NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jugoslovenski bluz

Kultura na RTS

      Deset godina posle "razvoda", kada su se malo stišale strasti, nacionalna televizija u Srbiji smatra da je vreme za ponovno, permanentno upoznavanje sa stvaralaštvom Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, Makedonaca...Jednom mesečno, gledaćemo priloge Jedrte Jež (Ljubljana), Andree Radak (Zagreb), Eleonore Prohić (Sarajevo) i Branke Kostić (Skoplje), o najmarkantnijim događajima u protekle četiri sedmice. I još ponešto, o čemu za NIN govori urednik Bojan Bosiljčić:
       "Biće to ne samo informativni pregled, već pre svega ocena kulturne klime u tim državama. Drugi segment emisije zove se "Ćuprije" i direktna je asocijacija na roman Ive Andrića 'Na Drini ćuprija'. Reč je o promišljanju petoro stvaralaca iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, kad je reč o njihovom osećanju nekadašnjeg kulturnog prostora bivše Jugoslavije, ali i pokušaj da govore o perspektivama budućeg kulturnog povezivanja. Tačnije, odgovaraće na pitanje da li nam je potreban budući zajednički kulturni prostor, sa našim blago afirmativnim pristupom tome."
       Deo ove emisije posvećen je i, kako kaže Bosiljčić,
       najosetljivijem pitanju kad je reč o odnosima naroda u bivšim jugoslovenskim republikama:
       "Želimo da govorimo o grehu i izmirenju. Po jedan stvaralac iz svake države će u svakoj emisiji imati svoj esej o temi međusobnih sagrešenja naroda koji su živeli u nekadašnjoj Jugoslaviji. Reč je zapravo o esejima u kojima molimo naše goste i da ponude svoje predloge za izmirenje.
       Emisija se završava DžU uspavankom i u njoj će se po jedan stvaralac iz ovih republika prisećati nekog događaja koji ga vezuje za ljude sa prostora nekadašnje Jugoslavije. To treba da bude kontrateža proteklom desetogodišnjem evociranju isključivo ružnih uspomena, što je služilo gospodarima rata."
       Da li je o jugonostalgiji reč? - pitamo našeg sagovornika.
       "Ne, upravo to ne želimo. Smatramo da moramo da idemo dalje, ali u novim uslovima i okolnostima. Nesumnjivo je da jugoslovenski kulturni prostor ima moćnu zaostavštinu na kojoj možemo u budućnosti da gradimo šta god hoćemo, ako to iskreno želimo. Verujem da će ovaj program najviše gledati jugonostalgičari, ali naša je namera da on govori, pre svega, o budućnosti i da zainteresuje mlade ljude."
       Bojan Bosiljčić naglašava da je depolitizovanost generalno usmerenje ovako koncipiranog programa; međutim, od nje se neće bežati ako bude direktno upletena u zbivanja na polju kulture:
       "S druge strane, u usijanim glavama kojih ima i ovde i tamo, može se svašta roditi ovim povodom. Međutim, nemamo nameru da se zamaramo time. Mi hoćemo da pokažemo da smo civilizovani, da smo pripremni za život novog doba, da smo otvoreni, da smo veliki. Kad jednog dana iz nas budu izmileli crvi, potomci će se pitati šta smo radili. Posle svih mogućih nesreća, neki život mora da se nastavi. A veliki je broj onih koji smatraju da to treba da bude podnošljiv život u kome ćemo se pristojno odnositi jedni prema drugima. Kultura je najbolji civilizacijski most između svih nas, i zato smatramo da je i ova emisija doprinos građenju tog mosta."
       U prvoj emisiji ove subote, između ostalih govore slovenački reditelj Janez Pipan, bosanski glumac Josip Pejaković, hrvatski reditelj Rajko Grlić, makedonski reditelj Slobodan Unkovski, dvojica srpskih umetnika, slikar Mrđan Bajić i reditelj Srđan Karanović... Uvodna reč pod nazivom "Jugoslovenski bluz", u svakoj emisiji pripada uredniku Bojanu Bosiljčiću, čija je namera da govori o ex džu fenomenologiji. Vizuelni identitet emisije dao je karikaturista NIN-a Jugoslav Vlahović, a jednu od ilustracija za emisiju iskoristili smo i u ovom tekstu. Špicu je komponovao Rambo Amadeus. Numera se zove "Ovi prostori".
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu