NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tvorci na sceni

Gotovo svi u tekstu navedeni akteri deluju na srpskoj stripskoj sceni tokom protekle decenije, tako da je i sa te strane pravda zadovoljena

      Posle decenije pravljenja godišnjih rezimea, odlučio sam se ovaj put za mali (jubilarni, nego šta!) presedan. Kako i u stripu češće ljudi čine događaje nego što stvari stoje obrnuto, sačinio sam listu osoba. O njihovim konkretnim projektima iz 2001. - u obrazloženjima. Sa druge strane, gotovo svi u tekstu navedeni akteri deluju na srpskoj stripskoj sceni tokom protekle decenije, tako da je i sa te strane pravda zadovoljena.
       Penevski je u okviru ugledne likovne manifestacije "Zlatno pero Beograda" osmislio vanserijsku izložbu "Savremeni srpski strip" koja je svoje pravo mesto našla u koricama "Grafičke zavere" br. 4 (videti prikaz "Ogledalo devedesetih", "NIN" br. 2642).
       Urednik i izdavač Popović je nekako uspeo da u 2001. objavi tri, veoma dobra broja "Stripera", jedinog našeg časopisa za nekomercijalni strip.
       Milenković je, posle tri godine izuzetno uspešnog emitovanja prvog srpskog (i eks-jugoslovenskog) stripskog elektronskog časopisa, efektno započeo i klasično "albumsko" izdavaštvo.
       Crtač Gajić je napravio fantastičan prodor na našem, a naročito na francuskom tržištu. Beogradski izdavač "Sdžstem Comics" (videti na listi pod 7) je njegovom diplomskom radu na Fakultetu primenjenih umetnosti, stripu "Technotise" po scenariju Darka Grkinića, posvetio zasebnu knjigu/album, francuski "Soleil" mu je sa fantastičnim tržišnim uspehom publikovao album "Gnev bogova" po scenariju Valeri Manžin, a isto delo smo prevedeno, posle sedam godina odsustva domaćeg stripa iz "Politikinog zabavnika", konačno, u četiri nastavka, videli i u njemu.
       Novosađanin Janjetov je već doajen na inostranoj sceni. I ove godine su mu albumi po scenarijima Alehandra Žodorovskog prevođeni u Italiji, Nemačkoj, Južnoj Koreji, SAD...
       Paheku, koji u Srbiji živi i radi već više od dve decenije, posle tri crno-bela albuma i knjige stripova i karikatura, "Sdžstem Comics" je publikovao prvi album u boji.
       Potpuno novi urednički tandem prethodno pomenute firme je odista prodrmao scenu i tržište. Marković i Rusalić su u svom aranžmanu ("Sdžstem...") objavili Gajića i Paheka, a potom i, kao spoljni urednici kod italijanskog izdavača "Vannini" sa predstavništvom u Beogradu, na srpskom jeziku obnovili legalno i periodično publikovanje, ovde izuzetno popularnih serija "Dilan Dog", "Zagor", "Mister No" i "Marti Misterija".
       Draginčić je kao urednik novosadskog "Marketprinta" ove sezone u punoj meri "demonstrirao silu". "Stripoteka" i "Konan" redovno izlaze, zajedno sa mnoštvom prevedenih vanserijskih albuma. Nažalost, samo jedan domaći: "Točak" scenariste Gorana Skrobonje i crtača Dražena Kovačevića.
       Vasa Pavković je, posle skoro dvodecenijskog objavljivanja pojedinačnih tekstova o stripovima po našoj periodici, konačno našao vremena da sačini izbor i publikuje veoma dobru i vrednu knjigu "Slatki strip" ("Narodna knjiga"/"Alfa").
       Vesna Jevremović (izdavač "Hinaki") je uredila i objavila čak pet stripovanih knjiga-početnica.
       Pored ovih "tvoraca srpske stripske scene" valjalo bi pomenuti još i Zefirina Grasija, Vladimira Vesovića, Vladimira Stankovskog...
       Nastaviće se.
      
       SLOBODAN IVKOV
      
      

1. Zoran Penevski
       2. Zlatko Milenković
       3. Radovan Popović
       4. Aleksa Gajić
       5. Željko Pahek
       6. Zoran Janjetov
       7. Igor Marković & Milan Rusalić
       8. Slavko Draginčić
       9. Vasa Pavković
       10. Vesna Jevremović


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu