NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Klavir kao hrana

Aleksandar Filić (21), pijanista

      Posle međunarodnih priznanja tokom '90-ih ali i pobeda na jugoslovenskim takmičenjima mladih pijanista, nastupa u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu, solističkih koncerata u Galeriji Kolarca, u Zepter-u, u SKC-u..., ove godine je učestvovao na nekoliko koncerata-projekata. Na FMU proglašen je za studenta generacije 2000/2001.
       Iako smatra da je za svakog umetnika neophodno da "prođe" klasičnu literaturu i standardni repertoar, a da je danas biti virtuoz osnova od koje se ide dalje jer "živimo u doba fabričkog pijanizma", Aleksandru su zanimljivi muzički eksperimenti u kojima je učestvovao ove godine:
       - Reč je o muzici koja podrazumeva iskorišćavanje svih mogućnosti klavira. To su kompozicije koje se izvode na žicama klavira; dakle, svirao sam kao na harfi i uz pomoć metalne četke za bubnjeve (metlice). Najzanimljiviji je bio performans u SKC-u "Večera s Kejdžom" gde smo moj kolega Andrija Pavlović i ja hteli da predstavimo ritual hrane na sceni, zapravo na klaviru. To je trebalo videti.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu