NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Igračke za veliku decu

Ako i nemate dovoljno novca za poklone "velikog kalibra", to svakako možete nadomestiti dobro odabranom sitnicom kojom ćete darivati pravu osobu u pravom trenutku

      Imate mnogo novca, ali ne znate kako da ga potrošite? Ili možda nemate novca, a maštate o drugačijoj stvarnosti? Bilo kako bilo, svet koji nas okružuje skovan je po meri bogatih, to je bar jasno. Zašto onda ne bismo, nakratko, zavirili u svet glamura, snobizma i rasipništva? Iskoristimo zamah novogodišnje euforije i pozabavimo se temom koja bi nam, u drugačijim okolnostima, samo produbila besparičku depresiju.
      
       Automobili:U svetu xet-seta skupi automobili smatraju se najistaknutijim obeležjem bogatstva. Gotovo svi proizvođači automobila nude statusne modele koje sebi može priuštiti mali broj ljudi sa zaista dubokim xepom. Poslednjih nekoliko godina glavnu reč vode sportske verzije, tako da sve više proizvođača napada tržište brzih četvorotočkaša, nudeći prelepe modele s moćnim agregatima ispod haube.
       Automobili kompanije "Ferari" uvek su bili nešto više od običnih sportskih mašina. Besprekoran dizajn i pažljivo odmerena snaga odlika su svake serije, gde se uvek barem jedan model nađe u vrhu liste najtraženijih. Kraj godine obeležila je "modena", serija sportskih dvoseda izrađenih u četiri varijante, od kojih se izdvajaju dve. "Ferari 360 Modena spajder F1 je kabriolet varijanta vrhunskog dizajna, koju karakteriše 3,6 litarski V8 motor od četiri stotine konjskih snaga i šestostepeni menjač s overdrajvom. Standardna oprema uključuje klima-uređaj, vazdušne jastuke, ABS sistem, kožna sediša i još mnogo toga. "Ferari 360 modena berlineta" je nešto jeftiniji model (145 naprema 169 hiljada dolara), koji takođe izvlači 400 konjskih snaga pri osam i po hiljada obrtaja i ima sličnu dodatnu opremu, uključujući zatvoren krov i zatamnjena stakla.
       Gde je "Ferari", tu je i "Porše". Prvi model koji će nemački proizvođač plasirati na tržište početkom naredne godine je prelepi 911 GT2, sportski dvosed u kupe varijanti, izrađen u skladu sa savremenim standardima. Za oko 180 hiljada dolara dobijate 3,6 litarski H6 motor od 456 konja, koje ostvaruje pri 5700 obrtaja. Kompletna dodatna oprema se podrazumeva. Seriju po logici nastavlja "Lamborxini", sa svojim prepoznatljivim modelom "dijablo". Trenutno najjači model u ovoj klasi, "dijablo 6", nudi šestolitarski V12 motor koji pri 7100 obrtaja razvija snagu od neverovatnih 550 konja (otuda i cena od 275 hiljada dolara). Bavarski proizvođač BMW za ljubitelje sportskih automobila sa "plićim" xepom (tričavih 50 hiljada dolara) nudi M3 kupe, moćnog mališu s motorom od 3,2 litra i 333 konjskih snaga i nešto skromnijom dodatnom opremom. Istoj kategoriji pripada i najnoviji "Mercedesov" model iz C klase sa oznakom C230 kupe, koji karakteriše motor od 2100 kubika i 192 konja.
       Ako postoje automobili koji predstavljaju statusni simbol, onda su to modeli što nose oznaku fabrike "Rols-Rojs". Za oko 370 hiljada dolara može se nabaviti kabriolet "korniče", šampion elegancije u svojoj klasi. Ovaj model pruža prostor i za oštriju vožnju, s obzirom na to da 6,8 litarski agregat kao od šale razvija 325 konjskih snaga pri svega 4000 obrtaja. Auto kakav se poželeti može?
      
       Računari:Kada su visoke tehnologije u pitanju, konkretno računari, godina za nama donela je pravi procvat notebook tehnologije. Prenosni računari postali su prave mobilne kancelarije, nudeći performanse koje nimalo ne zaostaju za stonim računarima. Raditi u nekom klubu uz tihu muziku i kafu, na putu ili daleko od radoznalih očiju, san je svakoga čiji je posao skopčan s računarima i ne zahteva boravak u kancelariji. Takođe, imati dobar i skup noutbuk ili laptop računar je i te kako "in", tako da ovi kompjuteri postaju nezaobilazni deo "garderobe" bogatih.
       Japanska kompanija "Soni" pripremila je dva modela namenjenih korisnicima svih profila. VAIO PCG-R505TS i PCG-FX370 su računari opremljeni sa Intel Pentium III procesorom na 850, odnosno 1000 megaherca i 128, to jest 256 megabajta radne memorije. Oba modela krasi tanko kućište i prelep dizajn. Računari su sastavljeni iz komponenti vrhunskog kvaliteta i nude snagu, funkcionalnost i ekrane velike dijagonale u portabl varijanti. Od drajvova tu su flopi, CD-ROM pisač i DVD-ROM čitač, a od portova postoje serijski, paralelni, dva PS2 i USB. Ovi modeli su još jedan dokaz da vreme prenosnih računara tek dolazi.
       Među najtraženijim modelima nalazi se i "Tošibin" Setellit Pro 4600. To je računar zasnovan na procesoru Intel Pentium III na 800 megaherca. Ovaj model posebno je pogodan za korišćenje bežičnih komunikacija i upotrebu u kompjuterskim mrežama i ima mnogo prostora za proširenja. Henjlett-Packard Pavilion N5415 je noutbuk zasnovan na procesoru AMD Duron na 900 megaherca i krase ga vrhunske performanse, pouzdanost i sjajna tehnička podrška.
       Ljubitelji računara kompanije "Epl" sigurno će poželeti novi prenosni model po imenu iBook. Kompaktna i prelepo dizajnirana mašina koju pokreće procesor IBM Power PC G3 na 600 megaherca odlikuje se velikom brzinom i lakoćom pristupa Internetu. Osnovne karakteristike ovog modela su besprekoran dizajn i neverovatna posvećenost detaljima. Izdvaja se i odlična autonomija - iBook se može koristiti izvan mrežnog napajanja i do šest časova bez prekida.
      
       Džepni kompjuteri:Pored prenosnih, sve veću popularnost uživaju i xepni računari, posebno kategorija takozvanih palmova. Ručni organizatori pravazišli su koncept jednostavnog podsetnika i imenika i pretvorili se u prave računare s mikroprocesorima, memorijom i operativnim sistemima. Jedan takav uređaj sve češće nalazi mesto u akten-tašni savremenog poslovnog čoveka i postaje nezaobilazni deo opreme, kako na poslu, tako i kod kuće.
       Palm VX je jedan od popularnijih modela sa Palm OS sistemom, ekranom rezolucije 160h160 tačaka i litijumskom baterijom. Osam megabajta memorije sasvim je dovoljno za kompletan kalendar, adresar, podsetnik i e-mail klijent. LCD ekran ima pozadinsko osvetljenje i savršen kontrast. Sličan njemu je model m505, koji se može proširivati eksternim uređajima, ima kolorni ekran visoke definicije i softver za povezivanje na Internet putem mobilnog telefona.
       Drugu kategoriju xepnih računara čine Pocket PC uređaji, koje karakterišu nešto bolje performanse. HP Jornada 565 Color je "xepni PC" sa 32 megabajta memorije i moćnim procesorom na 200 megaherca. Uređaj ima mogućnost spajanja s PC računarom putem USB kabla i port za proširivanje memorije, a s jednim punjenjem baterije može neprekidno da radi punih 14 sati. Dolazi sa instaliranim operativnim sistemom Windows for Pocket PC 2002. Još moćniji je "Kompakov" iPAQ H3670, xepni računar s kolornim TFT ekranom rezolucije 240h320 tačaka, 64 megabajta memorije i Windows CE operativnim sistemom. Zaista moćna "igračka".
      
       Fotoaparati:Savremeni teh- nomani ne mogu se više zamisliti bez digitalnog fotoaparata u xepu. Bez dubljeg zalaženja u problematiku, pomenućemo nekoliko modela digitalnih fotoaparata kakvi se samo poželeti mogu.
       Modeli kompanije "Kanon" odlikuju se lepim dizajnom i sjajnim karakteristikama. Najnoviji proizvod ove kuće nosi ime Ponjershot G2 i predstavlja prvi 4-megapikselni aparat ovog proizvođača, čija je maksimalna rezolucija 2272x1704 piksela. Aparat ima fleš memoriju od 32 megabajta, dvoinčni kolor LCD displej, trostruki optički i dvostruki digitalni zum i mogućnost manuelne promene fokusa. To sve ovaj uređaj čini jednim od najpreciznijih i najmoćnijih digitalnih aparata na tržištu, kojim se dobijaju fotografije vrhunskog kvaliteta.
       Šampion preciznosti ipak je Coolpix 5000, najskuplji aparat kompanije "Nikon" koji će se u prodaji naći tokom sledeće godine. Radi se o 5-megapikselnom modelu koji dolazi u metalnom kućištu, s preklopnim LCD ekranom i mogućnošću snimanja videa. Cena? Sitnica - 1100 dolara.
      
       Ti-tač:Švajcarski proizvođač satova, kompanija "Tissot", predstavila je nedavno novi koncept ručnog sata. T-Touch (skraćenica od The Touch-Screen Watch), prvi je sat koji nema točkiće za navijanje ili tastere za programiranje. Umesto toga, ovi satovi poseduju displej osetljiv na dodir, putem koga se obavljaju sve manipulacije. Satovi su bogato opremljeni i imaju ugrađen alarm, barometar, altimetar, kompas i termometar. I pored kompleksne elektronike, dizajn sata je nenapadan i savršeno prilagođen kako muškarcima, tako i ženama. Verujemo da nećete imati problema da zamislite ovog lepotana na svojoj ruci.Ako pak tražite klasične satove visoke finoće (i cene), novi dijamantski modeli "Citizena", "Omege" i drugih proizvođača sigurno će vam privući pažnju i isprazniti novčanik.
      
       Telefoni:Revolucija koju je u svetu telekomunikacija izazvala pojava mobilnog telefona jedna je od najznačajnijih u istoriji tehnike. Svake godine dolazi sve više modela impresivnih mogućnosti.
       Finska "Nokia" proizvođač je mobilnih telefona koja u svom "tanjiru" ima najveći deo svetskog tržišta. Sa oko trideset procenata ukupne prodaje, ova kuća slovi za daleko najpopularnijeg snabdevača telefona koji se odlikuju neprevaziđenim softverom i vrhunskim dizajnom. Za predstojeću sezonu "Nokia" je pripremila nekoliko iznenađenja. Najveće je svakako model 7650, dual bend telefon i mobilni organizator. Sa svojih 154 grama i 114 milimetara dužine ovaj telefon donosi kolorni displej rezolucije 176x206 piksela i pregršt revolucionarnih funkcija. Napredan korisnički interfejs sličan Windowsy, digitalna kamera rezolucije 640x480 tačaka, navigacioni xojstik i fotoalbum samo su deo karakteristika kakve nijedan telefon na tržištu nema. Uređaj ima četiri megabajta osnovne memorije koja se raspoređuje na imenik, tonove, kalendar i foto album. Tu je i GPRS protokol bežičnog prenosa podataka koji obezbeđuje konstantnu i veoma brzu vezu s Internetom, Bluetooth čip i WAP 1.2.1 protokol za krstarenje Mrežom. "Nokia 7650" će se u prodaji pojaviti početkom 2002. godine i koštaće taman toliko da vam neće biti žao što ga nemate.
       Za one sa nešto plićim xepom, tu je model "nokia 6510", prvi "mališa" u seriji šest. U minijaturni telefon visine 97 milimetara i težine od 84 grama spakovano je sve što možete poželeti od jednog mobilnog telefona: grafički displej s pastelno plavim osvetljenjem, veliki imenik, FM radio prijemnik, GPRS i WAP 1.2.1 protokole, glasovne komande itd. Tinejxerima, koji najviše vremena provode kucajući SMS poruke, namenjen je pomalo neobičan model 5510. To je prvi telefon s kompletnom QWERTY tastaturom. Osim toga, 5510 je opremljen softverom za reprodukciju MP3 zapisa i FM radio prijemnikom, kao i velikom memorijom (64 megabajta).
       Drugi veliki proizvođač mobilnih telefona, švedski "Erikson", predstavio je nekoliko modela s kojima potpuno napušta stari koncept preklopnih modela s malim ekranom. Tu su T68, simpatičan telefon s kolornim displejom rezolucije 101h80 piksela i GPRS i Bluetooth tehnologijom i osiromašena verzija s monohromatskim ekranom, T65. Nemački "Simens" predstaviće uskoro model SX45, koncipiran po ugledu na "nokiu 7650". Biće to mobilni PDA uređaj s kolornim TFT ekranom rezolucije 240x320 tačaka i Windows CE 3.0 operativnim sistemom, što ovaj uređaj čini pravim Pocket PC računarom. Telefon sličnih karakteristika razvila je i "Motorola". Model "accompli 009" podseća na minijaturni noutbuk računar, jer poseduje kompletnu tastaturu i LCD ekran i može se svrstati u kategoriju PDA uređaja.
       Hteli mi to da priznamo ili ne, svi smo postali robovi potrošačkog društva, žrtve groznice u koju nas uvode reklame, filmovi i drugi instrumenti propagandne mašinerije. Ako i nemate dovoljno novca za poklone "velikog kalibra", to svakako možete nadomestiti dobro odabranom sitnicom kojom ćete darivati pravu osobu u pravom trenutku. Važno je da se kupuje.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu