj emisija, poneki dobar film i - reklame."
       Dopisnici Bete iz ex-DžU prestonica napravili su za NIN izveštaj "iz prve ruke": šta gledaju narodi i narodnosti bivše Jugoslavije?
      
       Slovenački "milionar"
       Najgledanija televizija u Sloveniji je, bez sumnje, POP TV, koja se, "svesna da sa nacionalkom (TV Slovenija, koja, poput RTS-a, grca u finansijskim i kadrovskim problemima, prim. a.) ne može da se takmiči na terenu informacija iz sveta (gde ova ima dobru dopisničku mrežu), okrenula domaćim događajima", objašnjava dopisnik Bete iz Ljubljane Aleksandar Mlač. Latinoameričke serije, putopisne reportaže, Formula 1, NBA, fudbal (POP će prenositi Svetsko prvenstvo što je bio poseban udarac za TV Slovenija), zahtevi su publike, kako kaže Mlač, kojima slovenački programi podležu. Preko satelita se mogu gledati TV Pink i BK, a Slovenci "rado gledaju Balaševića, 'Bijelo dugme', Bajagu, i stare, ali i nove, jugoslovenske filmove i humorističke serije". Trenutno se repriziraju Đukanovićeve "Kamiondžije", sa Čkaljom i Pajom Vuisićem.
       Broj 1 na POP TV je, bez sumnje, kviz "Lijepo je biti milionar" koji se emituje subotom i nedeljom od osam "i tada su ulice gradova i naselja prazne, kao u vreme 'Servisne stanice' šezdesetih godina prošlog veka", reči su Aleksandra Mlača.
       "Gledanosti ovog kviza sigurno doprinosi i odlični, opušteni i ponekad 'otkačeni' voditelj Jonas Žnidaršič koji nedostatak 'južnjačkog' smisla za humor nadoknađuje 'severnjačkim' smislom za cinizam koji ne prelazi granice dozvoljenog i zabavlja publiku pred malim ekranima i u studiju."
      
       Ogresta i "Pokemoni"
       Jedini konkurent HTV-u je Nova TV, koja se, za svega nekoliko godina "razvila u veoma gledanu TV stanicu u čitavoj Hrvatskoj, što pre svega treba zahvaliti dobro odabranom koktelu serija, filmova i dečjih emisija", rekla nam je Sandra Carić, dopisnik Bete iz Zagreba. "Pokemoni", "planetarno popularna crtana serija čije ekskluzivno pravo na prikazivanje ima upravo ova TV stanica", meksičke i američke serije, kao i skijaška takmičenja u Svetskom kupu, iz dana u dan povećavaju gledanost ove televizije. Hrvatsko gledalište je sve manje zainteresovano za informativne emisije, dnevnike i političke magazine: "Iako centralni TV dnevnik u pola osam na Prvom kanalu HTV-a još beleži relativno visok postotak gledanosti, za ostale informativne emisije taj broj opada", kaže Sandra Carić.
       Posebno su popularne serije uglavnom američke proizvodnje (Odjednom Suzan, Sutkinja Amdž, Seks i grad, Veronikine tajne, Obitelj Soprano). Takođe, tu je i talk shonj "Zrinka Ogresta i gosti" koji se prikazuje četvrtkom u devet na Prvom kanalu HTV a rađen je po uzoru na američke zabavne emisije, "dva-tri gosta, provokativnija pitanja, a između pesma". Najpopularniji je, ipak, Denis Latin sa svojom "Latinicom", kontroverznom šou emisijom po kojoj se, posle devet godina emitovanja, pohvala i kritika, "Hrvatska televizija donekle i prepoznaje na ovim prostorima".
      
       Sarajevska TV Hadžat
       Za razliku od hrvatskog "prozora u svet" koji uglavnom ne pokazuje zanimanje za TV programe i emisije sa područja SRJ, građani Federacije BiH za svoje satelitske reciver-e kupuju sva tri programa HRT ( najgledanija je "Latinica"), ali i beogradske TV Pink i BK TV. Kako nam je rekla Merima Sijarić, dopisnik agencije Beta iz Sarajeva, federalna, (državna) TV gledana je samo u vreme Dnevnika i brazilske serije Vatreni mjesec. Građani BiH, "očito prezasićeni politikom i informativno-političkim programima" konzumiraju, uglavnom, latinoameričke serije kao i "muzičke folk emisije srbijanske produkcije".
       - Privatna sarajevska TV Hadžat u svoje sadržaje je uvela muzičke folk emisije ("Astra shonj"), nagradne igre ("Kviz plus"), "kvalitetnije" meksičke sapunice, zbog čega je postala poslednjih godinu dana najgledanija domaća TV kuća, reči su Merime Sijarić.
       Pored Radio-televizije Republike Srpske ( sa tradicionalnom šemom svih nacionalnih TV) u Banjaluci postoje i Alternativna televizija (ATV), Nezavisna televizija Banjaluke, BEL TV, "Simić" TV i TV Sveti Georgije. Latinoameričke produkcije na banjalučkom ekranu su kao i svuda neizbežne, ali ATV i NTV nude i reprize "Mućki" i "Alo, alo", kako nam je rekla Ljiljana Kovačević, dopisnik agencije Beta iz Banjaluke. "I dok neke od emisija RTS-a možete videti jedino preko Televizije 'Simić', a reemitovane emisije beogradskog Pinka od devet uveče na Televiziji VIKOM, TVCG kao i ostale televizije iz SRJ, nikako, HTV svojim signalom pokriva dobar deo Republike Srpske, a Banjalučani sa boljim antenama mogu da prate i program TV Federacije BiH."
      
       Makedonska "Vrteleška"
       Samo u Makedoniji, iz opravdanih razloga, TV vesti vode mrtvu trku sa latinoameričkim serijama. Najgledanije, ove jeseni, bile su "Vesti" na TVA1, privatnoj makedonskoj televiziji, a u vrhu gledanosti je i Dnevnik državne televizije, kao i informativni program TV Sitel.
       - U muzičkoj talk shonj emisiji "1+2" TV Sitel, gostuju glumci i pevači sa bivših DžU prostora, a u veoma gledanoj "Vrteleški" na TVA1 koju vodi makedonska glumica Vesna Petruševa, poznate ličnosti pevaju, recituju, glume..., objašnjava dopisnik Bete iz Skoplja Aleksandar Kabranov.
       Makedonski TV vidovnjaci još nisu proterani...
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu