NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Instant poruke

Po ceni lokalnog telefonskog poziva i pristupa Internetu, mogu da se vode dugi razgovori, što je daleko prirodniji, spontaniji i intenzivniji vid komunikacije od tekstualnog

      Nekoliko godina unazad, programi za instant - komuniciranje (Instant Messaging IM) doživljavaju nezabeleženu popularnost. Protekle godine, sva predviđanja o popularnosti ovih programa su premašena. IM programi postali su najpopularniji među besplatnim programima, zauzevši ubedljiva prva mesta na top-listama najpreuzimanijih aplikacija sa velikih Internet donjnload sajtova.
       Vremenski, IM programi nastali su dosta kasnije od i dalje najkorišćenijeg Internet servisa - elektronske pošte. Ideja sa kojom su nastali bila je da se ljudima - korisnicima svetske Mreže - omogući međusobna komunikacija u realnom vremenu, bez neugodne zadrške koju i-pošta nosi, oličene u intervalu koji prođe između prispeća pošiljke i momenta kada je ona pročitana od strane primaoca. Da bi instant razmena poruka mogla da se odvija između (najmanje) dva korisnika, neophodno je da svaki od njih poseduje na svom kompjuteru identičan IM program i da im je veza sa Internetom aktivna. Kada se jedan od tih korisnika "prikači" na Internet, startovana IM aplikacija kontaktira njen odgovarajući centralni server, obaveštavajući ga da je korisnik "prisutan" na Mreži.
       Ovo je ključni momenat uspostavljanja komunikacije, jer se većini korisnika njihova jedinstvena IP adresa (saobrazna njihovom kućnom broju u realnom životu, na primer) na Internetu menja svaki put kada se povežu na njega, tako da je kontaktiranje centralnog servera zapravo obaveštenje svima koji to treba da znaju gde se dotični korisnik u određenom momentu nalazi. Adresa nekog drugog korisnika koji ponovi identičnu proceduru, takođe će posredstvom "centrale" postati dostupna onima kojima je taj podatak namenjen, što omogućava uspostavljanje mosta između više njih koji žele da komuniciraju, bez ikakve potrebe za posedovanjem specijalizovanih znanja ili preduzimanjem određenih postupaka.
       Mogućnost da u deliću sekunde prenesete svoje emocije, misli i utiske osobi koja se može nalaziti hiljadama kilometara udaljena od vas, veoma je impresivna. Prve verzije IM programa nisu nudile naročite varijetete u vrsti komunikacije koja se svodila na "golo" kucanje teksta po tastaturi, što je bilo pre svega uslovljeno globalnim stanjem Interneta pre nekoliko godina, kada su propusni opsezi "običnih" korisnika bili veoma skromni. Kucanje teksta u realnom vremenu nije naročito pogodno sredstvo za prenošenje složenijih (dužih) poruka, što umnogome određuje sam kvalitet razmene misli i ograničava njene učesnike. Kako je, međutim, Internet "rastao i jačao" i kako su potrebe i želje korisnika narastale, menjale su se i performanse ovih programa i dodavale nove opcije i mogućnosti.
       Velika novina bila je mogućnost prenosa "živog" glasa preko Mreže. Mikrofon koji je vremenom bio uvršćen kao standardan "privezak" svake konfiguracije, postao je idealno sredstvo eliminacije visokih telefonskih troškova. Po ceni lokalnog telefonskog poziva i pristupa Internetu, mogu da se vode dugi razgovori, što je daleko prirodniji, spontaniji i intenzivniji vid komunikacije od tekstualnog. Nije prošlo mnogo, a na monitorima kompjutera pojavile su se web kamerice, čija je cena za svega nekoliko godina pala za deset i više puta, omogućujući svakom surferu da vidi (i bude viđen) svog sagovornika.
       Želje i mogućnosti rasle su i rastu i dalje. Višegodišnja praksa pokazala je da je sveprisutna i kontinuirana povezanost ljudi bitna stavka u njihovim životima. Iako je sve počelo kao neobavezna zabava online poznanika, danas su IM programi postali imperativ i u profesionalnom smislu, o čemu svedoči potez "Majkrosofta" da svoju IM platformu, Messanger, inkorporiše u samu srž svog novog operativnog sistema Windows XP.
       Iako je Instant Messaging efikasan način za stalan kontakt među poznanicima, trebalo bi ipak napomenuti da uvek postoji "dugme za isključivanje". Kao što i vlasnici mobilnih telefona neretko isključuju svoje aparate, ili odbijaju dolazeći poziv, tako i korisnici IM programa mogu u svako vreme označiti da ne žele ili nisu u poziciji da ih drugi vide, surfujući na taj način "anonimno". Obilje mogućnosti nije ovim iscrpljeno... IM aplikacijama se mogu prenositi fajlovi, mogu se lako transformisati u chat program (chat se za razliku od slanja instant poruka razlikuje po tome što se većinom vodi između do tada nepoznatih sagovornika), a mogu da služe i kao komponente šireg pristupa Internetu - za pretraživanje, proveru pošte itd. Kako god se budu dalje razvijali, upotrebu IM programa ćemo teško moći da izbegnemo, ako već nismo postali zavisni od njih...
      
       DUŠAN KATILOVIĆ
      
      
Sveprisutnost

Najstariji i najrašireniji IM program naziva se ICLj i njega, prema procenama, na svojem računaru ima oko 120 miliona ljudi. Sve što vas interesuje na njemu, možete pronaći na matičnoj lokaciji http://www.iclj.com. Posle njega, ali u ogromnoj ekspanziji je MSN Messenger, koji se u potpunosti oslanja na "Majkrosoftovu" viziju sveprisutnosti Interneta u našim životima (http://messenger.msn.com). Na kraju, takođe veoma popularan (samo ove godine oko 10 miliona novih korisnika) jeste Yahoo! Messenger (http://messenger.yahoo.com).


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu