NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vreme tolerancije

Većina građana Srbije pravoslavne vere primila je mirno odluku republičkog parlamenta da na katolički Božić poslanici ne rade. Bilo je i drugih mišljenja, ali to je već politika, a o politici na blagdane nije otmeno govoriti

      Nova predsednica Narodne skupštine Srbije Nataša Mićić otkazala je sednicu parlamenta jer su tog dana, 25. decembra, građani Srbije, koji Božić slave prema gregorijanskom kalendaru (katolici, protestanti...) imali prava na neradni dan. I nije tu reč samo o pravu, nego o civilizacijskoj tekovini da se poštuju sveti običaji građana svake vere. U svakom građanskom i tolerantnom društvu, to je nešto tako normalno.
       Nešto drukčije mišljenje o tom skupštinskom neradnom danu izrekao je predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević. Njegovu je izjavu svako tumačio na svoj način (stranačka trvenja, šta da se radi), ali mi smo razgovarali sa gospodinom Pelevićem i evo šta on kaže.
       - Da, tačno je da sam protestovao zbog toga što smo radili na Svetog Nikolu, jer smatram da sve veroispovesti u Srbiji moraju biti ravnopravne. I ako se ne radi na katolički Badnji dan i katolički Božić, onda nema razloga da se radi na Svetog Nikolu, na drugi dan Svetog Nikole, jer je ovo državna skupština, a drugi dan je najveća slava Srba, posebno drugi dan, jer onda oni koji slave, idu kod svojih komšija, kod svojih rođaka i prijatelja, i toga se dana zaista ne radi. Međutim, predsednica parlamenta je zakazala sednicu na Svetog Nikolu i skupština je radila, ali mi smo je bojkotovali - kaže Pelević.
      
       Kvorum
       Ne možemo preskočiti ni čaršijsku političku intrigu, koja se "rado" ispredala a prema kojoj, zbog kvoruma koji u današnjem republičkom parlamentu stalno visi u vazduhu, sednica nije sazvana zbog "straha" da bi nedolazak mađarskih poslanika skupštinu ostavio na cedilu, jer ne bi bilo kvoruma. O tome Borislav Pelević kaže da to nije njegov problem, nego problem Dosa, koji je dužan da obezbeđuje kvorum. Oni - kaže - mogu da "otpuste" pedeset poslanika, nezavisno od Mađara, i da im opet ostane većina od 126 poslanika. Ali, samo bi trebalo da svi dođu.
       Republički poslanik i ministar poljoprivrede Dragan Veselinov, koji je rođen i odrastao u višekonfesionalnoj zajednici, kaže da skupština neće raditi ni na čiji Božić, danas je reč o katoličkom, nezavisno od toga da li će biti kvoruma ili neće, koji bi mogao da zavisi od neke nacionalne stranke. I tu nema nikakvih zadnjih namera, naprotiv.
       Potpredsednik Vlade Srbije dr Žarko Korać smatra ovo kao jedno dobro načelo da kad građani Srbije slave svoj najveći praznik, republički parlament ne zaseda. Kad to kaže, onda ima na umu to da Srbija predstavlja zemlju u kojoj Srpska pravoslavna crkva jeste dominantna crkva po broju vernika, ali postoje i druge velike verske zajednice i zato misli da je ta odluka u načelu ispravna, jer je to znak poštovanja i obzira prema ljudima koji Božić slave prema novom kalendaru.
       - Nije ovde reč samo o Mađarima, kako je neko pokušao da predstavi, nego je reč i o rimokatolicima, protestantima... To je uobičajena praksa u svim zemljama koje su multikonfesionalne, kaže dr Korać.
       Nema nikakve sumnje da se nacionalistima ovaj "događaj" neće dopasti, kao što će on teže biti razumljiv svakome ko živi u nerazvijenom društvu, lišenom građanskog shvatanja i građanske kulture i tolerancije. Ali, da li ovakvi potezi nove vlasti mogu da utiču i na psihološko stanje dela populacije?
       - Pokušaću da to vaše pitanje obrnem, pa ću da postavim ovakvo pitanje: da li bi građani Srbije mislili da bi bilo korektno (uzimam to samo uslovno kao primer), da mađarski parlament odluči da ne održava sednice na dan kad poslanici pravoslavne vere slave svoj Božić? Ja smatram da bi se to smatralo kao jedno poštovanje prema svojim sugrađanima. To bi isto važilo i za Hrvatsku, koja ima još veći broj poslanika pravoslavne vere i bilo bi zanimljivo pitati naše Srbe da li bi takvu odluku hrvatskog parlamenta smatrali korektnom ili nekorektnom. Što se mene tiče, ja bih takvu odluku Sabora Republike Hrvatske smatrao krajnje korektnom da na pravoslavni Božić, sedmog januara, ne održava svoje sednice - smatra dr Korać.
       Pominje i jedan ružan primer koji se desio u Staroj Pazovi, kada su neki besprizornici napravili špalir i kad su vernici slovačke evangelističke vere izlazili iz crkve, počeli su da bacaju petarde.
      
       Presedan
       Narodni poslanik Pal Šandor priznaje, ne želi da prećuti, kako se ni u onom prošlom sistemu nije, ponekad, radilo na Božić. Taj zakon donela je prva višestranačka skupština, i ovo nije presedan u tom smislu.
       - Ali, ima nekih presedana. Mislim da su oni u atmosferi tolerancije koju pokušava da uspostavi ovako čudno sastavljen Dos, prema pripadnicima manjina i drugih vera, tako da mislim da je to veliki doprinos boljem razumevanju među ljudima. Mi ni prvog dana Svetog Nikole nismo radili, nego tek drugog dana. Suština je u tome što mi počinjemo da negujemo drukčiji odnos prema tradiciji, ne toliko prema veri, poštovanjem verskih praznika, jer pitanje je koliko je tu pravih vernika. Ali, mi ovim, prosto, iskazujemo tolerantniji odnos prema tradiciji, o čemu se nekada brinulo kao o lanjskom snegu.
       U Vojvodini se - kaže Pal Šandor - uvek držalo do tradicije. I poštovanja drugih nacija i drugih vera. Pa i kad vlast nije određivala kako će se o praznicima ponašati Srbi, Mađari, Nemci i ostali, vladalo je nepisano pravilo da kad jedni slave svoje velike praznike, drugi ne odlaze na njive, i obrnuto.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu