NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Saga o hrabrim hobitima

Tolkinov najstariji sin Kristofer koji je bio duboko protiv snimanja filma "Gospodar prstenova" odrekao se javno sopstvenog sina Sajmona, zbog toga što je podržao ekranizaciju knjige

      Davne 1954. godine u Velikoj Britaniji objavljen je roman "Družina prstena", prvi deo trilogije "Gospodara prstenova" iz pera 62-godišnjeg oksfordskog profesora Xona Ronalda Rojela Tolkina. Knjiga je bila očigledno inspirisana staroengleskom poemom "Beovulf", a fantazije kroz koje su defilovali vilenjaci, patuljci, armije mraka i druga mnogobrojna natprirodna bića u prvi mah privukla je samo "knjiške moljce". Tokom decenija, saga o hrabrim hobitima i borbi za moćni prsten sticala je sve više poklonika, uglavnom među mlađim čitaocima koji su, nakon ulaska u svet odraslih svoje oduševljenje "Gospodarom" prenosili na sopstvenu decu. Tako se tokom četiri decenije širio krug obožavalaca koji su, zahvaljujući svojoj snažnoj imaginaciji, uspevali da pred očima prožive sve fantastične događaje iz Tolkinovog epa.
       Upravo iz tog razloga, ekranizacija "Gospodara prstenova" dugo je odlagana i sa zebnjom očekivana. Bilo kakav pokušaj sakatog prenošenja na filmsko platno, uz jeftine vizuelne efekte, bio bi osuđen i bojkotovan od strane istinski velikog kruga obožavalaca širom planete. U međuvremenu, pravljeni su stripovi, crtani filmovi i brojne "artnjork" ilustracije sa čarobnjacima i zmajevima, inspirisane dogodovštinama protagonista. Pre nekoliko godina novozelandski režiser Piter Xekson se odvažio da snimi trilogiju igranih filmova, po Tolkinovom "Gospodaru prstenova". Od sredine januara, jugoslovenski gledaoci i poklonici Tolkinovog dela moći će posredstvom domaćeg distributera "Taka" da se lično uvere u uspeh Xeksonove vizije.
      
       Prsten na Mreži
       Do tada, valja se pripremiti i utvrditi gradivo. A za to danas nema boljeg sredstva od Interneta. Već zvanični sajt, http://www.lordoftherings.net, nudi galeriju slika sa snimanja i iz filma, wallpapere i sličnu kompjutersku "kozmetiku", istraživanje epa, priču o proizvodnji koja je koštala 270 miliona dolara, novosti, detalje o glumcima i njihovim ulogama, filmskoj ekipi, kao i ekskluzivne informacije. Film je zaradio 18,2 miliona dolara u Americi samo tokom prvog dana prikazivanja u 3 359 bioskopa. S druge strane, Tolkinov najstariji sin Kristofer koji je bio duboko protiv snimanja filma "Gospodar prstenova" odrekao se javno sopstvenog sina Sajmona, zbog toga što je podržao ekranizaciju knjige.
       Mnoštvo sajtova o Tolkinu, njegovom književnom delu i filmskoj verziji bukvalno je nepregledno. Ipak, nekoliko adresa izdvaja se ponajviše dizajnom, očevidnim trudom autora da vizuelnim sredstvima dočaraju fantaziju kojom ep odiše, kao i količinom zanimljivih i nadasve korisnih informacija. Nezaobilazne adrese su: http://www.tolkien-movies.com, http://www.theonering.net, http://www.lordoftheringsmovie.com, http://www.planet-tolkien.com, http://www.ringbearer.org, http://www.ringzone.net i čvorište http://www.thelordoftherings.net odakle linkovi vode zainteresovane posetioce dalje.
       Možda najinteresantnija hronika svih događaja oko snimanja "Gospodara" nalazi se na adresi http://www.corona.bc.ca/films/details/lordoftherings.html. Ovde su sve vesti, glasine, demanti, komentari reklama, foršpana i slično, od prvih nagoveštaja rada na filmu, krajem januara 1997. godine, pa do današnjih dana. Hronika je nastajala na osnovu informacija koje su autoru sajta stizale iz celog sveta tokom poslednjih godina. Iako vrvi od poluproverenih podataka, ova hronika je značajno svedočanstvo o događajima vezanim za film, dobijenim od običnih ljudi i obožavalaca.
      
       Hobit superstar
       Režiser Piter Xekson nakon početnog uspeha filma dobija pohvale na sve strane. Gradonačelnik njegovog Velingtona predao mu je ključeve grada kao počasnom građaninu, a tamošnji univerzitet uručio mu je diplomu počasnog doktora književnosti. Više informacija o talentovanom Novozelanđaninu snažne vizije može se naći na sajtovima http://tbhl.theonering.net i http://welcome.to/pj-online.
       Ne treba zaboraviti ni protagoniste. Tumač uloge neustrašivog hobita Froda Baginsa, zelenooki Elajxa Vud za kojim curice već luduju, ima svoj zvanični sajt http://www.elijahwood.com (tu se može naći i njegova poštanska adresa, za kolekcionare autograma). A ser Jan Mekelen, odnosno mudri čarobnjak Gandalf, do sada je našim gledaocima ostao u sećanju najviše po kontroverznoj obradi "Ričarda III" iz 1995. godine. Na sajtu http://www.mckellen.com je prezentacija ove zanimljive ličnosti, nezaboravnog tumača Šekspirovih dela, koji je svoju homoseksualnost obelodanio 1988. godine, a britanska kraljica mu je podarila titulu viteza 1991. godine.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu