NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Torta za 20 000 maraka

Od najnovijih recepata i maštovitih dekoracija za torte i slatkiše, do srednjovekovnih, starogrčkih i antičkih recepata

      Za sve koji bi želeli da imaju koji kilogram manje prepuštanje slatkim ukusima najveći je greh, a u vreme novogodišnjih i božićnih proslava zaista je teško odoleti slatkišima i tortama. Domaćice i kuvari potrudiće se da naprave ukusna jela po želji svojih ukućana i gostiju, ali ono što će sve najviše radovati, jeste iščekivanje poslastice - pa, specijalno za te prilike, opustite se i uživajte u fantastičnim slatkim ukusima.
      
       Profesionalci
       Bilo da je u pitanju slatki krem, sitni kolači ili torta, spremanje deserta zahteva veliko kulinarsko umeće, pa svaki savet čak i iskusnim kuvarima dobro će doći. Na Internetu je mnogo sajtova posvećeno slatkišima i tortama, sa puno korisnih saveta i dobrih recepata. Za početak potražili smo sajtove najpoznatijih svetskih poslastičara koji su se proslavili pre svega unikatnim kreacijama koje su sada veoma tražene.
       Gospođa Silvija Vajnstok (http://www.sylvianjeinstockcakes.com) nakon uspešne karijere menadžera posvetila se porodičnom poslu - izradi kolača. Zanat je izučila u najpoznatijim poslastičarama Njujorka, ali tajna njenog uspeha leži u starim receptima njenog oca i izuzetno maštovitim kreacijama: torte u obliku korpe za kupovinu, bočice parfema "Kristijan Dior" ili originalnih cipela Keneta Kola. Tako, Silvijine maštovite kreacije postaju veoma tražene i obavezan deo proslava venčanja, krštenja i ostalih srećnih događaja sadašnjeg džet-seta.
       Božićni izlozi "Berdorfa Gudmena", velike istorijske radnje Njujorka, dekorisani su njenim tortama u obliku biljaka i drveća u kombinaciji sa pravim biljkama a urađene su tako da je razliku nemoguće primetiti. S obzirom na to da gospođa Vajnstok može da uradi najviše 500 narudžbi godišnje, njene torte naručuju se po više meseci unapred. Pojedine narudžbine izuzetno su komplikovane: poput torte u obliku Krivog tornja u Pizi za Sidni Loper, košarkaškog tima u napadu za sina Majkla Džordana, torte na 18 spratova (dva i po metra visoke) za drugo venčanje Donalda Trampa, a zahtevaju i izuzetno konstruktorsko umeće. U zavisnosti od toga koliko je vremena potrebno za njihovu izradu, Silvijine torte mogu se naručiti po ceni od 700 do preko
      
       20 000 maraka.
       "Zašto čekati do venčanja?" poručuju na sajtu http://www.elegantcheesecakes.com/weding-cakes.html - "obradujte mladu tortom i za njeno devojačko veče." Tortu ukrašenu ružama, u obliku poklon-paketa sa mašnom ili minijaturu svadbene torte možete dati i svakom gostu posebno. "Mladoženjina torta" se nalazi na različitom stolu od svadbene. Preporučuje se da to bude njegova omiljena torta iz detinjstva, dekorisana u obliku nekog od njegovih hobija. Njihovo iskustvo je da mladenci retko imaju vremena da uživaju u torti na dan venčanja pa se zato mladencima poklanja "torta za poneti" u kojoj će uživati nakon proslave kao i besplatna torta za prvu godišnjicu braka.
       Dobitnik ovogodišnje nagrade za kreaciju Dejvid Mek Kartni predstavljen je na adresama http://www.davidcakes.co.uk/cakes.html i http://www.the-icing-on-the-cakes.co.uk/cakesmain.html. Sve njegove torte su ručno rađene, od najfinijih sastojaka, sa dodacima raznih vrsta voća, čokolade, brendija, likera, kafe i viskija.
       Još jedna Engleskinja, Džejn Ašer, inače advokat, pisac i glumica, bavi se i izradom torti i kolača za sve prilike. Njena prezentacija je na adresi http://www.jane-asher.co.uk, a interesantne kreacije i recepte naći ćete i na http://www.cakesbyalice.com/galleries.htm.
       Preko sajta http://www.cakes-online.com mogu se naručiti torte raznih veličina i oblika sa porukom koju sami kreirate. Za svakoga i za svaku priliku: u obliku terena za golf, sa balerinom koja pleše ili klasičnog oblika, a kažu da su sve vrlo ukusne. Detaljni recepti za torte, kremove, kolače sa sirom i razne pite naći ćete na http://www.escape.ca/~pboud/chocolate/tortes.htm.
      
       Zdravi kolači
       Za iznenadne goste, uz kafu ili čaj preporučuju se sitni čokoladni ili voćni kolači i biskviti. Na adresi http://www.freerecipe.org/Dessert/Baked_Goods/Cakes ima puno jednostavnih i interesantnih recepata. Anđeoski kolači, kolači sa jabukama, bananama, šargarepom ili kokosom, sa čokoladom, voćem, medenjaci, klasični kolači, kuglice, hlebni kolači, izvrnuti kolači, sipkavi (biskviti sa bademima, kolač od čokolade i jagoda, s breskvama i bobicama..), beli, žuti, neobični kolači, nalaze se na sajtu http//fr.enter.net/~rburk/cakes/cakes.htm.
       Pobornici zdrave hrane i one koji imaju alergiju na neki od neophodnih sastojaka za izradu kolača neizostavno nek posete sajt http://www.nutcorner.co.nz. Tu su recepti Eat Rights Foods - pekare organske hrane sa Novog Zelanda. Kako je naglašeno, oni prave najzdravije kolače, biskvite, keks, musli... Izbačeni su i svi sastojci koji mogu izazvati alergijske reakcije. Njihovi antialergijski kolači pravljeni su bez šećera, brašna, jaja, glutena (sastojak pšeničnog brašna koji kod neke dece izaziva probavne i kožne smetnje) i mlečnih proizvoda. Kao zamena za šećer upotrebljava se ekstrakt jedne biljke koji se već odavno koristi u Aziji umesto šećera - nije kaloričan, ne oštećuje zube i mogu ga konzumirati i dijabetičari. Umesto putera koriste se organska ulja, a umesto pšeničnog koristi se pirinčano brašno. S obzirom na to da postoji veliki broj ljudi koji su alergični na jaja, ona se uopšte ne koriste, ali njihovi kolači sadrže puno sušenog voća koje ih čini svežim i sočnim. Na njihovom sajtu data je i tabela kako i koliko dugo možete čuvati njihove proizvode.
      
       Snežana i Tri praseta
       Ako želite da probate nešto interesantno, na Internetu se mogu pronaći i originalni tradicionalni venecijanski (http://www.doge.it/dolci/sabatoi.htm), srednjovekovni, starogrčki i romanski recepti.
       Na sajtu http://www.geocities.com/and_pollett/mari4.htm nalaze se recepti preuzeti iz kuvara iz 1518. godine. Autor je bio profesionalni kuvar koji je radio za plemićku porodicu na severu Italije. Mogu se čitati i iz čiste radoznalosti jer su neki od njih u ovo vreme za nas zaista čudni. Ipak, možda će neko poželeti da ponešto napravi i okusi originalnost srednjeg veka.
       Antička grčka kuhinja ne razlikuje se mnogo od romanske. Jelovnici romanskog kuvara Markusa Gajusa Apikusa i starogrčkih kuvara nalaze se na sajtu http://users.forthnet.gr/ath/vasard/uk1.html. Među raznim receptima nalaze se i slatkiši (malo čudnih sastojaka ali po svoj prilici veoma jednostavno se pripremaju). Tako, na primer, potrebni sastojci za pripremu "Dulcia Domestica" (domaćeg slatkiša) jesu: 200 grama svežih ili sušenih urmi, 50 grama sirovih samlevenih lešnika (napomenuto je da se umesto lešnika može koristiti i mleveni biber), malo soli i med ili crveno vino sa medom koje je kuvano na pari. Jednostavno se priprema, a o ukusu - pa treba probati!
       Interesantne kreacije slatkiša i poslastica za najmlađe potražite na adresi http://www.babycakesinc.com/products.htm ili na domaćem sajtu http://www.maliprinc.com sa odličnim kreacijama tortama rađenim po motivima iz bajki: "Pepeljuga", "Snežana i sedam patuljaka", "Tri praseta"...
       Recepte za torte i kolače i sa domaćim starim receptima potražite na http://www.inet.co.yu u odeljku Torte. "Slatku čitanku" (zbirku recepata slatkiša) sa savetima za pripremu i čuvene zaher torte - carice slatkih zalogaja, naći ćete na sajtu http://www.solair.eunet.yu.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu