NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Em sluša, em pita

Dragan Bujošević

      Dragan Bujošević, urednik NIN-a i autor emisije "Nije srpski ćutati" na BK Televiziji, dobitnik je nagrade "Duda Timotijević" koju za najbolje TV stvaralaštvo u jednoj godini dodeljuje redakcija TV Novosti. U obrazloženju piše da Dragan Bujošević "ume da izabre gosta u pravom trenutku, da postavi prava pitanja, da sluša sagovornika; zna gde su granice pristojnosti, a gde počinje verbalna agresija u razgovoru".
       - Kada sam počeo da radim emisiju znao sam nekoliko elementarnih kriterijuma koje hoću da ispunim: da će glavni junak biti gost a ne ja; da će se moj posao sastojati u tome da saznam što više i da razgovaram na takav način da gost ispriča i ono što možda ne bi želeo i da mi neće biti ni na kraj pameti da izigravam sudiju ili Gopoda Boga i da bilo kome budem moralni presuditelj. Imam čoveka pred sobom koji treba što više da kaže, a gledaoci neka na osnovu njegovih odgovora procene šta god hoće. Važno je da svako mora da ima pravo na odgovor.
       Što se nagrada tiče, za dvadeset pet godina bavljenja pisanim novinarstvom, dobio sam jednu nagradu ("Politika" 1983) i isto toliko nagrada za deset meseci bavljenja TV novinarstvom. Ne treba izvući zaključak da je lakše baviti se TV novinarstvom, ali je drugačije. Na televiziji je najvažniji odnos koji gledaoci uspostave s tobom ili ti s gledaocima, što se dešava na prvi pogled, ko zna kako i zašto. Stvara se neki odnos simpatije ili antipatije, a onda te svi nešto pitaju, zaustavljaju na ulici, zovu telefonom za sve i svašta. To je nešto na šta nisam navikao.
      
       I. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu