NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bele radosti

Skijaši uživaju, ali to uživanje je doprinos zdravlju. Istina, skijanje košta, a kolika je cena zdravlja?

      Ako planirate da zimski odmor provedete na planini, a da vam osnovni vid rekreacije bude skijanje, onda je pravo mesto za početak surfovanja relativno nova prezentacija posvećena zaljubljenicima u sportove na snegu. Na uvodnoj stranici sajta http://www.skijanje.co.yu dočekaće vas sledeći citat: "Svako ko čvrsto stoji na skijama je skijaš. Draž tog sporta jeste da svako može uživati bez obzira na veštinu skijanja. Svaki put se stiče neko novo iskustvo bez obzira na skijaški staž. Svaki spust je neponovljiv. Jednom te istom stazom nikada se ne može dva puta proći na isti način, a svaki prolaz je novi doživljaj. Skijaši uživaju, ali to uživanje je doprinos zdravlju. Istina, skijanje košta, a kolika je cena zdravlja?". Upravo ovih nekoliko rečenica ilustruju suštinu skijanja kao zdravog sporta za svakog "od sedam do sedamdeset sedam".
       Relativno jednostavno dizajniran, skijanje.co.yu nudi pravo more informacija o svemu što je u vezi sa najpopularnijim sportom na snegu. Najobimnija sekcija posvećena je skijaškim centrima u zemlji i inostranstvu, gde središnje mesto zauzimaju stranice o zimovalištima u Srbiji. Svaki planinski centar predstavljen je odgovarajućim tekstom i slikama koje ilustruju prirodne lepote i kvalitet turističke ponude. Za određen broj centara date su i precizne cene smeštaja, ski-pasova, kao i iznosa nadoknade za najam opreme. Informacije o pojedinim skijalištima upotpunjene su mapama žičara i staza i informacijama sa terena koje se redovno ažuriraju. Ostatak sadržaja sajta čine ništa manje interesantni segmenti, posvećeni skijaškoj opremi, takmičenjima, magazinima, vestima, servisima i drugim zimskim sportovima. Lokaciju krasi i bogata baza linkova ka srodnim sajtovima, zbog čega se skijanje.co.yu može nazvati pravim jugoslovenskim ski-portalom.
       Kopaoniku, kao najvećoj i najuređenijoj srpskoj planini, posvećeno je najviše prostora i na Internetu. Verovatno kao ni jedan drugi planinski centar kod nas, Kopaonik tokom cele godine nudi dobre uslove za aktivan odmor i opuštanje. Ova planina je posebno privlačna za rekreativne skijaše, kojima je na raspolaganju više desetina kilometara staza za alpsko i nordijsko skijanje. Na sajtu http://www.kopaonik.net naći ćete najkompletniju bazu informacija o ovoj planinskoj lepotici i svim relevantnim faktorima, posebno o bogatoj turističkoj ponudi, ski-stazama i vremenskim uslovima. Gotovo svakodnevno se ažuriraju podaci o stanju na stazama i aktuelnim događanjima u hotelskom kompleksu. U vezi s Kopaonikom preporučujemo da posetite i sajtove http://www.raska.co.yu, http://www.serbia-info.com/enc/parks/kopaonik.html i http://www.yurope.com/people/nena/kopaonik.
       Osim Kopaonika, Srbija ima i druge, uglavnom nedovoljno iskorišćene turističke centre. Planina Zlatibor (http://www.zlatibor.co.yu), jedinstvena je oaza čistog vazduha i ubraja se u najposećenija planinsko-turistička mesta u Jugoslaviji. Nažalost, jedini skijaški centar na ovoj planini, podno vrha Tornik, izbačen je iz funkcije usled NATO bombardovanja. Privlačno mesto za odmor i rekreaciju je i planina Zlatar (http://www.zlatar.co.yu), u blizini Nove Varoši, koja se odlikuje gustim četinarskim i brezovim šumama. Jedna od najlepših planina istočne Srbije pripada vencu Stara planina i nalazi se nadomak Pirota. S vrhovima Babin Zub (1780 m/nv) i Mixor (2169 m/nv), ova planina pruža neograničen potencijal za razvoj vrhunskog zimskog turizma. Nažalost, svi projekti su još u idejnoj fazi razvoja, a više o tome možete pročitati na adresi http://www.knjazevac.co.yu.
       Najposećeniji zimski turistički centar Crne Gore svakako je Žabljak, živopisna varošica podno planine Durmitor. Osim uređenih i markiranih pešačkih staza, koje vode do durmitorskih visova, gostima su na raspolaganju i dve žičare, dužine više od 2 000 metara (http://www.durmitor.org, http://www.mgm-wdc.com/web/durmitor). Dobru posetu svake sezone beleži i ski centar na Bjelasici (http://www.visit-montenegro.com).
       Kvalitetan odmor možete provesti i u nekom od popularnih zimovališta susednih zemalja. U Bosni i Hercegovini to su Jahorina (http://www.vlski.com) i Bjelašnica, a u Bugarskoj popularni Borovec (http://www.bulgaria.com/travel/resorts/borovets). Nešto skuplji aranžmani karakterišu zimovanje u Sloveniji, gde se posebno ističe Kranjska gora.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu